Παρασκευή, 2 Σεπτεμβρίου 2011

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ (6)

Σκύλοι βοηθούν στην πρώιμη διάγνωση του καρκίνου!...


Γεια σας φίλες και φίλοι μου.
Ο καρκίνος του πνεύμονα, νόσος που συσχετίζεται άμεσα με το κάπνισμα, είναι αρκετά δύσκολο να διαγνωστεί στα πρώιμα στάδια ώστε να αντιμετωπισθεί έγκαιρα.
Οι τρόποι με τους οποίους γίνεται η διάγνωση έως τώρα ήταν η αξονική τομογραφία και η βρογχοσκόπηση.
Πρόσφατη μεγάλη ιατρική έρευνα έδειξε ότι σε χρόνιους καπνιστές που ελέγχθηκαν κάθε
χρόνο με αξονική τομογραφία, ο κίνδυνος να πεθάνουν από καρκίνο του πνεύμονα μειώθηκε κατά 20%.
Για το θέμα αυτό όμως υπήρξαν πολλές διαφωνίες ως προς την χρησιμότητά του, αφενός λόγω του κόστους της εξέτασης, αλλά και επειδή η μέθοδος αυτή (αξονική τομογραφία) διέγνωσε λάθος καρκίνο του πνεύμονα σε έναν στους τέσσερες καπνιστές (ψευδώς θετικό αποτέλεσμα) με αποτέλεσμα να οδηγηθούν αυτοί άσκοπα σε πιο επεμβατικές διαγνωστικές εξετάσεις.
Μία πολύ πρόσφατη μελέτη όμως έδειξε κάποια εκπληκτικά αποτελέσματα.  Όπως ανακοινώθηκε στο περιοδικό European Respiratory Journal, ερευνητές βρήκαν πως τέσσερα εκπαιδευμένα επί εννέα μήνες σκυλιά, δύο Γερμανικά και ένα Αυστραλέζικο Σέφερντ καθώς και ένα Λαμπραντόρ ανακάλυψαν σωστά με την όσφρηση τους τον καρκίνο σε 71 από τους 100 ασθενείς που έπασχαν από καρκίνο του πνεύμονα και μάλιστα ακόμη και σε πολύ πρώιμα στάδια της νόσου!...  
<><><><> <><><><> <><><><>
Ο πιστός μας φίλος
Τα ζώα μάλιστα κατάφεραν να ξεχωρίσουν και 372 από τα 400 αρνητικά για καρκίνο του πνεύμονα δείγματα που τους έδειξαν στην συνέχεια, γεγονός που ανεβάζει τα ψευδώς θετικά αποτελέσματα αυτής της …σκυλίσιας διαγνωστικής μεθόδου μόνον σε ποσοστό 7%, δηλαδή αρκετά χαμηλό.
Η έρευνα έγινε σε νοσοκομείο του Γκέρλινγκεν της Γερμανίας, σε 200 εθελοντές (ασθενείς και μη) και στους σκύλους δόθηκαν να μυρίσουν δοκιμαστικά σωληνάρια που περιείχαν μαλλί, μέσα στα οποία οι συμμετέχοντες στην έρευνα είχαν φυσήξει αέρα (εκπνεύσει). Τα ζώα είχαν εκπαιδευτεί να ξαπλώνουν κάτω και να βάζουν την μύτη τους μπροστά από το σωληνάριο που προερχόταν από καρκινοπαθή.
Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας ήταν πολύ σημαντικά, όπως λένε οι ερευνητές. Όσο και αν φαίνεται απίστευτο, υπάρχουν και προηγούμενες έρευνες κατά τις οποίες σκυλιά ανακάλυπταν με την μυρωδιά το χαμηλό ζάχαρο στο αίμα ασθενών, όμως η εκπαίδευση των σκύλων ήταν μικρότερης διάρκειας  και ίσως αυτό να ευθύνεται για τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών που δεν ήταν τόσο σημαντικά.
Πρόσφατα όμως, τον περασμένο Ιούνιο, άλλοι ερευνητές  στην Ιαπωνία, ανέφεραν πως σκύλοι κατάφεραν να διαγνώσουν την ύπαρξη καρκίνου του εντέρου στην αναπνοή και τα κόπρανα των ασθενών με ακρίβεια 90%, ποσοστό επιτυχίας δηλαδή ελάχιστα μικρότερο από την κολονοσκόπηση!...
Δεν είναι τελικά μόνον ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου το σκυλί. Μπορεί να γίνει και το καλύτερο διαγνωστικό μέσον για την υγεία του.
Με αγάπη 


Πηγή:
http://www.medscape.com/viewarticle/748255sssdmh=dm1.711719&src=nldne                         
Δημοσίευση σχολίου

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.