Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ/υγεία (32)

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Για περισσότερο από έναν αιώνα έχουν χρησιμοποιηθεί μικρόβια και προϊόντα τους για την θεραπεία του καρκίνου. Μετά από παρατηρήσεις σε μεμονωμένους πάσχοντες που εμφάνισαν βελτίωση της νόσου όταν παρουσίασαν κάποια μικροβιακή λοίμωξη, δοκιμάστηκαν τα τελευταία χρόνια διάφορες χρήσεις μικροβίων σε καρκινοπαθείς, όπως το εμβόλιο της φυματίωσης, ή  μικρόβια όπως η λιστέρια,  η σαλμονέλλα κ.α. Τα πιο πάνω μικρόβια χρησιμοποιήθηκαν σαν όχημα μεταφοράς στους όγκους ανοσορυθμιστικών μορίων και φαρμάκων.
Πρόσφατα όμως η ερευνήτρια Aleksandra Kubiak, ανακοίνωσε μία ενδιαφέρουσα ανακάλυψη επάνω στο θέμα αυτό σε ένα συνέδριο γενικής Μικροβιολογίας που έγινε το περασμένο φθινόπωρο στο πανεπιστήμιο του Γιορκ στη Βρετανία.
Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ και του Μάαστριχτ ανακάλυψαν ένα στέλεχος μη βλαπτικών βακτηρίων  που ζει στο έδαφος και που μπορεί να γίνει θανατηφόρο όχι για τους ανθρώπους, αλλά για τους καρκινικούς όγκους!...
Το βακτήριο αυτό είναι το Clostridium sporogenes.
Oι επιστήμονες ανακάλυψαν πως όταν σπόροι αυτού του βακτηρίου δίνονται με την μορφή ένεσης σε καρκινοπαθείς ασθενείς, αυτοί μεγαλώνουν και αναπτύσσονται σε βακτήρια μόνον μέσα στους συμπαγείς όγκους, όπου παράγουν ένα ειδικό ένζυμο που ενεργοποιεί μία αντικαρκινική ουσία.
Οι ερευνητές, ενίσχυσαν το συγκεκριμένο στέλεχος του βακτηρίου Clostridium sporogenes με ένα γονίδιο που το κάνει να παράγει περισσότερη ποσότητα από αυτό το ειδικό ένζυμο, για να είναι αυτό πιο αποτελεσματικό.  Έτσι, ενίοντας στον ασθενή μία αντικαρκινική ουσία σε μία πρόδρομη μορφή (που δεν είναι βλαπτική για τα κύτταρα), όταν το φάρμακο φτάσει στην περιοχή του όγκου, ενεργοποιείται από το ειδικό ένζυμο των βακτηρίων που έχουν ήδη χορηγηθεί στον ασθενή και καταστρέφει τα κύτταρα του όγκου, χωρίς έτσι να βλάπτονται τα υγιή κύτταρα.
<><> <><> <><>
Clostridium sporogenes
Όπως εξήγησε ο καθηγητής Nigel Minton στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα μικρόβια αυτά (clostridia) έχουν παρουσιαστεί στον πλανήτη πριν αυτός αποκτήσει μία ατμόσφαιρα πλούσια σε οξυγόνο, γι αυτό μεγαλώνουν και πολλαπλασιάζονται σε περιοχές με ελαττωμένο οξυγόνο, όπως είναι και το εσωτερικό των καρκινικών όγκων.
Αυτό είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο και μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε, είπε ο καθηγητής, για να καταστρέψουμε καρκινικούς όγκους, αφήνοντας τα υγιή κύτταρα ανέπαφα.
Πρόσθεσε δε πως η νέα αυτή ανακάλυψη θα οδηγήσει σε απλές και ασφαλείς διαδικασίες αντιμετώπισης ενός μεγάλου αριθμού συμπαγών καρκινικών όγκων.
«Ελπίζουμε το στέλεχος αυτό που ανακαλύψαμε να χρησιμοποιηθεί σε κλινική δοκιμή το 2013 από τους Jan Theys και Philippe Lambin στο πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ στην Ολανδία. Εάν το πείραμα έχει επιτυχία, θα οδηγήσει στη χρησιμοποίηση από εδώ και στο εξής αυτών των μικροβίων σαν θεραπεία πρώτης γραμμής για την αντιμετώπιση συμπαγών καρκινικών όγκων», είπε ο καθηγητής.
Πολύ ενθαρρυντικά τα νέα φίλες και φίλοι μου για τους καρκινοπαθείς συνανθρώπους μας.
Εύχομαι το πείραμα να έχει το αίσιο τέλος που οι επιστήμονες ελπίζουν και περιμένουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.