Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ/ RAS (1)

Το RAS και οι λειτουργία του (1)
Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Προκειμένου να καταλάβετε καλά πώς παγιώνονται μέσα μας (από την εμβρυϊκή ακόμη ηλικία) συναισθήματα και αντιδράσεις που απορρέουν από αυτά, οι οποίες ελέγχουν τη ζωή μας,( lenahealth.­blogspot.­com/­2011/­09/­blog-­post.­html ) θα πρέπει να σας εξηγήσω κάποια πράγματα, που υπάρχουν  αναλυτικά γραμμένα στο βιβλίο μου «Πώς να νικήσετε το στρες» εκδ. ΑΡΧΕΤΥΠΟ για όσους από εσάς δεν το έχετε διαβάσει.
Είναι γνώσεις που θα σας κάνουν να καταλάβετε πώς και γιατί η παιδική μας ηλικία με τις εμπειρίες της καθορίζει την συμπεριφορά μας μια ολόκληρη ζωή, ελέγχοντας τα συναισθήματα που οι διάφορες καταστάσεις της ζωής μας προκαλούν και μαζί με αυτά ελέγχοντας και τις αντιδράσεις μας, καθιστώντας μας έτσι πιόνια και όχι κυβερνήτες της ζωής μας. Συγχρόνως θα καταλάβετε με ποιόν τρόπο μπορεί κανείς επεμβαίνοντας με ειδικές ασκήσεις σε αυτές τις παλιές καταγραφές, να αλλάξει συμπεριφορές και αντιδράσεις, αλλάζοντας έτσι την πορεία της ζωής του.
Εκτός από την κληρονομικότητα λοιπόν, δύο ακόμη πράγματα ευθύνονται για όλα όσα πιο πάνω σας ανέφερα.    Τα άλφα-κύματα του εγκεφάλου και το RAS ( από τα αρχικά Reticular Activating System) που είναι μια μικρή περιοχή του εγκεφάλου στο κάτω  μέρος του, λίγο πριν από την αρχή του νωτιαίου μυελού (εικ.κάτω δεξιά). 
Ας τα πάρουμε λοιπόν τα πράγματα με τη σειρά:
Κύματα του εγκεφάλου:  Η λειτουργία του εγκεφάλου μας με τον ηλεκτρισμό  που παράγουν τα κύτταρά του, καταγράφεται στο χαρτί αν τοποθετηθούν ηλεκτρόδια στο κεφάλι μας, σαν μία σειρά από κυματομορφές. Το γνωστό ηλεκτροεγκεφαλογράφημα.
Τα κύματα αυτά, χωρίζονται σε κατηγορίες, ανάλογα με την συχνότητά τους. Την ταχύτητα δηλαδή με την οποία επαναλαμβάνονται.
Τα β - κύματα  (13 -30 Hz) είναι τα γρήγορα κύματα που καταγράφονται όταν είμαστε σε εγρήγορση, λειτουργεί ο αριστερός (λογικός) μας εγκέφαλος,  κάνουμε σκέψεις και παίρνουμε αποφάσεις.
Τα α -κύματα (8 – 13 Hz) είναι πιο αργά και είναι αυτά που καταγράφονται στον ελαφρύ ύπνο, στην φάση που βλέπουμε όνειρα αλλά και στην ύπνωση. Συνδέονται με τη λειτουργία κυρίως του δεξιού μας εγκεφάλου, που έχει σχέση με τη φαντασία και τη δημιουργικότητα.
Τα θ -κύματα (4 – 8 Hz), ακόμη πιο αργά, είναι τα κύματα που καταγράφονται στον ύπνο, αλλά και στους παιδικούς εγκεφάλους μέχρι 5-6 ετών ακόμη και όταν τα παδιά είναι ξύπνια.
Τα δ -κύματα τέλος (0 - 4 Hz), είναι τα πολύ αργά κύματα που καταγράφονται στον βαθύ ύπνο.                                                                           
Έχει καταγραφεί μία ακόμη κατηγορία γρήγορων κυμάτων, τα γ –κύματα (40+ Hz) που εμφανίζονται κατά τη λήψη σοβαρών αποφάσεων, ο ρόλος τους όμως ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί.
Το RAS τώρα είναι ένα μικρό τμήμα του εγκεφάλου, κοντά στην βάση του, που φαίνεται να λειτουργεί σαν πύλη στο υποσυνείδητο (έτσι τουλάχιστον πιστεύουμε έως τώρα). Το τμήμα αυτό ευθύνεται για την υπόστασή μας σαν ξεχωριστά άτομα,  καταγράφοντας από την γέννησή μας κάθε τι που μας αρέσει ή όχι, μας ευχαριστεί ή δυσαρεστεί, κάθε τι που έχει δηλαδή κάποια σημασία για εμάς.
Όλα τα ερεθίσματα του περιβάλλοντος προκειμένου  να ερεθίσουν  την ανάλογη περιοχή του εγκεφάλου  για να υπάρξει μία απάντηση σε αυτά, περνούν μέσα από το RAS. Και εκεί γίνεται κάποια επιλογή. Αν το ερέθισμα έχει κάποιο ενδιαφέρον για τον οργανισμό, το RAS του επιτρέπει την είσοδο. Αν όμως μέσα σε αυτό το τμήμα – φρουρό του εγκεφάλου μας υπάρχει ή έχει περάσει και έχει μπει στο υποσυνείδητο, κάποια ανάλογη πληροφορία από παλαιότερα, εκείνο απορρίπτει την νέα πληροφορία ως άχρηστη και δεν την αφήνει να ερεθίσει τον εγκέφαλό μας για να υπάρξει κάποια καινούργια αντίδραση.
Τον λόγο και τα αποτελέσματα αυτής της επιλογής θα τα αναλύσουμε στην επόμενη συνάντησή μας όμως, για να μην σας κουράσω σήμερα περισσότερο.
Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.