Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

Ολιστική ή ενοποιημενη ιατρική (11)

Παράμενε στο κέντρο σου...(3 τελευταίο)
Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Συνεχίζουμε σήμερα με την απάντηση στην ερώτηση του προηγούμενου άρθρου αυτής της στήλης που ήταν «τι είναι αυτό που κάνει την καρδιά μας να λειτουργεί αρμονικά (σε συμφωνία, συνοχή, coherence) ώστε να οδηγείται σε ενεργειακή εναρμόνιση όλος μας ο οργανισμός;»
Τα θετικά συναισθήματα, είναι η απάντηση. Αγάπη, συμπόνια και ευγνωμοσύνη είναι τα κυριότερα συναισθήματα που οδηγούν σε εναρμόνιση τη καρδιά μας, όπως δείχνουν οι σύγχρονες έρευνες.(www.heartmath.org.)  
Φαίνεται πως σοφές συμβουλές όπως το «αγαπάτε αλλήλους» δεν δόθηκαν στο παρελθόν μόνον για κοινωνικούς λόγους αλλά και για το καλό της υγείας μας, παρ ότι κάτι τέτοιο δεν έχει ειπωθεί από τους εκπροσώπους της εκκλησίας.
Τα συναισθήματα όμως προέρχονται από την αντίληψη που έχουμε για την πραγματικότητα. Η ίδια κατάσταση που τον έναν μπορεί να τον απογοητεύει και να του προκαλεί απελπισία κάποιον άλλον μπορεί να τον δυναμώσει και να του προκαλέσει συναισθήματα θετικά, όπως ευχάριστα όνειρα για ένα καινούργιο πιο όμορφο μέλλον, ελπίδα και βεβαιότητα πως θα τα καταφέρει να κάνει κάτι καλύτερο κ.λ.π.
Έχει σημασία μεγάλη επομένως η αντίληψη που έχουμε για την πραγματικότητα γιατί τα συναισθήματα που μας προκαλεί αυτή επηρεάζουν την εναρμόνιση (coherence) της καρδιάς μας και κατ επέκταση την εναρμόνιση όλου του οργανισμού μας όπως και την λειτουργία των γονιδίων μας σύμφωνα με την μοντέρνα βιολογία.(www.BruceLipton.com 
Τα γονίδια είναι κομμάτια του DNA μας, όπως έχουμε ξαναπεί, που περιέχουν μία πλήρη εντολή προς το κύτταρό μας για να πραγματοποιήσει αυτό κάποια λειτουργία του, όπως την παραγωγή πρωτεϊνών. Η λειτουργία αυτή των γονιδίων μας έχει περίπου 30.000 διαβαθμίσεις ή παραλλαγές, όπως ξέρουμε μέχρι τώρα. Ανάλογα με αυτές και με τους συνδυασμούς πολλών τέτοιων διαβαθμίσεων λειτουργίας διαφόρων γονιδίων που συμμετέχουν σε κάποια λειτουργία του κυττάρου, κάποιο οργανίδιο του κυττάρου μας κάνει μία εργασία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.
Καταλαβαίνετε λοιπόν πόσο η αντίληψη που έχουμε για την πραγματικότητα επηρεάζει θετικά ή αρνητικά την λειτουργία των κυττάρων μας μέσω αλλαγής της λειτουργίας των γονιδίων μας και οδηγεί τις ενέργειές μας σε εναρμόνιση και τον οργανισμό μας σε υγεία (μέσω θετικών συναισθημάτων), ή τις ενέργειές μας σε αποδιοργάνωση και τον οργανισμό μας σε νόσο (μέσω αρνητικών συναισθημάτων).
Σημαντικότατη επομένως η αντίληψη που έχουμε για την πραγματικότητα και τα συναισθήματα που αυτή μας προκαλεί για την υγεία και την ζωή μας γενικότερα, φίλες και φίλοι μου.
Αν θέλουμε να είμαστε υγιείς δηλαδή πρέπει να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο... Είναι δική μας η επιλογή και μπορούμε να το καταφέρουμε με προσπάθεια και άσκηση. 
Είχα γράψει στην προηγούμενη πρόταση "με λίγη προσπάθεια και...." αλλά αποφάσισα να σβήσω την λέξη "λίγη" γιατί με όσα συμβαίνουν γύρω μας ξέρω πως χρειάζεται κανείς να προσπαθήσει πολύ για να διατηρήσει θετικά συναισθήματα. Υπάρχουν όμως φίλες και φίλοι μου τεχνικές και μέθοδοι που μπορούν να σας βοηθήσουν σε αυτό, όπως σας έχω εξηγήσει στο βιβλίο μου (Πως να νικήσετε το στρες Εκδ. ΑΡΧΕΤΥΠΟ) αλλά και σε αυτή την ιστοσελίδα στις στήλες "Διαχείριση συναισθημάτων" και "Ενεργειακή εναρμόνιση". Το νέο βιβλίο μου με πολλές τέτοιες ασκήσεις και οδηγίες θα είναι σύντομα, ελπίζω, στα χέρια σας, για να σας βοηθήσει ακόμη περισσότερο.  
Η σοφή συμβουλή του Ζεν "παράμενε στο κέντρο σου" λοιπόν, εκτός από την έννοια του να ζει κανείς το παρόν και να μην αναλώνεται σε υποθέσεις για ένα αβέβαιο μέλλον ή σε αναδρομές σε ένα τελειωμένο παρελθόν, έχει και άλλη μία έννοια: Το να παραμένει κανείς συνειδητά προσηλωμένος στο κέντρο της καρδιάς του, και να αντλεί από εκεί αγάπη και συμπόνια για όλους. 
Μεγάλο το θέμα αυτό, το καταλαβαίνω, και όχι εύκολο. Θα το συζητήσουμε ξανά και στην στήλη διαχείρισης συναισθημάτων. 
Προς το παρόν σας χαιρετάω με αγάπη.

1 σχόλιο:

Γιάννης είπε...

Aγαπητή Λένα
Σημαντικό και σαφώς ωφέλιμο το σημερινό σας θέμα.
Το ζητούμενο βέβαια είναι πως μπορούμε να ενδυναμώσουμε τα θετικά μας συναισθήματα που καθημερινά βρίσκονται σε διαρκή σύγκρουση με τα αρνητικά.
Η πρότασή μου είναι πρακτική εξάσκηση,αλλά από κοντά σε μικρές ομάδες,όπως κατά καιρούς γίνεται.
Κατοικώ στη κέρκυρα και διατίθεμαι για τον σκοπό αυτό,εφ όσον βέβαια βρεθούν και άλλοι ενδιαφερόμενοι,ευχερείτε και σεις κλπ.e-mail επκοινωνίας ioankontos@gmail.com
Και πάλι συγχαρητήρια .
Γιάννης

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.