Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Υγιεινές συνταγές/λαχανικά (8)

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Σας είχα υποσχεθεί μία εύκολη συνταγή με λάχανο ελάχιστα ψημένο, ώστε να διατηρεί όλα τα θρεπτικά συστατικά του πριν λίγες ημέρες, όταν στην στήλη της υγιεινής διατροφής σας μιλούσα για τις ιδιότητες αυτού του λαχανικού.
Εδώ είμαι λοιπόν σήμερα με μία συνταγή παρμένη από την Κινέζικη κουζίνα πολύ εύκολη και γρήγορη, αλλά και πολύ υγιεινή χάρις όχι μόνον στο λάχανο αλλά και στα υπόλοιπα λαχανικά που περιέχει.
Επειδή όμως δεν έχω εμπιστοσύνη στις έτοιμες σάλτσες και σε ότι αυτές περιέχουν,  την γλυκόξινη αίσθηση της συνταγής την έδωσα στο φαγητό με μία γερή κουταλιά από τη δική μου πολύ υγιεινή μαρμελάδα από βανίλιες του κήπου μου που έφτιαξα πριν λίγο καιρό και όχι με την γνωστή έτοιμη γλυκόξινη σάλτσα που υπάρχει στα μαγαζιά με τρόφιμα ανατολικών χωρών. Μπορείτε αν θέλετε να βάλετε εσείς μαρμελάδα βερίκοκο ή όποια άλλη γλυκόξινη μαρμελάδα έχετε, αρκεί να μην έχει αυτή έντονο άρωμα φρούτου (όπως η φράουλα π.χ.). Δοκιμάζοντας τις αναλογίες μαρμελάδας – ξυδιού, μπορείτε να φέρετε τη γεύση του φαγητού στα γούστα σας. 
Μπορείτε επίσης να προσθέσετε και άλλα λαχανικά (κολοκυθάκια, μανιτάρια κ.λ.π.) ανάλογα με τα γούστα σας. 
ΟΙ  ΣΥΝΤΑΓΕΣ  ΜΟΥ
Λαχανικά με ρύζι
¼ από ένα μέτριο κεφάλι λάχανου                             
2 καρώτα
Από 1 πράσινη, κόκκινη και κίτρινη πιπεριά
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 σκ. σκόρδο (χτυπημένο με το μαχαίρι και ψιλοκομμένο)
6 κ.σ. λάδι
3 κ.σ. σόγια σως
2 κ.σ. γουρσεστερσάιρ σως (worcestershire sauce) υπάρχει σε όλα τα σούπερ μάρκετ
2 κ.σ. ξύδι ρυζιού (θα το βρείτε όπου πωλούνται τρόφιμα ανατολικών χωρών)
1 κ.σ. (γεμάτη) μαρμελάδα της αρεσκείας σας
λίγο πιπέρι (αλάτι δεν χρειάζεται το φαγητό γιατί οι δύο σως είναι αλμυρές)
Κόβουμε σε λεπτές φέτες όλα τα λαχανικά μας (εικ. επάνω αριστερά). Το καρώτο είναι καλύτερα να το κόψετε σε λουρίδες με το εργαλείο που καθαρίζουμε πατάτες (πίλερ). 
Σε γουόκ ή βαθύ τηγάνι βάζουμε το λάδι και μαραίνουμε για λίγο μέσα τα κρεμμύδια. Στη συνέχεια προσθέτουμε το σκόρδο και τις πιπεριές και περιμένουμε να μαλακώσουν και αυτές λίγο (2-3 λεπτά). Τέλος ρίχνουμε το λάχανο και το καρώτο. Μαραίνουμε για 2-3 λεπτά και αυτά τα υλικά μας και στη συνέχεια ρίχνουμε το ξύδι, τις δύο σως και τη μαρμελάδα, ανακατεύουμε καλά και βάζουμε το καπάκι στο γουόκ ή το τηγάνι, σβύνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τα λαχανικά να ψηθούν για λίγο ακόμη στον αχνό τους.
Σερβίρουμε επάνω σε βρασμένο και σουρωμένο λευκό ρύζι μπασμάτι.

* Μη μαγειρέψετε πολλή ώρα τα λαχανικά σας. Πρέπει να μείνουν τραγανά για να κρατούν όλα τα θρεπτικά συστατικά τους. Αν θέλετε να αυξήσετε τις πρωτείνες του γεύματος, προσθέστε στα λαχανικά και μερικά ψιλοκομμένα μανιτάρια.

Καλή σας όρεξη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.