Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ/υγεία (33)

        
Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης μελέτης έδειξαν πως ποτέ δεν είναι αργά να βελτιώσει κανείς την λειτουργία του εγκεφάλου του και ιδιαίτερα τη μνήμη του.
Ερευνητές μελέτησαν σε μία κοινότητα συνταξιούχων στην Αμερική, 115 άτομα ηλικίας άνω των 62 ετών που είχαν προβλήματα με την μνήμη τους, όχι όμως άνοια. Από τους συμμετέχοντες στην έρευνα άλλοι πήραν μέρος σε ένα πρόγραμμα προσπάθειας βελτίωσης της μνήμης (2 φορές την εβδομάδα επί 6 εβδομάδες) και άλλοι μπήκαν σε λίστα αναμονής για παρόμοιο πρόγραμμα και χρησίμεψαν σαν ομάδα σύγκρισης.
Το πρόγραμμα βελτίωσης της μνήμης που δημιουργήθηκε από τους γιατρούς  Dr. Small και  Dr. Miller περιελάμβανε ασκήσεις εγκεφάλου και οραματισμούς, εκπαίδευση σε μία υγιεινή διατροφή και στην αντιμετώπιση του στρες, φυσικές δραστηριότητες και κάποιες ασκήσεις μνήμης για εξάσκηση στο σπίτι.  
Τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά. Και μόνον 6 εβδομάδες τέτοιας εκπαίδευσης είναι αρκετές για να βελτιώσουν τόσο την μνήμη αλλά και την απομνημόνευση νέων πραγμάτων αυξάνοντας την αυτοεκτίμηση των ηλικιωμένων ατόμων δήλωσαν οι ερευνητές και προτείνουν να γίνει προσπάθεια να δημιουργηθούν τέτοια προγράμματα εκπαίδευσης σε ολόκληρη την χώρα.
Αυτά βέβαια για την Αμερική….  
Παρ ότι το να ασχοληθεί η κοινωνία μας με τους ηλικιωμένους φαντάζει…. εξωπραγματικό, όταν δεν μπορεί ακόμη να ασχοληθεί αυτή με την σωστή εκπαίδευση των νέων της, επάνω στους οποίους βασίζεται η διατήρηση αυτού του πλανήτη, εγώ θέλω να σας θυμίσω με την ευκαιρία αυτού του άρθρου, τις συμβουλές αντιμετώπισης του στρες που σας έχω δώσει στο βιβλίο μου (Πώς να νικήσετε το στρες, Εκδ. ΑΡΧΕΤΥΠΟ) και που συνεχίζω να σας δίνω καθημερινά σε αυτήν εδώ την ιστοσελίδα. Δεν είναι καθόλου διαφορετικές από αυτές που χρησιμοποίησαν οι ερευνητές για την βελτίωση της μνήμης στην έρευνά τους.
Το συμπέρασμα είναι πως ποτέ δεν είναι αργά για βοηθήσετε τον εαυτό σας και την υγεία σας. Κάντε την προσπάθεια σε όποια ηλικία και εάν είστε. Τα αποτελέσματα θα σας δικαιώσουν.
Με αγάπη




Πηγή: Am J Geriatr Psychiatry. Published online July 14, 2011. Abstract

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.