Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ/υγεία (30)

ΤΑ   ΝΕΑ   ΑΠΟ   ΤΟΝ   ΚΟΣΜΟ           
Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Το άγχος και την κατάθλιψη συσχετίζει με την κακή λειτουργία του εντέρου μας  μία πρόσφατη ιατρική έρευνα, παρ’ ότι μέχρι τώρα έχουμε μάθει να θεωρούμε τα πιο πάνω νοσήματα ψυχικά. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο στο περιοδικό Gastrenterology, πριν λίγους μήνες.
Είναι γνωστό και έχουμε ξαναμιλήσει για αυτό το θέμα, πως στο έντερό μας ζουν ένα περίπου τρισεκατομμύριο βακτήρια. Χάρις σε αυτά διατηρείται η υγεία του οργανισμού μας γιατί σκοτώνουν παθογόνα μικρόβια και βοηθούν στην απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων της τροφής μας.
Όταν η ισορροπία του πληθυσμού αυτών των βακτηρίων που ζουν στο έντερό μας διαταράσσεται, είτε από την λήψη αντιβιοτικών είτε από την κατανάλωση κρέατος ζώων που έχουν πάρει αντιβιοτικά, είτε από τα χημικά και τα συντηρητικά που υπάρχουν στις τροφές, ακολουθούν λοιμώξεις και άλλα νοσήματα. Αυτό ξέραμε μέχρι τώρα.
Τα επικίνδυνα μικρόβια είναι πολύ πιο επικίνδυνα να προκαλέσουν νόσο σε όσους δεν έχουν καλή «εντερική χλωρίδα», όπως ονομάζονται συνήθως τα μικρόβια του εντέρου.
Στην πρόσφατη όμως πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα που σας ανέφερα πιο πάνω, οι επιστήμονες χορήγησαν αντιβιοτικά χάπια σε ποντίκια, αλλάζοντάς τους έτσι τα μικρόβια του εντέρου τους και παρατήρησαν πως αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την αύξηση στον εγκέφαλο των ποντικιών μιας ουσίας η ύπαρξη της οποίας συνδέεται με την κατάθλιψη και το άγχος (brain derived neurotrophic factor –BDNF-). Όταν η χορήγηση αντιβιοτικών διακόπηκε, τα βακτήρια του εντέρου των ζώων επανήλθαν στο φυσιολογικό, και το ίδιο συνέβη και στην ουσία αυτή του εγκεφάλου τους.   
Τα πολύ ενδιαφέρονται αυτά αποτελέσματα έκαναν τους ερευνητές να προτείνουν να δοκιμαστούν τα προβιοτικά σε συνδυασμό με μία σωστή διατροφή (χωρίς κρέατα μεγαλωμένα με αντιβιοτικά ή λαχανικά ραντισμένα με χημικά και εντομοκτόνα) από όσους πάσχουν από άγχος ή κατάθλιψη, ιδιαίτερα όταν τα άτομα αυτά πάσχουν από ευερέθιστο έντερο (σπαστική κολίτιδα). 
Τελικά, όπως βλέπετε, η σωστή διατροφή δεν έχει επίδραση μόνον στην φυσική μας υγεία αλλά και στην ψυχική!...
Όσοι θέλετε να ξαναδιαβάσετε για τα προβιοτικά και τον ρόλο τους στη λειτουργία του εντέρου, κάντε κλικ στο http://lenahealth.blogspot.com/2010/11/31.html
Με αγάπη

             

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.