Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Ερασιτέχνης κηπουρός/Ανθόκηπος/Καλοκαίρι (5)

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Πολύχρωμες ζίνιες και λεβάντες άρχισαν να στολίζουν τώρα τα παρτέρια μου που λίγο πριν ήταν γεμάτα άσπρες μαργαρίτες, ενώ αυτές οι τελευταίες αρχίζουν να λιγοστεύουν όλο και περισσότερο. Πολύ ανθεκτικά στη ζέστη τα λουλούδια αυτά και πλούσιες σε χρωματικές αποχρώσεις οι ζίνιες, είναι ιδανικά για τους Ελληνικούς κήπους.
Άρχισαν να ανθίζουν και οι γαλάζιοι αγάπανθοι (δεξ, φωτ). Τα πολύ όμορφα αυτά φυτά υπάρχουν και σε άσπρο χρώμα. Στον κήπο μου όμως αυτοί οι τελευταίοι δεν λένε να ανθίσουν. Δεν ξέρω γιατί. Εδώ στο νησί  συναντάει κανείς πολύ συχνά αυτά τα λουλούδια στους κήπους, αυτή την εποχή.
Άνθισε και ο εκπληκτικός θάμνος μου που λέγεται λαγκεστρίμια. Υπέροχο φυτό με λουλούδια σε μεγάλα τσαμπιά λευκά ή σε αποχρώσεις φούξια. Μπορεί να γίνει ένα πολύ όμορφο ανθισμένο δεντράκι αν κλαδευτεί κατάλληλα, όπως και το δικό μου που σας έχω φωτογραφίσει. Απλά αφαιρείτε όλα τα πλαϊνά κλαδιά μέχρι το ύψος που επιθυμείτε, όσο το φυτό σας ψηλώνει, και στη συνέχεια το αφήνετε να φουντώσει. Αν κόψετε τα λουλούδια όταν μαραθούν και δεν τα αφήσετε να κάνουν σπόρο, θα ξανανθίσει, μετά από λίγες ημέρες. Στην διπλανή φωτογραφία βλέπετε τα λουλούδια του από κοντά. Δεν είναι καταπληκτικά; Υπάρχει και η νάνα μορφή του φυτού και την έχω και αυτή στον κήπο, σε χρώμα φούξια. Σας την είχα φωτογραφίσει παλαιότερα.
Και μια που πολλές και πολλοί ανάμεσά σας μπαίνουν σε αυτήν εδώ την ιστοσελίδα όχι τόσο για τα θέματα υγείας για τα οποία φτιάχτηκε αυτή αλλά για τα θέματα της κηπουρικής, είναι ευκαιρία να σας δώσω κάποια συμβουλή υγείας μέσα από αυτές εδώ τις γραμμές.
Φροντίστε λοιπόν να λυγίζετε τα γόνατά σας, αντί να σκύβετε για να κάνετε οποιαδήποτε δουλειά στο κήπο. Προσπαθείστε να θυμάστε αυτή την συμβουλή κάθε φορά που πρέπει να σκύψετε. Αυτή η κάμψη των ποδιών και των γονάτων που ακολουθείται στο σήκωμα από το ίσιωμά τους είναι μια πολύ καλή γυμναστική για τους μυς των ποδιών αλλά και των γλουτών σας. Όσοι όμως έχετε προβλήματα με τα γόνατά σας μπορείτε να χρησιμοποιείτε ένα μαλακό μαξιλαράκι ντυμένο με ένα πλαστικό κάλυμα επάνω στο οποίο θα γονατίζετε όσο χρειάζετε να ασχοληθείτε σε κάποιο χαμηλό σημείο του κήπου. Αν όμως και αυτό σας είναι δύσκολο, αρκεστείτε στο κλάδεμα και  το πότισμα των φυτών σας και γενικά στις δουλειές που δεν ταλαιπωρούν τα πονεμένα γόνατά σας.
Με αγάπη  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.