Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ (4)

ΘΕΤΙΚΗ  ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ    
Πόσες ευχές πήρατε σήμερα;
Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Οι καιροί είναι δύσκολοι. Όχι μόνον για τον τόπο μας αλλά για όλο τον κόσμο. Τα οικονομικά συμφέροντα πλησιάζουν να καταστρέψουν την γη ολόκληρη. Και αναρωτιέμαι τι θα μείνει να απολαμβάνουν οι εγκέφαλοι που κρύβονται πίσω από τις αποφάσεις που οδηγούν τον πλανήτη σε αυτή την φοβερή μοίρα.
Με ανθρώπους γύρω που λιμοκτονούν και εκπέμπουν συναισθήματα δυστυχίας πόσο ευτυχισμένος μπορεί να αισθάνεται κάποιος όσα χρήματα και εάν έχει; Είναι δυνατόν να είναι τόσο μωροί ώστε να μην αντιλαμβάνονται την ενεργειακή διασύνδεση που υπάρχει ανάμεσα στα ζωντανά πλάσματα, αλλά και ανάμεσα σε αυτά και τον πλανήτη που τα γέννησε; Πόσο ανεξάρτητοι από την καταστροφή που προκαλούν νομίζουν πως είναι και πως θα μείνουν οι ίδιοι;
Το κακό όμως δεν είναι μόνον πως αυτοί οι «κύριοι» καταστρέφουν τον κόσμο. Το χειρότερο είναι πως οι απλοί άνθρωποι, αυτοί που βάλλονται από όσα συμβαίνουν γύρω μας χάνουν όλο και περισσότερο το ηθικό τους και το κουράγιο να αντισταθούν για να ανατρέψουν αυτή την κατάσταση. Άνθρωποι υπερκαταναλωτικοί, ναρκωμένοι από μια ψεύτικη και καταχρεωμένη ευημερία, στερημένοι από ιδανικά και όνειρα και με αποκοιμισμένη κάθε δημιουργική τους ικανότητα από ένα εκπαιδευτικό σύστημα απόλυτα ασυναισθηματικό και τεχνοκρατικό πόσο εύκολα μπορούν να βρουν τον δρόμο για την έξοδο από τον κλοιό των σαδιστικών εγκεφάλων που τους ταλαιπωρούν;
Αποτέλεσμα είναι να αυξάνουν καθημερινά γύρω μας οι καταθλιπτικοί. Όλο και περισσότεροι συνάνθρωποί μας αναζητούν την λύση στα φάρμακα και την ψυχολογική υποστήριξη.
Υπάρχει όμως μία λύση φίλες και φίλοι μου, όσο ακόμη η κατάσταση είναι ελαφριά, όπως φαίνεται από πρόσφατη ιατρική έρευνα.  Η έρευνα αυτή που δημοσιεύθηκε στις 29 Ιουλίου στο περιοδικό Psychology & Sociology (23:32) έγινε από το πανεπιστήμιο University of California - Riverside. Σε αυτήν οι ερευνητές διαπίστωσαν πως η ελαφριά κατάθλιψη μπορεί να αντιμετωπισθεί με κάποιες μικρές καθημερινές θετικές ενέργειες, αντί για φάρμακα, και τα αποτελέσματα μπορούν να διαρκέσουν μέχρι και έξι μήνες.
Μερικές τέτοιες θετικές ενέργειες είναι  το γράψιμο γραμμάτων ευγνωμοσύνης, το μέτρημα των ευχών που παίρνει κάποιος, η προσφορά κάποιας πράξης καλοσύνης, η προσευχή ή ο διαλογισμός επάνω σε θετικά συναισθήματα απέναντι σε άλλους. Όλα τα πιο πάνω εύκολα μπορεί να τα βάλει κανείς στην καθημερινή του ρουτίνα χωρίς κόστος, λένε οι ερευνητές και το αποτέλεσμα θα είναι σημαντικό. Δεν πρέπει οι άνθρωποι να υποτιμούν την αξία τέτοιων μικρών θετικών ενεργειών.
Ακόμη και ένα 15λεπτο θετικών συναισθημάτων που μπορεί να δώσει σε κάποιον το μέτρημα των ευχών που πήρε για κάποιο διάστημα, μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο την ζωή του, λένε οι ερευνητές, γιατί αυτά τα θετικά συναισθήματα μπορεί να του δώσουν την ενέργεια  να αποφασίσει π.χ. να ξεκινήσει να πάρει κάποια μαθήματα που σχεδίαζε από καιρό και εκεί να συναντήσει κάποιον φίλο ή φίλη που θα του ομορφύνει με την σχέση τους τη ζωή…. κ.λ.π., κ.λ.π. 
Δεν μένει παρά να δοκιμάσει αυτή την τεχνική όποιος ή όποια έχει συμπτώματα ελαφριάς κατάθλιψης.
Και βέβαια για να πάρει ευχές κανείς ώστε να μπορεί να τις μετρήσει, θα πρέπει να φροντίζει να προσφέρει καθημερινά κάτι στους συνανθρώπους του, από ένα απλό χαμόγελο και μία καλημέρα, έως κάτι πολύ σημαντικότερο, αγάπη και φιλία και έναν ώμο πρόθυμο να αντέξει το βάρος κάποιου που τον έχει ανάγκη για να ακουμπήσει...  
Συνεχίζεται 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.