Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Υγιεινή διατροφή/χοληστερίνη (9)

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Ενδιαφέροντα πολύ είναι τα τελευταία ερευνητικά νέα για το πολύ γνωστό χειμωνιάτικο λαχανικό μας το λάχανο, όπως αναφέρονται σε έγκυρη Αμερικανική ιστοσελίδα διατροφής (http://whfoods.org/genpage.php?tname=btnews&dbid=128&utm_source=daily_click&utm_medium=email&utm_campaign=daily_email ).
Είναι αρκετά γνωστά τα οφέλη που προσφέρουν τα σταυρανθή (κατηγορία λαχανικών στα οποία ανήκει το λάχανο, αλλά και το μπρόκολο και το κουνουπίδι) στην υγεία μας.
Για το λάχανο όμως ιδιαίτερα, αυτό το άρθρο επισημαίνει πως μειώνει την χοληστερίνη μας, όταν το τρώμε μαγειρεμένο στον ατμό, γιατί έτσι τα συστατικά των φυτικών ινών που περιέχονται στο λάχανο ενώνονται καλύτερα με τα χολικά οξέα μέσα στο έντερό μας ώστε να αποβληθούν αυτά τα τελευταία χαμηλώνοντας την χοληστερίνη μας. Και το ωμό λάχανο διατηρεί αυτή την ιδιότητα σε μικρότερο όμως βαθμό.
Η δεύτερη σημαντική πληροφορία που περιέχεται μέσα σε αυτό το άρθρο για το λάχανο, είναι πως υπάρχουν αυτό τον καιρό πάνω από 475 ερευνητικές εργασίες που μελετούν μία άλλη ιδιότητα του λάχανου. Αυτήν της πρόληψης, και μερικές φορές και της θεραπείας, του καρκίνου!... Ιδιαίτερα για τον καρκίνο της κύστεως, του εντέρου και του προστάτη.
Τα διάφορα συστατικά του λάχανου που το κάνουν να έχει αυτή την ιδιότητα διαφέρουν σε κάθε είδος λάχανου (κόκκινο, άσπρο κ.λ.π.) γι αυτό είναι καλό να τα περιλαμβάνει κανείς όλα στην διατροφή του. Τα καλύτερα αποτελέσματα στην υγεία του θα έχει όποιος περιλαμβάνει στην διατροφή του 2 περίπου κούπες  λάχανο και άλλα σταυρανθή λαχανικά 4-5 φορές την εβδομάδα.
Προσοχή όμως, η ιδιότητα αυτή του λάχανου καταστρέφεται με το μαγείρεμα. Γι αυτό προτείνεται η κατανάλωσή του ωμού ή ελάχιστα ψημένου στον ατμό ή στην κατσαρόλα (το πολύ 4-5 λεπτά της ώρας).
Σύντομα θα σας δώσω μία πολύ γρήγορη, εύκολη και νοστιμότατη συνταγή για να χρησιμοποιήσετε αυτό το τόσο υγιεινό λαχανικό. 
Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.