Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

Υγιεινή διατροφή/λίπη (7)

Βούτυρο ή Μαργαρίνη;   
Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Σήμερα αποφάσισα να μιλήσουμε λίγο για τις μαργαρίνες γιατί υπάρχει αρκετό μπέρδεμα, όπως διαπιστώνω, ανάμεσά μας, όσον αφορά την καταλληλότητά τους και το κατά πόσο αυτές είναι ή όχι  υγιεινότερες από το βούτυρο.
Είναι γεγονός πως το βούτυρο, επειδή περιέχει κορεσμένο λίπος, είναι επικίνδυνο για την υγεία, μικρών και μεγάλων. Πάμπολλες οι ιατρικές έρευνες που το έχουν αποδείξει αυτό και δεν υπάρχει πια νομίζω κανείς που το αμφισβητεί. Όσον αφορά την σπιτική μαγειρική λοιπόν, η αντικατάσταση του βουτύρου με το υγιεινό ελαιόλαδο, λύνει το πρόβλημα.
Τα έτοιμα προϊόντα όμως (τσιπς, κρακεράκια, ντόνατς κ.λ.π.) παρ ότι δεν περιέχουν βούτυρο, είναι πολύ καταστροφικά για την υγεία γιατί περιέχουν υδρογονωμένα έλαια, τα γνωστά πια «τρανς λιπαρά» τα οποία βλάπτουν σοβαρά την  υγεία ποικιλοτρόπως και όχι μόνον αυξάνοντας την «κακή» χοληστερίνη, όπως ίσως νομίζουν πολλοί. Αυτά τα «τρανς λιπαρά» τα βρίσκει κανείς ακόμη και στο ψωμί του εμπορίου, δυστυχώς. Όσο λιγότερα λοιπόν από αυτά καταναλώνει κανείς, αποφεύγοντας τις τροφές που μπορείτε να δείτε στον πίνακα που περιέχεται στην σελίδα  της πηγής Νο 2 (βλέπε πιο κάτω), τόσο καλύτερα για την υγεία του.
Όσον αφορά τις μαργαρίνες τώρα, υπάρχουν ευτυχώς νεότερες, που δεν περιέχουν τρανς λιπαρά. Θα πρέπει όμως να προσέξετε στην ετικέτα τους να μην αναγράφεται «υδρογονωμένο έλαιο» ή «μερικώς υδρογονωμένο έλαιο» ή «μερική υδρογόνωση». Γιατί στα ράφια των σούπερ μάρκετ υπάρχουν ακόμη και οι παλαιότερες που περιέχουν τρανς λιπαρά. Είναι βέβαιο πως αυτές οι νεότερες μαργαρίνες (απαλλαγμένες από τρανς λιπαρά) είναι πολύ πιο υγιεινές από το βούτυρο τόσο για εμάς όσο και για τα παιδιά μας, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα υπάρχουσες έρευνες.
Δυστυχώς στον τόπο μας οι καταναλωτές αγνοούν την ύπαρξή των τρανς λιπαρών διότι δεν αναγράφονται υποχρεωτικά στην ετικέτα των τροφίμων. Μόνο στις ΗΠΑ, οι εταιρίες τροφίμων είναι υποχρεωμένες από το 2006 να αναφέρουν την ποσότητα των τρανς λιπαρών στην ετικέτα του προϊόντος, όταν η ποσότητα είναι μεγαλύτερη από 0,5 γραμμάρια.
 Από την 1η Ιανουραίου του 2010 μάλιστα, η Καλιφόρνια απαγόρευσε τα τρανς λιπαρά σε όλα τα εστιατόρια της Πολιτείας με εξαίρεση τα ντόνατς (αυτά θα απαγορευτούν μαζί με σε άλλα αρτοσκευάσματα από τον Ιανουράριο του 2011).
Όσον αφορά εμάς εδώ στον τόπο μας, ας φροντίσουμε εμείς οι ίδιοι να μεταδώσουμε τις πληροφορίες αυτές σε όσο πιο πολλούς συμπατριώτες μας μπορούμε μέχρις ότου η πολιτεία αποφασίσει να πάρει σοβαρή θέση και σε αυτό το ζήτημα.
Και μη ξεχνάτε φίλες και φίλοι μου να διαβάζετε τις ετικέτες των προϊόντων που καταναλώνετε. 
Με αγάπη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.