Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Ερασιτέχνης κηπουρός/Ανθόκηπος/Αν.-Φθιν. (8)

Γεια σας φίλοι μου
Μπήκε η άνοιξη για τα καλά!.... Παρ ότι βρισκόμαστε ακόμη στον χειμώνα, η φύση στη νησί μας έβαλε τα ανοιξιάτικά της. Γέμισαν οι δρόμοι από αγριολούλουδα. Μένω βλέπετε σε βουνό και οι δρόμοι μας στις άκρες τους έχουν πάντα λίγο χώμα (το κατεβάζουν οι βροχές), που μαζί με το εκπληκτικό λίπασμα από τα φύλλα της ελιάς με τις οποίες είναι γεμάτη η Κερκυραϊκή ύπαιθρος φτιάχνουν ένα ιδανικό υπόστρωμα για την ανάπτυξή φυτών. Έτσι αυτές τις μέρες οργιάζουν εκεί οι μικρές κάτασπρες ανοιξιάτικες μαργαρίτες και άλλα ροζ και κίτρινα αγριολούλουδα, που κάνουν την εμφάνιση των δρόμων γιορτινή.
Στον κήπο ανθίζουν όπως βλέπετε όλο και περισσότερο τα "αυτιά του ελέφαντα" καθώς και η αμυγδαλιά μου που βρίσκεται από πάνω τους, αλλά και μικρή μου ροζ καμέλια. Όποιες και αν είναι οι προβλέψεις των φίλων μετεωρολόγων, η φύση αποφάσισε πως ήρθε η άνοιξη και εγώ την πιστεύω.
Ας ανασκουμπωθούμε να φυτέψουμε λοιπόν. Τα κοτσάνια από τα περισσότερα φυτά που κλαδέψαμε αυτή την εποχή, βουτηγμένα σε λίγη ορμόνη ριζοβολίας που θα αγοράσουμε από τα γεωπονικά καταστήματα, μπορούν εύκολα αν φυτευτούν σε μικρά γλαστράκια να μας δώσουν καινούργια φυτά, για να έχουμε να αντικαταστήσουμε όσα μας χαλάσουν στον κήπο, ή για να χαρίζουμε σε φίλους και γνωστούς. Σας το έχω ξαναπεί, πως εγώ έχω πάντα μερικά έτοιμα γλαστράκια για χάρισμα στον κήπο. Είναι πολύ ωραίο το συναίσθημα να μπορείς πάντα να προσφέρεις κάτι σε όποιον επισκέπτεται τον κήπο σου….
Φυτεύουμε επίσης ριζώματα αυτόν τον καιρό. Ντάλιες, ανεμώνες κ.λ.π.
Και τέλος σπέρνουμε τους σπόρους μας. Λουλούδια και λαχανικά.
Τα λουλούδια μπορούμε να τα σπείρουμε κατευθείαν στο μέρος που πρόκειται να ανθίσουν. Είτε σε γλάστρες είτε στον κήπο, αφού αφρατέψουμε λίγο το χώμα σκαλίζοντάς το και προσθέτοντας κοπριά.
Τα λαχανικά όμως (ντομάτες,πιπεριές, μελιτζάνες, αγγούρια),  και κάποια πολύ ευαίσθητα λουλούδια, τα σπέρνουμε πρώτα σε μικρά δοχεία, με λίγο χώμα (2-3 δάχτυλα), για να μπορούμε εύκολα χωρίς να βλάψουμε τις ευαίσθητες ρίζες τους να τα μεταφυτέψουμε αργότερα (μόλις φτάσουν τα 5-10 εκ. ύψος) ένα-ένα ξεχωριστά σε μικρά γλαστράκια μέχρι να μεγαλώσουν αρκετά και να ζεστάνει ο καιρός, ώστε να τα φυτέψουμε έξω στον κήπο.
Μουσκεύουμε καλά το χώμα στα δοχεία μας, ρίχνουμε επάνω τους σπόρους μας (φροντίζοντας να είναι αρκετά αραιοί) και στη συνέχεια πασπαλίζουμε από πάνω τους λίγο στεγνό χώμα, ίσα-ίσα να σκεπαστούν, και σκεπάζουμε τα δοχεία μας είτε με το διαφανές καπάκι τους (αν έχουν) είτε με πλαστική μεμβράνη στην οποία ανοίγουμε 2-3 τρύπες με μία οδοντογλυφίδα, για να μη σαπίσουν τα μικρά φυτά από τους υδρατμούς.
Μπορούμε για τη σπορά αυτή να χρησιμοποιήσουμε ειδικά μικρά πλαστικά δοχεία με καπάκι, που τώρα υπάρχουν και στην Ελληνική αγορά (βρήκα κάποια παρόμοια με αυτά που εγώ παλαιότερα είχα αγοράσει από την Αγγλία, στη διεύθυνση http://www.superflowers.gr/ ). Αν όμως δεν θέλετε να ξοδευτείτε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πλαστικά ποτήρια γι αυτή τη δουλειά, ή μικρά πλαστικά δοχεία από γιαούρτι, βούτυρο κ.λ.π., αφού πρώτα ανοίξετε στο κάτω μέρος τους μία –δυο τρύπες για αποστράγγιση. Μην τα γεμίσετε όμως με χώμα. Βάλτε όπως σας είπα πιο πάνω μόνον 2-3 δάχτυλα χώμα μουσκεμένο καλά και αφού βάλετε τους σπόρους σας και τους πασπαλίσετε από πάνω με λίγο στεγνό χώμα, σκεπάστε τα με πλαστική μεμβράνη στην οποία θα ανοίξετε 2-3 τρύπες με μία οδοντογλυφίδα.
Φυλάμε όλα τα δοχεία σποράς μας σε φωτεινό μέρος, που να μη το χτυπάει ο ήλιος ούτε ο αέρας και περιμένουμε να εμφανιστούν τα μικρά καινούργια φυτά μας.
Τον αρακά όπως και το σπανάκι, τα σέσκουλα, τα αντίδια και τη ρόκα, τα σπέρνουμε κατευθείαν σε καλά προετοιμασμένο έδαφος (σκαλισμένο και εμπλουτισμένο με κοπριά) στην θέση που θέλουμε να αναπτυχθούν στον κήπο ή σε μεγάλες γλάστρες.
Τα κολοκύθια τέλος, μπορούν να μπουν κατευθείαν στο έδαφος, ένας -ένας οι σπόροι σε απόσταση 30 -40 εκ. μεταξύ τους, αφού ζεστάνει πρώτα ο καιρός, ή να φυτέψουμε έναν-έναν τους σπόρους σε μικρά γλαστράκια από τώρα, και να μεταφυτευθούν αργότερα στις μόνιμες θέσεις τους.
Καλή επιτυχία και καλές συγκομιδές να έχουμε (!)….

2 σχόλια:

EVAGELIA VRETTOU είπε...

πολύ κατατοπιστική ανάρτηση και με πολύ χρήσιμες συμβουλές. Ιδιαίτερα το θέμα με τα κοτσάνια μετά το κλάδεμα μου κέντρισε το ενδιαφέρον...θα το υιοθετήσω! σε λίγες μέρες θα φυτεψουμε κι εμείς τις ντάλιες μας και μερικά λαχανικά. Καλή ανθοφορία και καλή σοδειά!

Eleni Tsoukali είπε...

Φοντίστε μόνον φίλη μου το κάτω μέρος από το κοτσάνι να είναι κομμένο κοντά καικάτω από έναν κόμπο, γιατί από εκεί θα βγουν οι ρίζες.
Καλή επιτυχία

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.