Σε μία πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Aging Neuroscience οι ερευνητές μελέτησαν την εγκεφαλική λειτουργία με μαγνητική τομογραφία (MRI) 70 υγειών ατόμων ηλικίας μεταξύ 60-80 ετών. Οι συμμετέχοντες είχαν χωριστεί σε δύο ομάδες. Μία ομάδα αεροβικής άσκησης και μία ομάδα που γυμναζόταν με ασκήσεις μυϊκής αυξομείωσης (streching) και ενδυνάμωσης (βάρη).
Η άσκηση όλων των συμμετεχόντων διαρκούσε 40 λεπτά και γινόταν τρεις φορές την εβδομάδα επί ένα χρόνο. Καινούργιος έλεγχος της εγκεφαλικής λειτουργίας με μαγνητική τομογραφία έγινε στους έξι μήνες άσκησης και σε ένα χρόνο.
Στους έξι μήνες δεν είχε παρατηρηθεί κανένα ευεργετικό αποτέλεσμα στην ομάδα των ασκουμένων με αεροβική γυμναστική. Στον ένα χρόνο όμως, διάφορες βελτιώσεις στην εγκεφαλική λειτουργία διαπιστώθηκαν στη ομάδα αυτή της αεροβικής άσκησης. Βελτιώθηκε κύκλωμα του εγκεφάλου η υπολειτουργία του οποίου σε παλαιότερες μελέτες είχε συνδεθεί με την γήρανση και τη νόσο Alzheimer (DMN), καθώς και ένα άλλο κύκλωμα που συνδέεται με τις πολύπλοκες σκέψεις. Στο τέλος της μελέτης η ομάδα της αεροβικής άσκησης είχε βελτίωση και στην μνήμη και την προσοχή.

Η αεροβική άσκηση εκτός από το γρήγορο περπάτημα περιλαμβάνει και το τρέξιμο, τη κωπηλασία , το ποδήλατο, το κολύμπι, τη κηπουρική, το χορό και άλλα αθλήματα που γενικά αυξάνουν την αντοχή μας.
Το χαρακτηριστικό αυτής της άσκησης είναι πως υποχρεώνει μεγάλες ομάδες μυών να δουλεύουν ρυθμικά για μεγάλο διάστημα, 15-20 λεπτών ή και περισσότερο χωρίς όμως μεγάλη ένταση. Στη περίπτωση αυτή οι μυς εργάζονται χρησιμοποιώντας για ενέργεια αέρα, δηλαδή οξυγόνο και αυτό αναγκάζει τη καρδιά και τους πνεύμονες να δουλεύουν περισσότερο για να τροφοδοτήσουν τους μυς με αυτό το απαραίτητο οξυγόνο.
Στο άλλο είδος άσκησης, την αναεροβική, η μυϊκή προσπάθεια είναι μεγαλύτερης έντασης και μικρότερης διάρκειας και οι μυς εξασφαλίζουν την απαραίτητη ενέργεια για την κίνησή τους από άλλες μεταβολικές οδούς που δεν χρειάζονται οξυγόνο. Τέτοιες ασκήσεις είναι το πολύ γρήγορο τρέξιμο, το ποδόσφαιρο, η άρση βαρών, το σκι κ.λ.π.
Με αγάπη
Με αγάπη
Πηγές: http://naturalstandard.com/databases/Sports Medicine
http://www.medlook.net/article.asp?item_id=2655
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου