Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Υγιεινές συνταγές/γλυκά (5)

Γεια σας φίλοι και φίλες μου
Μια εκπομπή μαγειρικής που παρακολούθησα πρόσφατα στη τηλεόραση, κατά την οποία η καταξιωμένη μαγείρισσα κόντεψε να καεί φτιάχνοντας έναν απλό σιμιγδαλένιο χαλβά και γέμισε όλο το στούντιο ατμούς, με έκανε να σας δώσω σήμερα τη δική μου εκδοχή για αυτό το πολύ εύκολο και υγιεινό γλυκό. Υπάρχει ένα απλό κόλπο που κάνει την όλη διαδικασία πολύ ευκολότερη και απλή και θα σας το αποκαλύψω αμέσως παρακάτω.
Εκτός όμως από αυτό, εγώ έχω λιγοστέψει τις ποσότητες λαδιού και ζάχαρης, ώστε το αποτέλεσμα να είναι πιο ελαφρύ στη γεύση.

ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΟΥ
 Χαλβάς σιμιγδαλένιος 

2/3φλ.λάδι                                                                         
2 φλ. σιμιγδάλι (ψιλό και χοντρό σε ίσες ποσότητες)
2 1/2 φλ. ζάχαρη
4 φλ. νερό
2-3 κ.σ. ψιλοκομμένα αμύγδαλα ή καρύδια (προεραιτικά)

Σε κατσαρόλα (μεγάλη τόσο ώστε να χωρέσει το μίγμα του χαλβά μας), βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη να βράσει, μαζί με ένα κομμάτι φλούδας λεμονιού ή πορτοκαλλιού (ότι προτιμάτε) και ένα ξυλάκι κανέλας καθώς και 1-2 γαρύφαλλα (αν σας αρέσει η γεύση τους).
Σε άλλο μάτι βάζουμε συγχρόνως σε τηγάνι το λάδι να κάψει και καβουρδίζουμε μέσα το σιμιγδάλι και τους ξηρούς καρπούς, ανακατεύοντας τα, για να ψηθούν ομοιόμορφα.
Όταν το σιμιγδάλι αλλάξει χρώμα και γίνει καφετί, το ρίχνουμε μέσα στο σιρόπι. Αυτό είναι το κόλπο που σας έλεγα πιο πάνω. Αντί να ρίξουμε δηλαδή το σιρόπι μέσα στο σιμιγδάλι, κάνουμε το αντίστροφο και γλυτώνουμε από πιτσιλίσματα και καψίματα.
Σβήνουμε τη φωτιά, βάζουμε το καπάκι στη κατσαρόλα μας και αφήνουμε (χωρίς ανακάτεμα!) τον χαλβά να γίνει. Ανοίγουμε τη κατσαρόλα μετά από μισή περίπου ώρα, βγάζουμε τον χαλβά από τη κατσαρόλα, αφαιρούμε το ξυλάκι της κανέλλας και τη φλούδα λεμονιού, τον φορμάρουμε όπου προτιμάμε και τον πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και κανέλλα.

*Μία ακόμη συμβουλή: μόλις πάρει βράση το σιρόπι, καταβάζουμε  λίγο την ένταση της φωτιάς ή βάζουμε τον διακόπτη στο μάτι της κουζίνας στο 2.


Δεν είναι πολύ απλό; Δοκιμάστε το και θα με ευγνωμονείτε, όπως ακριβώς κάνω εγώ από τότε που άκουσα το κόλπο αυτό από κάποια άλλη μαγείρισσα παλαιότερα, στην τηλεόραση και πάλι. Με τον τρόπο που σας περιέγραψα, η παρασκευή αυτού του γλυκού γίνεται μία απλούστατη υπόθεση.
Καλή επιτυχία



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.