Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ/διατροφή (5)

Γεια σας φίλοι μου
Μία καινούργια ιατρική μελέτη που ανακοινώθηκε πολύ πρόσφατα στο φετινό παγκόσμιο συνέδριο για τα εγκεφαλικά επεισόδια, έδειξε πως όσοι καταναλώνουν καθημερινά διαιτητικές σόδες (light αναψυκτικά) έχουν 61% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν ένα αγγειακό επεισόδιο σε σχέση με αυτούς που δεν καταναλώνουν τέτοια αναψυκτικά.
Στα αγγειακά επεισόδια περιλαμβάνονται τόσο τα εγκεφαλικά επεισόδια, όσο και τα καρδιακά.
Το εύρημα αυτού του κινδύνου παρέμεινε και όταν αποκλείστηκαν άλλοι παράγοντες που οδηγούν σε παρόμοια προβλήματα, όπως είναι το μεταβολικό σύνδρομο, η περιφερική αγγειοπάθεια και προηγούμενα καρδιακά επεισόδια.
Στην έρευνα αυτή, παρακολουθήθηκαν πάνω από 2.500 άτομα επί 9,3 έτη. Όσον αφορά τα εγκεφαλικά επεισόδια, στο διάστημα αυτό παρατηρήθηκαν 559, ανάμεσα στα οποία υπήρχαν τόσο ισχαιμικά όσο και αιμορραγικά.
Οι ερευνητές θεωρούν πως αυτή είναι προς το παρόν απλώς μία συσχέτιση και χρειάζονται και άλλες έρευνες για να επιβεβαιωθεί με απόλυτη βεβαιότητα αυτή η σχέση.
Ωστόσο ο Dr Greenberg, αντιπρόεδρος του συνεδρίου, δήλωσε: είναι αυτό μεν ένα κουδούνι κινδύνου που θα πρέπει να μας κάνει να κοιτάξουμε το πρόβλημα καλύτερα, αλλά δεν θα πρέπει να πούμε ακόμη στον κόσμο να αποφεύγει να πίνει αυτά τα αναψυκτικά. Προς το παρόν καλό θα είναι να προσέξουν τη διατροφή και την άσκησή τους, ώστε να καταπολεμηθεί ο διαβήτης και το μεταβολικό σύνδρομο (παχυσαρκία, υπέρταση, αγγειοπάθεια, υπερχοληστεριναιμία) που αποτελούν την μεγαλύτερη αιτία των αγγειακών επεισοδίων.
Μπορεί αυτό να είναι σωστό, αγαπητοί μου φίλοι, εάν δει κανείς το πρόβλημα γενικά. Σε προσωπικό επίπεδο όμως, εάν κάποιος δεν πάσχει από τα δύο πιο πάνω νοσήματα που του καταστρέφουν τα αγγεία, γιατί θα πρέπει να αφήσει να το πάθει αυτό από την κατανάλωση τέτοιων αναψυκτικών; Ενημερώστε τα παιδιά σας. Σας έχω ξαναμιλήσει για τα αναψυκτικά και το πόσο βλαβερά είναι για την υγεία μας. Όχι μόνον τα διαίτης αλλά και τα κανονικά (Υγιεινή διατροφή 5). Μην το ξεχνάτε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.