Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Υγιεινή διατροφή/αγιουβερδική (4)

ΑΓΙΟΥΡΒΕΔΙΚΗ  ΔΙΑΤΡΟΦΗ  (4, τελευταίο)
Γεια σας φίλοι μου
Συνεχίζουμε και πάλι την κουβέντα μας για την Αγιουρβεδική διατροφή με πληροφορίες από τα άρθρα που σας είχα αναφέρει στην αρχή. Πληροφορίες που σε πολλούς ίσως φανούν υπερβολικές ή και ανόητες. Προέρχονται όμως, μην το ξεχνάτε, από σοφία αιώνων και αυτό και μόνον, είναι νομίζω αρκετό για να μας κάνει να τις δούμε με λιγότερη έπαρση. Δεν πρέπει να είμαστε απόλυτοι στις απόψεις μας, πάντα ας κρατάμε στην άκρη του μυαλού μας και την πιθανότητα να μην έχουμε πάντα δίκιο. Ίσως να μην είναι όλα γύρω μας όπως μας έμαθαν να τα βλέπουμε…..
Εγώ κρατάω πάντα ένα παραθυράκι περιέργειας ανοικτό στο μυαλό μου, απ’ όπου νέες γνώσεις και απόψεις μπορούν να μπουν, προκειμένου να τις επεξεργαστώ. Δεν αφήνω ποτέ τον νου μου στατικό στις ίδιες πάντα απόψεις και σκέψεις. Με ενθουσιάζει ο προβληματισμός για καινούργιες ιδέες. Η ζωή έτσι αποκτά ενδιαφέρον, είναι σαν να τη βλέπω με τα μάτια ενός μικρού παιδιού, που όλα του φαίνονται μαγικά και θέλει να τα εξερευνήσει. Δοκιμάστε φίλοι μου να με μιμηθείτε. Θα αποκτήσει πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον η ζωή σας.
Το είπε άλλωστε και ο φίλος μας ο Σωκράτης! Μην το ξεχνάτε. Δεν γνωρίζουμε στη πραγματικότητα τίποτα…. Απλά όσο ζούμε, μαθαίνουμε…. και ανακαλύπτουμε, θα πρόσθετα εγώ.
Μία λοιπόν καινούργια πληροφορία από τους φίλους μας που έγραψαν τα άρθρα της Αγιουρβεδικής διατροφής είναι πως μπορούμε με την τροφή να διορθώσουμε και δυσαρμονίες στις ενέργειες του οργανισμού μας. Αυτές μπορεί να εμφανιστούν είτε σαν αύξηση της θερμοκρασίας (πυρετός) είτε σαν υπερβολικά έντονα συναισθήματα. Προτείνουν λοιπόν, αν το πρόβλημα είναι σοβαρό να συμβουλευτεί κανείς γιατρό, αν όμως η κατάσταση είναι σχετικά ελαφριά, να φροντίσει μέσω της διατροφής του να τη διορθώσει.
Εάν νοιώθετε π.χ. υπερβολικά ζεστοί ή θυμώνετε συχνά, χρειάζεστε τροφές που θα σας δροσίζουν, όπως το λάχανο, τα καρώτα και τα μήλα, κατά προτίμηση σε ωμή μορφή. Ενώ αντίθετα εάν είσαστε ένα κρύο γενικά άτομο που έχει πρόβλημα να ζεσταθεί, εάν έχετε συχνά κρύα χέρια ή πόδια ή εάν είσαστε συχνά νευρικοί, χρειάζεστε τροφές που θα σα ζεστάνουν, όπως ζεστές σούπες και τσάγια, καθώς και μπαχαρικά στη τροφή σας. Η πιπερόριζα (τζίτζερ) είναι ένα πολύ καλό θερμαντικό. Μπορείτε να φτιάξετε ροφήματα με αυτή, ή να την προσθέτετε στα φαγητά που μαγειρεύετε.
Αγαπώ πολύ, εγώ προσωπικά, το τσάι που φτιάχνω με την πιπερόριζα, προσθέτοντας βραστό νερό επάνω σε λεπτοκομμένα κομμάτια της ρίζας και προσθέτοντας στη συνέχεια λίγο κρύο νερό για να κατεβεί η θερμοκρασία του αφεψήματος, για να προσθέσω μετά και λίγο μέλι. Είναι ένα καταπληκτικό ρόφημα για τον χειμώνα με πολλές ευεργετικές ιδιότητες. Θα τα πούμε αυτά αναλυτικότερα σε αυτές εδώ τις σελίδες, όταν τελειώσουμε με τα άρθρα της Αγιουρβεδικής διατροφής.
Ένα άλλο σημείο στη διατροφή μας που επισημαίνουν οι αρθρογράφοι της Αγιουρβεδικής διατροφής, είναι ο τρόπος μαγειρέματος της τροφής μας σε σχέση με τις διαφορετικές ανάγκες του κάθε ατόμου. Αναφέρονται σε αυτόν σαν «Δονητικό Μαγείρεμα» (Vibrational Cooking). Με τον όρο αυτό, εννοούν πως το ύψος της θερμοκρασίας στο οποίο μαγειρεύεται μία τροφή καθώς και ο χρόνος μαγειρέματος αλλά και το είδος του δοχείου που χρησιμοποιείται, παίζουν μεγάλο ρόλο στη ποιότητα της τροφής που τρώμε.
Π.x Λένε πως το μέταλλο έχει ενέργεια υψηλών δονήσεων και πως δεν πρέπει να μαγειρεύουμε με μεταλλικές κατσαρόλες και εργαλεία, ιδιαίτερα οι πιο νευρικοί από εμάς, γιατί η ενέργεια του μετάλλου μπορεί να κατακρατηθεί από την τροφή. Γι αυτό προτείνουν τη χρήση πήλινων και γυάλινων δοχείων για την παρασκευή φαγητού.
Όσον αφορά τώρα τη θερμοκρασία, προτείνουν μαγείρεμα για περισσότερη ώρα σε χαμηλές θερμοκρασίες, γιατί η υψηλή θερμοκρασία προσδίδει στη τροφή μία ένταση που δεν πρέπει να τη προτιμάμε. Και βέβαια προτείνουν να μην χρησιμοποιούμε φούρνους μικροκυμάτων.
Για τα άτομα που έχουν δυσπεπτικά ενοχλήματα προτείνουν το «Congee». Αυτό είναι ρύζι μαγειρεμένο σε πήλινο δοχείο στο φούρνο, με 3-6 φορές τον όγκο του σε νερό, σε χαμηλή θερμοκρασία για 6 ώρες, για να γίνει αυτό εύπεπτο. Για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα, μπορεί να αφήσει κανείς το ρύζι σε νερό από το προηγούμενο βράδυ. Γίνεται έτσι αυτό ακόμη πιο εύπεπτο.
Γενικά η Αγιουρβέδα συστήνει μία καλή σχέση με το φαγητό. Πολλές φορές το σώμα μας δεν καταλαβαίνει τι να κάνει με μία καινούργια τροφή, εάν δεν είναι συνηθισμένο σε αυτήν. Γι αυτό πρέπει να δοκιμάζουμε καινούργιες τροφές σιγά-σιγά και σταδιακά για να δίνουμε στο σώμα μας τον χρόνο να τις συνηθίσει. Προτείνουν να αφήνουμε τον εαυτό μας να παρατηρήσει μία τροφή, να την κρατήσει στα χέρια του, να νοιώσει, ίσως, την ενέργειά της (!).
Προτείνουν μάλιστα να ανταλλάξουμε ενέργεια με την τροφή μας με την μορφή κάποιας ευχής πριν ή μετά το φαγητό μας. Εάν μάλιστα, λένε οι αρθρογράφοι, δεν έχουμε την τύχη να μεγαλώνουμε μόνοι μας τη τροφή μας, ώστε να μπορούμε να συμμετέχουμε ενεργειακά στη παραγωγή της, ή έστω στο μαγείρεμά της, αυτός είναι ο μόνος τρόπος να έρθουμε σε σωστή επαφή μαζί της. Και αυτό που λένε «ευχή» για άλλους μπορεί να είναι κάποιες λέξεις σε μορφή προσευχής, ή απλά η αίσθηση της ευγνωμοσύνης και της ανταλλαγής ενέργειας. Μπορείτε ακόμη, λένε οι αρθρογράφοι μας, να νοιώσετε την ενέργεια που ανταλλάσσετε με τη τροφή σας σαν φως που περνάει από το κορμί σας στη τροφή και από εκείνη προς εσάς, ή μπορεί να διαλέξετε να κάνετε κάτι τόσο απλό, όσο το να χαμογελάσετε με ευχαρίστηση στην τροφή σας και να την απολαμβάνετε καθώς την τρώτε.
Εδώ τελείωσαν τα όσα είχα διαβάσει σε αυτά τα άρθρα της Αγιουρβεδικής διατροφής φίλοι μου. Όσοι από εσάς θέλετε να ασχοληθείτε περισσότερο με το θέμα, βρήκα πρόσφατα μία ιστοσελίδα πολύ ενδιαφέρουσα. Η διεύθυνσή της είναι: http://ayurveda.iloveindia.com/personal-hygiene/ayurvedic-diet.html  Συνταγές Αγιουρβεδικές θα βρείτε και στη διεύθυνση : http://www.joyfulbelly.com/

Με αγάπη

1 σχόλιο:

χειροτεχνηματα λενα είπε...

καλημερα λενα σημερα ανακαλυψα την σελιδα σου και μου αρεσει!!!!!! [ο χρονος μου πολυ περιορισμενος καταλαβαινεις]
αλλα οτι μας ενδιαφερει το παρακολουθουμε!!!φιλια κοριτσι μου!!!

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.