Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ (4)

Γεια σας φίλοι μου
Ένα άρθρο που διάβασα σχετικά πρόσφατα και μου έκανε εντύπωση θέλω να μοιραστώ σήμερα μαζί σας.
Λέει πως όλο και μεγαλύτερος αριθμός επιστημόνων έχει αρχίσει να πείθεται πως οι άνθρωποι δεν είναι τα μόνα ζώα που έχουν πνευματικές και μυστικιστικές εμπειρίες (!!!).
Μελέτες συνεχίζουν να συσχετίζουν τέτοιες εμπειρίες με πολύ παλιές δομές του ανθρώπινου εγκέφαλου σε περιοχές του, που ίδιες υπάρχουν και σε πολλά άλλα ζώα. Οι εξωσωματικές εμπειρίες π.χ., συσχετίζονται με δραστηριότητα στην περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει το επίπεδο της συνείδησης στα θηλαστικά.
Ο νευρολόγος Kevin Nelson από το Πανεπιστήμιο του Κεντάκι και συγγγραφέας του βιβλίου «The Spiritual doorway in the Brain» λέει πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιστεύουμε πως ακόμη και μία εξωσωματική εμπειρία δεν μπορεί να βιωθεί από ένα σκύλο ή μια γάτα, από τη στιγμή που τα ζώα έχουν τις αντίστοιχες περιοχές του εγκεφάλου που ξέρουμε τώρα πως είναι υπεύθυνες για τέτοιες εμπειρίες στους ανθρώπους.
Οι μυστικιστικές εμπειρίες έχουν συνδεθεί με τον ρινεγκέφαλο στους ανθρώπους, μία περιοχή που υπάρχει και στα ζώα και που αν εξαιρεθεί από αυτά πειραματικά, κάνει τα ζώα να μην αντιδρούν στα ψυχεδελικά φάρμακα.
Άλλοι επιστήμονες (Mark Bekoff και Jane Goodall) παρατήρησαν χιμπατζήδες να χορεύουν χαλαρά, με εγκατάλειψη, κοντά σε καταρράκτες και να μένουν μετά να παρακολουθούν τα νερά σε μία κατάσταση έκστασης που πολύ θυμίζει την κατάσταση ύπνωσης ή «τρανς» στην οποία έρχονται οι άνθρωποι όταν διαλογίζονται !!!... Και όπως έγραψε ο Bekoff σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Psychology, πιθανόν και άλλα ζώα να ασχολούνται με τέτοια τελετουργικά, αλλά να μην έτυχε να πέσουν στην δική μας αντίληψη.
Ο νευρολόγος που σας ανέφερα στην αρχή του άρθρου αυτού, λέει πως αφού μόνον ο άνθρωπος έχει την ικανότητα με τον λόγο να μπορεί να περιγράψει πνευματικές εμπειρίες, δεν θα μπορέσουμε δυστυχώς να μάθουμε με ακρίβεια αν τα ζώα μπορούν να βιώνουν κάτι παρόμοιο. Αφού όμως τα πιο αρχαία τμήματα του εγκεφάλου μας τυχαίνει να είναι αυτά που σχετίζονται με την πνευματικότητα και τα ζώα έχουν και αυτά τα ίδια στον δικό τους εγκέφαλο, είναι λογικό να πιστεύουμε πως τα ζώα είναι και αυτά ικανά για πνευματικές εμπειρίες!....
Ας δούμε τα ζώα με ακόμη μεγαλύτερο σεβασμό λοιπόν…. Δεν είμαστε, το χουμε πολλές φορές ξαναπεί, οι κύριοι αυτής της γης, ή και του σύμπαντος, όπως κάποιοι ίσως νομίζουν…. Είμαστε απλώς κύτταρα του ανθρώπινου ιστού επάνω στη γη, όπως έχουμε ξαναπεί, και αν τα κύτταρα των διαφόρων ιστών ενός οργανισμού δεν λειτουργούν με απόλυτο σεβασμό  προς τους υπόλοιπους ιστούς (ζώα, φυτά, κ,λ.π.) ο οργανισμός δεν είναι βιώσιμος. Αυτό τουλάχιστον έχουμε μάθει από την βιολογία. Ας το έχουμε υπ' όψιν μας λοιπόν και ας πάρουμε τα μέτρα μας πριν καταστρέψουμε τον πλανήτη μας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.