Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Υγιεινές συνταγές/σαλάτες (5)

ΟΙ   ΣΥΝΤΑΓΕΣ   ΜΟΥ
 Σαλάτες
Γεια σας φίλοι μου
Χθες φτιάχνοντας την καθημερινή μου σαλάτα για να συνοδέψω ένα πιάτο από την νοστιμότατη ρεβιθάδα που είχα για μεσημεριανό φαγητό, σκέφτηκα να δοκιμάσω αντί για το γνωστό λαδολέμονο ή λαδόξιδο (ανάλογα με τα γούστα) κάτι άλλο επάνω στη σαλάτα μου. Έβαλα λίγο κεφίρ (ξινόγαλα) που είχα στο ψυγείο (θυμάστε την κουβέντα μας για τα προβιοτικά, στη σελίδα της υγιεινής διατροφής [32];). Το αποτέλεσμα ήταν παρά πολύ ενδιαφέρον και σας το προτείνω. Η υπόξινη γεύση του κεφίρ, ταιριάζει πολύ ωραία με τις πράσινες σαλάτες, όπως διαπίστωσα και έχετε συγχρόνως και το όφελος των προβιοτικών στη διατροφή σας. Αν θέλετε ακόμη μεγαλύτερη νοστιμιά χτυπάτε για λίγο στο μούλτι το κεφίρ με κρεμμύδι, όπως σας είχα συστήσει να κάνετε και με το λαδολέμονο ή το λαδόξιδό σας σε παλαιότερη κουβέντα μας. Με τον τρόπο αυτό αποκτάτε νοστιμότατες και υγιεινότατες σάλτσες, μέσα σε ένα λεπτό, αντί να αγοράζετε τα έτοιμα μπουκάλια που είναι γεμάτα ανθυγιεινά υλικά.
Μία ακόμη προσθήκη στις πιο πάνω σάλτσες που αλλάζει τελείως τη γεύση τους όπως σας έχω ξαναπεί παλαιότερα, είναι λίγη κέτσαπ ή πιπεριά Φλωρίνης ψητή (βάζου ή δική σας) ή και (ανάλογα με τα γούστα σας) λίγο σκόρδο ή μουστάρδα.
Το κρεμμύδι που λιώνει είναι αυτό που δίνει στη σάλτσα την υφή μαγιονέζας, ενώ η γεύση του δεν γίνεται με αυτόν τον τρόπο αισθητή.
Για τη δική μου σαλάτα, έκοψα από τον κήπο μερικά φύλλα από μαρούλι, ρόκα, σινάπι καθώς και από έναν πολύ τρυφερό ζωχιό που βρήκα φυτρωμένο σε μια γωνιά, ένα φρέσκο κρεμμυδάκι και όπως πάντα έβαλα από πάνω και μερικά από τα ρόδια που φυλάω όλο τον χρόνο στην κατάψυξη, όπως σας έχω ξαναπεί. 
Με αγάπη



ΥΓ: 1. Κεφίρ θα βρείτε σε όλα τα ψυγεία των σούπερ μάρκετ, κοντά στα γάλατα.
       2. Οι πιο πάνω σάλτσες ταιριάζουν πολύ όμορφα και με σαλάτες ψαρικών (γαρίδας, τόνου κ.λ.π) και μπορούν να αντικαταστήσουν πολύ ωραία και πολύ πιο υγιεινά την μαγιονέζα.
       3. Τα πράσινα σαλατικά μας τα κόβουμε πάντα με τα χέρια (δεν θυμάμαι εάν το έχουμε ξαναπεί αυτό), γιατί η επαφή τους με τη λεπίδα του μαχαιριού τα οξειδώνει και καταστρέφει πολλά από τα θρεπτικά συστατικά τους.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.