Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Ερασιτέχνης κηπουρός/Ανθόκηπος/Χειμώνας (7)

Γεια σας φίλοι μου
Πριν αρχίσουμε τη σπορά, θα πρέπει να κλαδέψουμε τους θάμνους και τα αναρριχόμενα φυτά μας. Άργησα λίγο να σας μιλήσω γι αυτό, αλλά φταίει ο Κερκυραϊκός καιρός. Τα άρθρα που σας γράφω για τον κήπο, είναι πάντα ανάλογα, βλέπετε, με τις δουλειές που εγώ κάνω στον κήπο και με τη συνεχή βροχή που είχαμε, ήταν αδύνατον να βγω να κλαδέψω, νωρίτερα. Κανονικά αυτή την δουλειά την κάνουμε 2-3 εβδομάδες νωρίτερα. Δεν πειράζει όμως. Η ερασιτεχνική κηπουρική είναι ευχαρίστηση και χαλάρωση. Δεν πρέπει να μας προκαλεί στρες, γιατί χάνει όλη την αξία της.
Κλάδεψα λοιπόν αυτές τις ημέρες τη γλυτσίνια μου. Την θυμάστε ανθισμένη στη πίσω αυλή του σπιτιού μου; Αν θέλετε λοιπόν αυτό το αναρριχόμενο, που εδώ στη Κέρκυρα το λένε πασχαλιά, όπως σας έχω ξαναπεί, να το κρατάτε σε κάποιο περιορισμένο μέγεθος, θα πρέπει να το κλαδεύετε όπως σας περιέγραψα και παλαιότερα ως εξής: Κρατάτε όσα μεγάλα κλαδιά θέλετε να μείνουν για να αναρριχηθεί το φυτό εκεί που το θέλετε. Τα υπόλοιπα μεγάλα κλαδιά τα κόβετε από τη βάση τους. Τα πλάγια τώρα μικρότερα κλαδιά που βρίσκονται επάνω στα μακριά κλαδιά που κρατήσατε, τα κόβετε μετά το δεύτερο ή τρίτο μάτι. Τα πολύ αδύνατα τα κόβετε τελείως. Με τον τρόπο αυτό θα έχετε το φυτό σας εκεί που εσείς το θέλετε και γεμάτο άνθη, όπως στη φωτογραφία αυτή που σας τράβηξε πέρυσι την άνοιξη.
Με τον ίδιο τρόπο κλαδεύουμε και τις αναρριχόμενες τριανταφυλλιές.
Τις θαμνώδεις τριανταφυλλιές τώρα, αφού τις καθαρίσουμε από όλα τα ξερά και χαλασμένα κλαδιά, τις κλαδεύουμε έτσι ώστε να μείνουν επάνω σε κάθε φυτό 3-4 ή το πολύ 5 γερά φρέσκα κλαδιά με μήκος 3-4 κόμπους.
Μόλις κλαδέψουμε τα φυτά μας, τα λιπαίνουμε γύρω από τη βάση τους, ώστε να έχουν δύναμη για να πετάξουν καινούργιους βλαστούς.
Η τελευταία φωτογραφία που σας έβγαλα είναι αυτή με το αγαλματάκι του έρωτα κάτω από το Κερκυραϊκό γιασεμί που άνοιξε όπως βλέπετε τα ρόζ μπουμπούκια του κιόλας, πολύ πιο νωρίς από άλλες χρονιές. Και αυτό θα το διαπιστώσετε από το ότι στην αντίστοιχη περσινή φωτογραφία, η ορτανσία που βρίσκεται στην αριστερή γωνία της εικόνας, έχει πράσινα φύλλα, ενώ στη σημερινή φωτογραφία είναι γυμνή και κουρεμένη. Την κλάδεψα μόλις χθές, βλέπετε. Τώρα κλαδεύουμε και τις ορτανσίες, αλλά χρειάζεται λίγη προσοχή αυτό το φυτό στο κλάδεμά του. Δεν πρέπει να κόβουμε τα κλαδιά περισσότερο από το 1/3 του συνολικού τους μήκους, γιατί εμποδίζεται έτσι η ανθοφορία του.
Τα κλωνάρια που κόβουμε από τις ορτανσίες όπως και από τις τριανταφυλλιές, τα μπήγουμε απλά στο χώμα και σε λίγο καιρό τα περισσότερα από αυτά θα μας δώσουν καινούργια φυτά.
Και μη ξεχνάτε πως μέχρι το τέλος αυτού του μήνα θα πρέπει να κλαδέψουμε και τα οπωροφόρα δέντρα μας σύμφωνα με τις οδηγίες που σας έχω δόσει σε άλλη σελίδα, που μπορείτε να την ξαναδείτε κάνοντας κλικ έδώ.
Με αγάπη

1 σχόλιο:

EVAGELIA VRETTOU είπε...

καλή σας ημέρα! Ευχαριστούμε για τις πολύ χρήσιμες συμβουλές. Χαίρομαι πολύ που βρήκαμε το πολύ ενδιαφέρον ιστολόγιό σας.

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.