Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Ερασιτέχνης κηπουρός/Λαχανόκηπος (14)

Γεια σας φίλοι μου
Η εποχή που θα σπείρουμε τα καλοκαιρινά λαχανικά μας έχει πλησιάσει πολύ και θα ήθελα πριν αρχίσουμε τη σπορά να σας πω μερικές συμβουλές.
Όσοι έχετε κήπο, καλό είναι αυτό τον καιρό να σκάψετε και να λιπάνετε με κοπριά τα παρτέρια στα οποία πρόκειται να καλλιεργήσετε τα λαχανικά σας. Όπως βλέπετε στις φωτογραφίες, σκάβουμε με το φτυάρι λουρίδες, βάθους όσο είναι το μέγεθος του φτυαριού μας. Γεμίζουμε με το χώμα που βγάζουμε από τη μία λουρίδα το άνοιγμα της διπλανής αφού πρώτα προσθέσουμε σε αυτήν καλά χωνεμένη κοπριά, την οποία ανακατεύουμε με το χώμα που ρίχνουμε. Έτσι τα παρτέρια μας θα είναι έτοιμα να δεχτούν τα μικρά φυτά μας, μόλις ζεστάνει λίγο ο καιρός.
Εγώ βέβαια, έθαβα όλον τον χειμώνα μέσα στα παρτέρια μου τα περισσεύματα από τα λαχανικά του μαγειρέματος και ρολά των χαρτιών υγείας κομμένα σε κομμάτια, όπως σας έχω ξαναπεί σε παλιότερη κουβέντα μας. Είναι ένας πολύ απλός και εύκολος τρόπος λίπανσης. Ωστόσο θα προσθέσω τώρα με τον πιο πάνω τρόπο και λίγη επιπλέον κοπριά φυτική (κόμποστ ή φύκια) ή ζωϊκή, ότι βρω στην ντόπια αγορά.
Και τώρα λίγα λόγια για τη σπορά. Πολλοί θα ξέρετε ίσως πως τα αποτελέσματα είναι καλύτερα αν η σπορά γίνει σύμφωνα με την ανάλογη φάση του φεγγαριού, όπως πίστευαν οι παλαιότεροι. Και οι φάσεις αυτές του φεγγαριού είναι : το γέμισμα ( η περίοδος ανάμεσα στη νέα σελήνη και την πανσέληνο) και το άδειασμα (η περίοδος ανάμεσα στην πανσέληνο και την επόμενη νέα σελήνη).
Γενικά τα φυτά που είναι καλύτερο να σπέρνονται κατά τη φάση γεμίσματος του φεγγαριού, είναι τα φυτά που μας δίνουν τους καρπούς τους (ντομάτες, κολοκύθια, μελιτζάνες, αγγούρια κ.λ.π.) ή τους σπόρους τους (αρακάς, φακή, κουκιά, φασόλια κ.λ.π.) Όλα τα πιο πάνω φυτά είναι καλό να σπέρνονται, αλλά και να μεταφυτεύονται (όσα από αυτά το χρειάζονται) 2-3 ημέρες πριν από την πανσέληνο.
Στο άδειασμα τώρα του φεγγαριού, και ειδικότερα 2-3 ημέρες μετά την πανσέληνο είναι καλύτερο να σπέρνουμε τα φυτά που αναπτύσσονται κοντά στο έδαφος (ραδίκι, λάχανο, σπανάκι, μαρούλι κ.λ.π.) ή αυτά που καλλιεργούμε για τις ρίζες και τους βολβούς τους (παντζάρι, καρώτο, πατάτα, κρεμμύδι κ.λ.π.)
Γαι να μιλήσουμε και λίγο για λουλούδια όμως, πρέπει να σας πω πως ο λουλουδόκηπός μου, παρά τις συνεχείς βροχές και την παγωνιά στο νησί, έχει αρχίσει να γίνεται ανοιξιάτικος, χωρίς τελικά να εμφάνισε ποτέ την χειμωνιάτικη εικόνα του. Ένα- δύο ανθάκια μικρά και καχεκτικά εμφανίστηκαν στα άδεια κλαδιά του χειμωνανθού μου, που διατηρεί δυστυχώς ακόμη πράσινα, κάποια από τα περσινά του φύλλα!...
Οι καπουτσίνοι  άρχισαν σε κάποιες μεριές του κήπου να εμφανίζονται ανθισμένοι, ενώ πιο δίπλα έβγαλαν τα όμορφα ροζ λουλουδάκια τους τα «αυτιά του ελέφαντα». Ένα γερό χαλάζι όμως (μεγέθους φουντουκιού!) που έπεσε στα μέρη μας προχθές ταλαιπώρησε αρκετά, όπως βλέπετε αυτά τα όμορφα ανθάκια, παρά το ότι ήταν προστατευμένα κάτω από μία νερατζιά στον κήπο.
Εύκολα πολύ στη καλλιέργειά τους φυτά, που ευδοκιμούν και στη σκιά, τόσο σε γλάστρες όσο και στο έδαφος. Μπορείτε πολύ εύκολα να τα πολλαπλασιάσετε αν θέλετε τα δεύτερα, κόβοντας έναν βλαστό κοντά στο έδαφος, αφήνοντάς τον για λίγες ημέρες μέσα σε ένα ποτήρι με νερό και φυτεύοντάς το στη συνέχεια σε γλαστράκι.
Οι καπουτσίνοι πολλαπλασιάζονται με τους σπόρους τους που τους μαζεύουμε όταν τα φυτά γεμίσουν από αυτούς και είτε τους φυτεύουμε είτε τους κάνουμε τουρσί και τους χρησιμοποιούμε αντι για κάπαρη. 
Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.