Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Υγιεινές συνταγές/τάρτες (1)

Γεια σας φίλοι μου
Μιας πολύ εύκολης τάρτας τη συνταγή θα σας δώσω σήμερα. Η λύση της τάρτας, είναι ξέρετε μια πολύ εύκολη και γρήγορη λύση, τόσο για ένα πρόχειρο δείπνο με φίλους (αντί της πίτσας που σας γεμίζει θερμίδες και λιπαρά), όσο και για ένα πιο επίσημο τραπέζι, σαν πρώτο πιάτο.
Μπορείτε να την συνοδέψετε είτε με μία ωμή σαλάτα, είτε με θρεπτικούς σπόρους (κινόα, κεχρί, κ.λ.π.) βρασμένους με ένα κύβο ζωμό λαχανικών και ανακατεμένους με ψιλοκομένη ντομάτα, πιπεριά, αγγούρι, κρεμμύδι, τριμμένο καρώτο, λιαστή ντομάτα, ή ότι άλλο σας αρέσει. Εγώ αυτή τη φορά έβρασα κεχρί και το ανακάτεψα με τριμμένο καρώτο και κρεμμυδάκι φρέσκο.
Το κεχρί, σπόρος που χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα, ιδιαίτερα στην Αίγυπτο, Κίνα, Ινδία, περιέχει πρωτεϊνες (15%), ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, τα απαραίτητα αμινοξέα μεθειονίνη και λεκιθίνη, βιταμίνη Ε και είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε μέταλλα όπως ο σίδηρος, το μαγνήσιο, ο φωσφόρος και το κάλλιο.
Οι σπόροι αυτοί είναι επίσης πλούσιοι σε φυτοχημικά όπως το φυτικό οξύ, το οποίο πιστεύεται πως χαμηλώνει τόσο την χοληστερίνη όσο και τον κίνδυνο του καρκίνου.
Παρ ότι τόσο αρχαίος σπόρος, οι έρευνες για τις ιδιότητές του βρίσκονται ακόμη στην αρχή.

ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΟΥ
Τάρτα με σπανάκι
Τη βάση της τάρτας σας την έχω δώσει παλιότερα (υγιεινές συνταγές, 7)
Όσο η τάρτα μας σκληραίνει λίγο στο ψυγείο, φτιάχνουμε την γέμιση με:

1 κιλό σπανάκι
2 κρεμμυδάκια φρέσκα (1 αν είναι μεγάλο)
1 κρεμμύδι ξερό
6 κ.σ. λάδι
Λίγο τυρί φέτα (κατά τη κρίση σας)
Μαϊντανό και άνηθο ψιλοκομμένα (από μία χούφτα)
Λίγα φύλλα δυόσμου (προαιρετικά)
2 αβγά
1 κεσεδάκι γιαούρτι πρόβιο κατσικίσιο με χαμηλά λιπαρά

Τρόπος παρασκευής: Ζεσταίνουμε το λάδι και μαραίνουμε το ξερό και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Στη συνέχεια προσθέτουμε το σπανάκι, το μαραίνουμε και αυτό και μετά το τραβάμε από τη φωτιά και βάζουμε μέσα τα μυρωδικά και το τυρί. Ανακατεύουμε καλά τα υλικά μας και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Στο διάστημα αυτό ψήνουμε την τάρτα στους 180 βαθμούς στον αέρα, μέχρι να κιτρινίσει και να κάνει κρούστα, ώστε να μην μαλακώσει από την γέμιση που θα προσθέσουμε. Προσέξτε να μην την ψήσετε σε αυτό το στάδιο πολύ.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τη γέμιση και μετά χτυπάμε δύο αβγά με το υπόλοιπο γιαούρτι που περίσσεψε από το κεσεδάκι που χρησιμοποιήσαμε για τη βάση της τάρτας και καλύπτουμε από πάνω τα υλικά μας.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς στον αέρα μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
Καλή σας όρεξη

* αν έχετε χρόνο είναι καλύτερα να αφήσετε το ξερό κρεμμύδι να καραμελώσει σε χαμηλή φωτιά για αρκετή ώρα. Γίνεται έτσι πολύ γλυκό και νοστιμίζει περισσότερο τη τάρτα σας .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.