Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Υγιεινές συνταγές/Λαχανικά (19)

Λάχανο…λάχανο… λάχανο...
Πρόκειται για ένα λαχανικό πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία όπως βιταμίνες (Κ, C, B6, B1, B2,), φυτικές ίνες, κάλλιο, μαγγάνιο, φώσφορο, ασβέστιο, σελήνιο, σίδηρο και πρωτεΐνες.
Περιέχει όμως επίσης και πολυφαινόλες με αντιοξειδωτική  και αντιφλεγμονώδη δράση που έχουν αποτοξινωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες.
Το λαχανικό αυτό του χειμώνα δεν πρέπει να λείπει από την διατροφή μας. Είτε σαν συστατικό ωμής σαλάτας, είτε αχνισμένο σε βραστές σαλάτες, είτε σε μορφή τουρσί (ξινολάχανο), είτε σε σούπες,  ή και ελαφρά σωταρισμένο μαζί με άλλα λαχανικά σε τηγάνι ή γουόκ σε μια Κινέζικου τύπου γλυκόξινη συνταγή  που ταιριάζει πολύ επάνω σε ρύζι, για ένα γεύμα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. 
Σας έχω δώσει και μία πολύ νόστιμη συνταγή για λαχανοντολμάδες χωρίς κιμά παλαιότερα. 

Μην παραλείπετε λοιπόν να το συμπεριλαμβάνετε συχνά στο διατροφικό πρόγραμμα της εβδομάδας σας τώρα τον χειμώνα. Μόνο προσέξτε να μην το μαγειρεύετε πολύ (όχι πάνω από 5-7 λεπτά), γιατί χάνει έτσι μεγάλη ποσότητα από τα πολύτιμα συστατικά του.

Σας έχω μιλήσει και για το ξινολάχανο (κλικ εδώ). Μία απλούστερη εκδοχή του, που την έμαθα από μία Ουκρανή φίλη είναι, σε γυάλινο δοχείο να διαλύσετε 1 κουτ. σούπας αλάτι σε  1 κιλό νερό και μέσα σε αυτό να βάλετε  λάχανο κομμένο σε φαρδιές λουρίδες, τόση ποσότητα ώστε να σκεπάζεται αυτή από το νερό. Ένα πιάτο από πάνω με κάποιο μικρό βάρος, θα βοηθήσει ώστε όλο το λάχανο να παραμένει μέσα στο νερό, αλλιώς αυτό θα μουχλιάσει. Μετά από δύο περίπου εβδομάδες, δοκιμάζετε το λάχανο και εάν το ξίνισμα του σας ικανοποιεί, βάζετε το δοχείο σκεπασμένο στο ψυγείο όπως είναι με το νερό του, ώστε να μην ξινίσει περισσότερο και το χρησιμοποιείτε όποτε θέλετε. Συνοδεύει πολύ όμορφα τα όσπρια (φασολάδα, ρεβυθάδα κ.λπ) και σας χαρίζει προβιοτικά, που διατηρούν το έντερό σας σε καλή κατάσταση.
Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.