Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2014

Ολιστική ή ενοποιημένη ιατρική (49)

 7 Κανόνες για ένα γερό μυαλό             

Η νευροπλαστικότητα (neuroplasticity) είναι η καινούργια  επιστήμη που μελετά τις ικανότητες του εγκεφάλου μας να αλλάζει δομικά (αύξηση ή μείωση των κυττάρων του) και λειτουργικά (δημιουργία νέων συνάψεων) ανάλογα με τη χρήση του. “Use it or lose it” χρησιμοποίησέ το δηλαδή  ή θα το χάσεις, λένε οι φίλοι μας οι Αμερικανοί.

Έχει αποδειχθεί πια πως όσο πιο πολύ χρησιμοποιούμε το μυαλό μας, όσο περισσότερα πράγματα προσπαθούμε να μαθαίνουμε συνεχώς, τόσο σε καλύτερη λειτουργία κρατάμε τον εγκέφαλό μας.
Και είναι ακόμη καλύτερο να προσπαθούμε να μάθουμε πράγματα που μας φοβίζουν και λίγο. Που μας βγάζουν από την ζώνη της σιγουριάς μας δηλαδή, που είναι εντελώς άγνωστα για εμάς. Αυτό κάνει τα κύτταρα του εγκεφάλου να πολλαπλασιάζονται και να δημιουργούν καινούργιες συνδέσεις (συνάψεις) μεταξύ τους, ανοίγοντας έτσι νέους νευρικούς δρόμους .
Ο πρώτος κανόνας επομένως που πρέπει να εφαρμόζουμε για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου μας είναι να προσπαθούμε σε όποια ηλικία και αν είμαστε, να μαθαίνουμε καινούργια πράγματα. Να διατηρούμε δηλαδή το ενδιαφέρον μας για τη ζωή.

Έχει επίσης αποδειχθεί πως τα ω3 λιπαρά οξέα για τα οποία σας έχω μιλήσει παλαιότερα, ωφελούν πολύ την εγκεφαλική λειτουργία.
Ο δεύτερος  κανόνας λοιπόν είναι να προσθέσουμε στη διατροφή μας τροφές πλούσιες σε ω3 λιπαρά οξέα (καρύδια, λιπαρά ψάρια, λιναρόσπορο, κ.λπ). Αυτό είναι απαραίτητο, ιδιαίτερα στην εποχή μας, που η λανθασμένη από τους περισσότερους αντιμετώπιση του θέματος της χοληστερίνης οδηγεί σε όλο και λιγότερη κατανάλωση λιπών, με αποτέλεσμα να στερείται ο εγκέφαλος απαραίτητα λιπαρά οξέα για την λειτουργία του.

Ο τρίτος κανόνας είναι να ασκούμαστε όσο μπορούμε σε κάθε ηλικία. Έχει αποδειχθεί και σας το έχω πει παλαιότερα, πως ακόμη και απλές ασκήσεις με βαράκια εάν κάνει κάποιος ακόμη και αν βρίσκεται σε αναπηρική πολυθρόνα, βελτιώνει την εγκεφαλική του λειτουργία. Η ακινησία δεν βοηθάει να κάψει (μεταβολίσει) ο οργανισμός τις ορμόνες του στρες και έτσι μένουν αυτές και καταστρέφουν τα κύτταρά του. Χρειάζεται επομένως κίνηση το σώμα μας, συμπεριλαμβανομένου και του εγκεφάλου μας.

Ο τέταρτος κανόνας είναι να γειωνόμαστε όσο πιο συχνά μπορούμε. Έχει βρεθεί πειραματικά πως η γείωση χαλαρώνει τόσο τον εγκέφαλο όσο και τους μυς. Η επίδρασή της στον εγκέφαλο, εκδηλώνεται μέσα στα πρώτα κιόλα λεπτά, όπως έρευνα έχει δείξει.
Η άμεση επαφή μας με την γη (με πόδια γυμνά που πατούν στη γη ή με ειδικές κατασκευές που μας γειώνουν) δίνει στον οργανισμό την ευκαιρία να πάρει ελεύθερα ηλεκτρόνια (από αυτά που υπάρχουν σε αφθονία στην επιφάνεια της γης) και να εξουδετερώσει με αυτά τις καταστροφικές γι αυτόν ελεύθερες ρίζες οξυγόνου που δημιουργούν σε περίσσεια τα στρες της ζωής. Θα βρείτε αρκετές πληροφορίες επάνω στο θέμα αυτό στο δεύτερο βιβλίο μου με τον τίτλο «Πρακτικός οδηγός αντιγήρανσης και αντιμετώπισης του στρες» που θα κυκλοφορήσει σύντομα.

Ο πέμπτος κανόνας είναι να βρίσκουμε χρόνο να χαλαρώνουμε είτε με ασκήσεις αναπνευστικές είτε με ασκήσεις αυτοσυγκέντρωσης (mindfulness). Γιατί, όπως πολλές φορές σας έχω εξηγήσει, κατά την χαλάρωση αυτή ο εγκέφαλος λειτουργεί στα α-κύματα, πράγμα που καταργεί την αντίδραση του στρες μειώνοντας έτσι την άσκοπη κατανάλωση ενέργειας  και την βλαβερή επίδραση της κορτιζόνης (ορμόνης του στρες) που δημιουργεί βλάβες σε διάφορα τμήματα του εγκεφάλου.

Ο έκτος κανόνας είναι να μάθουμε να αγαπάμε και να συγχωρούμε τόσο τον εαυτό μας όσο και τους άλλους. Το θετικό συναίσθημα είναι ίσως ο πιο σημαντικός κανόνας υγείας, γιατί ομαλοποιεί το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο της καρδιάς, οδηγεί το εγκέφαλο του κρανίου μας σε καλύτερη συνεργασία με τον δικό της εγκέφαλο και αυτή η εναρμόνιση οδηγεί ολόκληρο το σώμα σε αρμονική λειτουργία μέσα από την επίδραση που ασκεί σε όλες τις ενέργειες που παράγονται μέσα σε αυτό.

Ο έβδομος, τέλος, κανόνας είναι να γελάμε όσο περισσότερο μπορούμε. Το γέλιο είναι από τις καλύτερες θεραπείες του στρες και επομένως βοηθάει τα κύτταρά μας να ζουν καλύτερα και περισσότερο. Αυτό ισχύει και για τα κύτταρα του εγκεφάλου μας.

Όπως θα παρατηρήσετε μέσα στους επτά αυτούς κανόνες βελτίωσης της εγκεφαλικής λειτουργίας, οι έξι είναι οι κανόνες αντιμετώπισης του στρες για τους οποίους σας μιλάω συνέχεια σε αυτή την ιστοσελίδα. Ο πρώτος είναι αυτός που αφορά μόνον τον εγκέφαλο, η άσκησή του δηλαδή με καινούργιες γνώσεις. Επομένως εάν θέλει να γεράσει κανείς όχι μόνον γερός αλλά και με μυαλό σε καλή κατάσταση, θα πρέπει να προσθέσει στους κανόνες αντιμετώπισης του στρες και την άσκηση του εγκεφάλου του με την ενασχόλησή του με καινούργια πράγματα. Πρέπει να ζούμε δηλαδή την ζωή μας με όλες μας τις δυνάμεις και τις αντοχές, και να μην την αντιμετωπίζουμε παθητικά, σε όποια ηλικία και αν βρισκόμαστε. Κρύβει άλλωστε  πραγματικά εκπληκτικές εμπειρίες η ζωή. Δεν πρέπει να τις αφήνουμε να πηγαίνουν χαμένες.

Με αγάπη
Δημοσίευση σχολίου

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.