Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ/ΥΓΕΙΑ (66)

Η αίσθηση της μοναξιάς, που πολλοί άνθρωποι νιώθουν, φαντάζει παράξενη, όταν συνειδητοποιήσει κανείς πως μέσα στο σώμα του που το νομίζει  ένα και απομονωμένο, ζουν εκατομμύρια, ή μάλλον τρισεκατομμύρια άλλοι μικροσκοπικοί οργανισμοί, (μικρόβια) τα οποία δουλεύουν μάλιστα ασταμάτητα για το καλό του!...
Το ότι είναι αυτοί οι οργανισμοί τόσο μικροί που οι ικανότητες των ανθρώπινων αισθήσεων δεν μπορούν να τους αντιληφθούν, δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν, το ίδιο όπως και τα πολύ μεγαλύτερα και θαυμαστά που πιθανόν υπάρχουν τριγύρω μας που δεν είμαστε και πάλι σε θέση να τα αντιληφθούμε.

Δεν είμαστε μόνοι λοιπόν.  Αυτό είναι απόλυτα σίγουρο!
Πέρα από το ότι υπάρχει γύρω μας που δεν μπορούμε να αντιληφθούμε με τις αισθήσεις μας, κουβαλάμε επάνω μας και μία αποικία τρισεκατομμυρίων μικροσκοπικών μικροοργανισμών. Όπως ακριβώς η γη έχει επάνω της το φυτικό βασίλειο, το  ζωϊκο και την ανθρωπότητα. Και είμαστε υπεύθυνοι για αυτούς του αποίκους του κορμιού μας, που λειτουργούν προς όφελος της υγείας μας. Η σωστή μας διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη δική τους καλή κατάσταση και όμως ελάχιστοι ανάμεσά μας το γνωρίζουν αυτό.

Τις σκέψεις αυτές δημιούργησε στο μυαλό μου η παρακολούθηση κάποιων χριστουγεννιάτικων έργων στην τηλεόραση αυτές τις ημέρες, με τα μικροσκοπικά ξωτικά που βοηθούν τον Άγιο Βασίλη εκεί ψηλά στον Βόρειο Πόλο…
Ότι δεν αντιλαμβάνεται ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει. Θα πρέπει να αρχίσουμε να το κατανοούμε αυτό και να προσπαθήσουμε να ανοίξουμε τα μάτια της ψυχής μας (που πιθανόν συνδέονται με τον εγκέφαλο της καρδιά μας και όχι αυτόν του κρανίου μας) για να αρχίσουμε να  βλέπουμε αλλιώς τα πράγματα…

Για τα τρισεκατομμύρια μικρόβια τώρα που ζουν και εργάζονται ασταμάτητα μέσα στο έντερό μας για να το προφυλάσσουν από βλάβες και να το διατηρούν γερό, πρόσφατη έρευνα έδειξε πως προκαλούν αυτά την παραγωγή ελευθέρων ριζών *. Και ενώ ξέραμε μέχρι τώρα πως η παραγωγή αυτή ελευθέρων ριζών εξ αιτίας μικροβίων στον οργανισμό σκοπό έχει την προστασία του  από τα διάφορα μικρόβια, (αντίδραση στρες) γιατί κολλούν αυτές επάνω τους και τα καταστρέφουν, σε πρόσφατη έρευνα διαπιστώθηκε πως τα μικρόβια του εντέρου, αυτοί οι εκπληκτικοί φύλακες την ανοσίας μας, οδηγούν και πάλι τον οργανισμό στην παραγωγή ελευθέρων ριζών, μόνον που αυτές οι τελευταίες στην περίπτωση αυτή έχουν άλλον προορισμό. Βοηθούν στον πολλαπλασιασμό των κυττάρων του εντερικού βλεννογόνου, πράγμα απαραίτητο για την καλή του κατάσταση, αντί να βλάπτουν τα μικρόβια που τις παρήγαγαν.

Όταν δηλαδή μικρόβια ωθούν τον οργανισμό να παράγει ελεύθερες ρίζες οξυγόνου, αυτές όταν μεν τα μικροβια είναι βλαπτικά καταστρέφουν τα ίδια τα μικρόβια, όταν δε τα μικρόβια είναι φιλικά (αυτά που συμβιώνουν μαζί μας), βοηθούν αντίθετα στη λειτουργία του οργανισμού. Δεν είναι εκπληκτική η σοφία αυτού οργανισμού που λέγεται "υλικό μας σώμα"; 
Δεν σας κάνουν οι γνώσεις αυτές να βλέπετε με άλλα μάτια το κορμί σας και να το εκτιμάτε, να θέλετε να το φροντίσετε περισσότερο;  

Υποθέσεις διάφορες κάνουν οι ερευνητές για την διαφορετική αυτή λειτουργία των ελευθέρων ριζών στην περίπτωση των μικροβίων του εντέρου, δεν έχουν όμως καταλήξει πουθενά. Φοβάμαι, πως είναι τόσο πολύπλοκος ο ανθρώπινος οργανισμός, όσο και τα σύμπαντα που μας περιτριγυρίζουν και πως όσο και αν ερευνούμε, πάντα θα βρισκόμαστε μπροστά σε κάποιο καινούργιο πρόβλημα που θα προσπαθούμε να βρούμε τη λύση του. Αυτό άλλωστε κάνει και την έρευνα τόσο ενδιαφέρουσα...
Με αγάπη


*Οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου είναι μόρια τα οποία περιέχουν ένα άτομο οξυγόνου που του λείπει ένα ηλεκτρόνιο και γι αυτό είναι ηλεκτρικά ασταθή.  Κολλούν επάνω στα άλλα μόρια του οργανισμού για να χρησιμοποιήσουν ένα δικό τους ηλεκτρόνιο και να σταθεροποιηθούν ηλεκτρικά. Η ένωσή τους όμως αυτή με τα άλλα μόρια, τα καταστρέφει εκείνα, τα οξειδώνει δηλαδή, με βλαβερές συνέπειες για τον οργανισμό.

Πηγή: EMBO J. 32 10.1038/emboj.2013.224; 10.1038/emboj.2013.244 (2013).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.