Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ/ ΥΓΕΙΑ (67)

Αντιμετώπιση της υπέρτασης στους ηλικιωμένους


Ένα τηλεφώνημα μιας καλής φίλης έγινε αιτία για την συγγραφή του σημερινού αυτού άρθρου.
Μου είπε η φίλη πως μια ηλικιωμένη συγγενής της, έκανε πολλαπλά κατάγματα μετά από πέσιμο  στο έδαφος από  υπόταση που της δημιούργησε η λήψη αντιϋπερτασικού φαρμάκου που της χορηγήθηκε από τον γιατρό της.

Το φαινόμενο δεν είναι σπάνιο. Το γνωρίζουμε καλά εμείς οι γιατροί, ωστόσο οι ηλικιωμένοι συνεχίζουν να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζονται οι νεότεροι υπερτασικοί. Οι παγκόσμιες οδηγίες αντιμετώπισης της υπέρτασης μέχρι πρότινος δεν ήταν διαφοροποιημένες ως προς τους ηλικιωμένους και οι γιατροί, οι περισσότεροι, θεωρούν πως πράττουν σωστά ακολουθώντας τες.
Ωστόσο στα χρόνια που διηύθυνα την παθολογική κλινική στο νοσοκομείο της Κέρκυρας, είχα ασχοληθεί και μελετήσει πολύ το θέμα της δράσης των φαρμάκων στους ηλικιωμένους, γιατί οι περισσότεροι νοσηλευόμενοι ήταν ηλικιωμένοι, και ήταν φανερό σε μένα πως θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται αυτοί διαφορετικά, ως προς τις δοσολογίες και τα προτεινόμενα φάρμακα, αφού οι λειτουργίες των διαφόρων οργάνων τους δεν ήταν πια ίδιες με αυτές των νεωτέρων ασθενών.

Υπάρχει στο εξωτερικό η ειδικότητα της γεροντολογίας, δυστυχώς όμως, όχι στην χώρα μας.Οι Έληνες γιατροί πρέπει μόνοι τους να σκεφθούν και να λάβουν υπ΄όψιν τους  τις ιδιαιτερότητες του γεροντικού οργανισμού και της γεροντικής ψυχολογίας, που παίζει επίσης πολύ σημαντικό ρόλο στην θεραπεία αυτών των ασθενών. Εναπόκειται στον κάθε γιατρό να σκεφθεί, να ψάξει, να μελετήσει και να ενημερωθεί για το θέμα αυτό. Πόσοι όμως το κάνουν;

Συμπτωματικά σήμερα διάβασα σε ένα πρόσφατα δημοσιευμένο άρθρο πως επιτέλους οι παγκόσμιες οδηγίες αντιμετώπισης της υπέρτασης άλλαξαν και ανέβασαν το ανώτατο όριο πίεσης στους ηλικιωμένους. Η νεότερη οδηγία είναι πως στους άνω των 60 ετών, η συστολική πίεση μπορεί να φτάνει μέχρι 15 mm. Hg ενώ τα ανώτατα όρια της διαστολικής παραμένουν τα ίδια (90 mm. Hg).
Είναι ένα σημαντικό βήμα αυτό, αλλά μην  ξεχνάτε φίλες και φίλοι μου, πως πριν πάρετε ή δώσετε σε κάποιον συγγενή σας ένα χάπι πιέσεως, πρέπει να εξαντλήσετε όλους τους φυσικούς τρόπους μείωσης της πίεσης που είναι:

1.  Αύξηση της κίνησης και της άσκησης (επιδρά γενικότερα στην βελτίωση της εγκεφαλικής λειτουργίας των ηλικιωμένων. κλικ εδώ)
2.  Βελτίωση της διατροφής με πολλά λαχανικά, φρούτα, όσπρια, ξηρούς καρπούς και μείωση της κατανάλωσης επεξεργασμένων υδρογονανθράκων, όπως άσπρη ζάχαρη κ.λπ
3.  Μείωση της κατανάλωσης αλατιού και αντικατάσταση του μαγειρικού αλατιού από αλάτι αφρού θάλασσας  που είναι πολύ πιο υγιεινό (πωλείται στα βιολογικά καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ)
4. Αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών πλούσιων σε κάλιο και μαγνήσιο (θα τις βρείτε στο ανάλογο εικονίδιο που υπάρχει στα δεξιά της ιστοσελίδας)
5.  Χαλάρωση καθημερινή με απλές ασκήσεις αναπνευστικές και αυτοσυγκέντρωση
6.  Σωστή διαχείριση αρνητικών συναισθημάτων
7. Και μην ξεχνάτε τη λήψη ω3, σπιρουλίνας και του συνενζύμου Q10 στις ηλικίες άνω των 50 ετών, που σας έχω συστήσει στο βιβλίο μου "Πώς να νικήσετε το στρες" αλλά και σε πολλές αναρτήσεις μου.

Με αγάπη

Πηγή: http://www.nei.nih.gov  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.