Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ /ΥΓΕΙΑ (62)

Το στρες της μητέρας και η σχέση του με τον αυτισμό των παιδιών
Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Χρόνια τώρα επιμένω να σας λέω πως τα στρες της ζωής, ψυχικά και περιβαλλοντολογικά, αλλάζουν τη λειτουργία των γονιδίων μας και οδηγούν σε ασθένειες. Κάνω προσπάθειες για να τα μάθουν όλα αυτά οι νέοι μας στα σχολεία πριν βγουν στη ζωή και τεκνοποιήσουν, ώστε να προλάβουν όσοι το επιθυμούν να αλλάξουν τον τρόπο της ζωής τους και να διορθώσουν τα γονίδιά τους πριν τα μεταφέρουν στα παιδιά που θα φέρουν στον κόσμο, αλλά ματαιοπονώ. Δεν έχω καταφέρει να βρω τρόπο μέχρι τώρα για να ακούσουν αυτές  τις πληροφορίες τα παιδιά στα σχολεία του τόπου μας.
Σας λέω εδώ και καιρό πως δεν είναι τυχαίο που αυξάνουν οι παιδικοί καρκίνοι, ο αυτισμός, οι λευχαιμίες. Το στρες των γονέων, που έχει επηρεάσει τα δικά τους γονίδια και ο τρόπος που μεγαλώνουν τα παιδιά μέσα σε καταστάσεις έντονου στρες, ευθύνεται σε μεγάλο μέρος γι αυτά τα φαινόμενα. Είναι επιβεβλημένο να κάνουν κάτι γι αυτό τα σχολεία, όχι μόνον γιατί το κακοδιαχειρισμένο στρες οδηγεί στην συνεχώς αυξανόμενη βία που παρουσιάζεται εκεί, αλλά και γιατί εάν δεν γίνει κάτι έγκαιρα, θα βλέπουμε να αυξάνουν τα προβληματικά παιδιά στην κοινωνία μας, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Σε έναν τόπο όμως που ισορροπεί σε μία λεπτή κλωστή και κινδυνεύει να πέσει στον γκρεμό, ποιος έχει την όρεξη και τον χρόνο να ασχοληθεί σοβαρά με τέτοια πράγματα… Όλοι κοιτούν να κάνουν επιφανειακά τη δουλειά τους, να αποκομίσουν όσα περισσότερα μπορούν από όπου μπορούν, και να φροντίσουν τους «ημέτερους» κάθε είδους…

Αιτία για αυτό το κουραστικό ίσως, για πολλούς, σημερινό μου λογύδριο είναι ένα πρόσφατο άρθρο που διάβασα σε έγκυρο ιατρικό ιστότοπο. Αναφέρεται σε μία νέα έρευνα που έγινε στην Αμερική, στην οποία ερευνητές διαπίστωσαν πως 1 στις 10 μητέρες αυτιστικών παιδιών έχουν στο αίμα τους αντισώματα εναντίον πρωτεϊνών που βρίσκονται στον εγκέφαλο των παιδιών τους. Το ανοσοποιητικό δηλαδή σύστημα των μητέρων αυτών, λειτουργώντας μη φυσιολογικά, φτιάχνει αντισώματα εναντίον του εγκεφάλου του ίδιου τους του παιδιού. Είναι κάτι ανάλογο αυτό με τα αυτοάνοσα νοσήματα, κατά τα οποία ο οργανισμός φτιάχνει αντισώματα εναντίον των ίδιων των συστατικών του. Και παρατηρήθηκε μάλιστα πως οι περισσότερες από τις μητέρες αυτές έπασχαν από κάποιο αυτοάνοσο νόσημα (ρευματοειδή αρθρίτιδα, λύκο, ψωρίαση κ.λπ), πράγμα που σημαίνει κατά τους ερευνητές, πως οι γυναίκες που πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να γεννήσουν αυτιστικά παιδιά. Αυτό είναι κάτι που πιστεύω πως πρέπει να το γνωρίζουν οι γυναίκες που πρόκειται να τεκνοποιήσουν.

Η εργασία δημοσιεύθηκε πρόσφατα (Mol Psychiatry. Published online August 20, 2013)  και οι ερευνητές δηλώνουν πως το διαταραγμένο ανοσοποιητικό σύστημα της μητέρας φαίνεται να οδηγεί σε γέννηση αυτιστικών παιδιών. Και σύμφωνα με το άρθρο αυτό του ιατρικού ιστότοπου, υπάρχουν και άλλες πολλές ερευνητικές εργασίες που έχουν συσχετίσει λοιμώξεις και άλλες φλεγμονώδεις καταστάσεις των μητέρων με την εμφάνιση αυτισμού στα παιδιά τους.

Μη ξεχνάτε λοιπόν πως τα στρες της ζωής είναι αυτά που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και οδηγούν σε ποικίλα νοσήματα, όπως τα αυτοάνοσα, οι λοιμώξεις, οι αλλεργίες και ο καρκίνος. Το κάνουν αυτό, μέσω των ορμονών που εκλύονται (της κορτιζόνης κυρίως) και της περίσσειας ελευθέρων ριζών που παράγονται, όπως πολλές φορές σας έχω εξηγήσει*. Φροντίστε να τα αντιμετωπίζετε λοιπόν σωστά τα στρες στη ζωής σας, με τους τρόπους που επανειλημμένα σας συστήνω σε αυτήν εδώ την ιστοσελίδα. Και, πράγμα ακόμη σημαντικότερο, φροντίστε να μάθουν να τα αντιμετωπίζουν σωστά, εγκαίρως, και τα παιδιά σας.

Με αγάπη 

* Στη σελίδα με τα εκπαιδευτικά βίντεο υπάρχει βίντεο για το στρες και την αντιμετώπισή του

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.