Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

Ολιστική ή ενοποιημένη ιατρική / Καρκίνος (6)

Έφτασε η ώρα της ολοκληρωμένης αντιμετώπισης του στρες !

Επιτέλους!!! Το πρώτο άρθρο με έρευνα επάνω στην ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του στρες αναρτήθηκε πρόσφατα στο ιατρικό περιοδικό The Lancet Oncology, όπως ενημερώθηκα από έγκυρη ιατρική ιστοσελίδα.

Χρόνια τώρα επιμένω σε αυτόν εδώ τον ιστότοπο, και στο βιβλίο μου που πριν τρία χρόνια κυκλοφόρησε, πως ο καρκίνος καθώς και όλα τα νοσήματα χρειάζονται ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του στρες για να θεραπευτούν και όχι μόνον χημικές θεραπείες. Αλλαγή του τρόπου ζωής δηλαδή με άσκηση, σωστή διατροφή και γείωση, γέλιο, χαλάρωση και σωστή διαχείριση των συναισθημάτων.
Έχω κινδυνεύσει να θεωρηθώ «γραφική» με την επιμονή μου, ωστόσο επιμένω, γιατί βλέπω έμπρακτα την βελτίωση της υγείας των  ατόμων που εκπαιδεύονται μαζί μου στην αντιμετώπιση του στρες.  

Ιδρύσαμε μάλιστα πρόσφατα και το Ελληνικό Ινστιτούτο Αντιμετώπισης του Στρες (ΕΛ.ΙΝΑ.Σ) με έδρα εδώ την Κέρκυρα. Πρόκειται για μία μη κερδοσκοπική εταιρεία με σκοπό να βοηθήσει να γίνει γνωστό ακόμη περισσότερο το θέμα αυτό και να ωφεληθούν περισσότερα άτομα.

Φανταστείτε λοιπόν σήμερα τη χαρά μου, όταν διάβασα το σχετικό αυτό άρθρο!
Οι επιστήμονες μελέτησαν 35 άτομα με καρκίνο του προστάτη σε αρχικό στάδιο τα οποία αντιμετώπισαν με την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του στρες που σας ανέφερα πιο πάνω επί 5ετία και παρατήρησαν πως τα τελομερή τους είχαν μεγαλώσει στο διάστημα αυτό (πράγμα που σημαίνει καλύτερη επιβίωση των κυττάρων) ενώ αντίθετα στην ομάδα ελέγχου (παρόμοιοι ασθενείς που δεν αντιμετωπίσθηκαν με τον ίδιο ολοκληρωμένο τρόπο) παρατηρήθηκε στο διάστημα αυτό σμίκρυνση των τελομερών τους, πράγμα που οδηγεί σε γήρανση και καταστροφή των κυττάρων.
Παλιότερα σε άρθρο μου σας είχα μιλήσει για τα τελομερή και τον ρόλο τους στην ζωή των κυττάρων. Μπορείτε να ξαναδείτε το άρθρο εδώ.

Μπορεί η έρευνα αυτή να αφορά μικρό αριθμό ατόμων, είναι όμως μία αρχή επιτέλους μελέτης της ολοκληρωμένης αντιμετώπισης του στρες σε σοβαρά νοσήματα, όπως αυτό το καρκίνου, που παιδεύουν πολύ κόσμο. Εύχομαι να αυξηθούν με το χρόνο οι έρευνες για να πεισθούν επιτέλους όλοι οι συνάδελφοι να αρχίσουν να αντιμετωπίζουν πιο ολοκληρωμένα τους ασθενείς τους και όχι μόνον χορηγώντας τους χημικές θεραπείες, όπως γίνεται μέχρι τώρα, τουλάχιστον στον τόπο μας.

Με αγάπη

Πηγή: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.