Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ/ ΥΓΕΙΑ (61)

Παραμύθι επιστημονικής φαντασίας
Με τέτοιο μοιάζει το επίτευγμα επιστημόνων που κατάφεραν να κόψουν και να επισκευάσουν γονίδια (κομμάτια του δηλαδή του DNA) σε ποντίκια, μέσα στο ίδιο τους το σώμα. Παλαιότερα, η ίδια προσπάθεια είχε γίνει σε κύτταρα που έπαιρναν από τον ιστό που χρειαζόταν επισκευή και στη συνέχεια τα ξαναέβαζαν μέσα στο σώμα, με διορθωμένο το DNA τους. Η μέθοδος αυτή ωστόσο είχε αρκετά προβλήματα και δεν  βρήκε ευρεία εφαρμογή.
Η καινούργια όμως αυτή προσπάθεια που έκαναν ερευνητές υπό την καθοδήγηση της Katerine High στο παιδιατρικό νοσοκομείο της Φιλαδέλφια στην Αμερική έγινε με τελείως διαφορετική μέθοδο, σε ποντίκια  που οι ίδιοι οι ερευνητές τα έκαναν να πάσχουν από αιμοφιλία Β, βάζοντας μέσα στα κύτταρά τους το αντίστοιχο παθολογικό γονίδιο. Στη νόσο αυτή υπάρχει πρόβλημα στην πήξη του αίματος επειδή ένα γονίδιο (F9) στα κύτταρα του ήπατος έχει κάποιες αλλαγές (μεταλλάξεις) και δεν είναι φυσιολογικό, εμποδίζοντας έτσι το ήπαρ να παράγει την απαιτούμενη ποσότητα της πρωτεΐνης που βοηθάει στο πήξιμο του αίματος (F9 =παράγων 9).
Το πείραμα, εάν το καταλάβετε, θα σας κάνει να αντιληφθείτε καλύτερα το μεγαλείο κάθε ζωντανού οργανισμού. Οι ερευνητές έκαναν πρώτα τα ποντίκια αιμοφιλικά, μεταφέροντας στο DNA των κυττάρων τους το παθολογικό γονίδιο της αιμοφιλίας Β. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας σαν όχημα έναν ιό, έστειλαν (με ένεση) στο σώμα των ποντικιών αυτών και συγκεκριμένα στο συκώτι τους κάποια ένζυμα (μικρές πρωτεΐνες) που έχουν την ιδιότητα να  κολλούν επάνω στο παθολογικό γονίδιο που οδηγεί στην αιμοφιλία Β και να κόβουν το DNA. (Έβαλαν δηλαδή μέσα στα κύτταρα του ιού τα ένζυμα αυτά και ο ιός κυκλοφορώντας με το αίμα και φθάνοντας στο ήπαρ των ποντικιών, τα απελευθέρωσε μέσα στα κύτταρα του ήπατος και συγκεκριμένα μέσα στον πυρήνα των κυττάρων, όπου υπάρχει το DNA, δηλαδή τα γονίδια*).
Τα ένζυμα αυτά, απελευθερωμένα λοιπόν μέσα στον πυρήνα των κυττάρων του ήπατος, έκοψαν το παθολογικό DNΑ, αναγκάζοντας έτσι το κύτταρο να κάνει κάτι για να επιδιορθώσει τη βλάβη. Οι ερευνητές όμως, μαζί με τα ένζυμα αυτά, είχαν βάλει μέσα στα κύτταρα του ιού και ολόκληρα φυσιολογικά γονίδια τα οποία βοήθησαν τον μηχανισμό επιδιόρθωσης του κυττάρου να φτιάξει για το κατεστραμμένο DNA, ένα καινούργιο αντίγραφο, φυσιολογικό.
Η όλη διαδικασία, χρειάζεται πραγματικά πολλή φαντασία για να γίνει κατανοητή, ωστόσο είναι μία πραγματικότητα, ένα πείραμα που οδήγησε σε αύξηση της ποσότητας της φυσιολογικής πρωτεΐνης που χρειάζεται για την πήξη του αίματος στα ποντίκια του πειράματος που έπασχαν από την αιμοφιλία Β.
Θα χρειαστεί βέβαια ακόμη πολλή δουλειά και έρευνα για να βοηθήσει η μέθοδος ανθρώπους, άνοιξε όμως το πείραμα αυτό την πόρτα για μεθόδους επίλυσης προβλημάτων γονιδίων, μέσα στο ίδιο μας το σώμα, πράγμα που θα πάει την ιατρική σε τελείως διαφορετικά μονοπάτια από αυτά στα οποία βάδιζε μέχρι τώρα, γιατί η διαταραγμένη λειτουργία των γονιδίων μας είναι αυτή που οδηγεί στα περισσότερα νοσήματα.
Με αγάπη    

Πηγές  : 

http://www.guardian.co.uk/science/2011/jun/26/doctors-breakthrough-repairing-genetic-defects?CMP=twt_fd

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.