Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ/ ΥΓΕΙΑ (63)

Οι θεραπείες του μέλλοντος                         
Αριστ. εικ. τα κατστραμένα από θόρυβο κύτταρα του αυτιού
Δεξ. εικ. τα κύτταρα που έχουν αποκατασταθεί
Γεια σας φίλες και φίλοι
Το θέμα της αναπλήρωσης τμημάτων του σώματος ή οργάνων που έχουν κοπεί ή καταστραφεί, είναι θέμα γονιδίων*. Αυτά τα γονίδια είναι που μέσα από τον πυρήνα των κυττάρων δίνουν την εντολή να ξαναφτιαχθεί κάτι που κόπηκε ή χάλασε στο σώμα κάθε ζώου, κάνοντας τα κύτταρα αυτής της περιοχής να πολλαπλασιασθούν.
Είναι γνωστό πως στις σαύρες ξαναμεγαλώνει η ουρά τους εάν αυτή κοπεί. Οι ερευνητές  έχουν βρει ακόμη πως στα ψάρια και τα πουλιά, επιδιορθώνονται με τον ίδιο τρόπο αυτόματα τα κύτταρα που βρίσκονται στο εσωτερικό των αυτιών και έχουν επάνω τους τα τριχίδια που δημιουργούν, με τις κινήσεις που τους προκαλούν τα ηχητικά κύματα,  ερεθισμό στα αντίστοιχα νεύρα,  χαρίζοντάς μας την αίσθηση της ακοής.

Στα θηλαστικά όμως, όπως και στον άνθρωπο, τα γονίδια αυτά που οδηγούν στον πολλαπλασιασμό των κυττάρων που φέρουν τα τριχίδια αυτά σιωπούν, δεν λειτουργούν δηλαδή. Επειδή όμως τα κύτταρα αυτά καταστρέφονται από πολύ δυνατούς θορύβους, πράγμα που οδηγεί σε κώφωση, το θέμα της αποκατάστασής τους έχει απασχολήσει πολλούς ερευνητές.  Το 2005 δοκιμάστηκε κάποια γονιδιακή θεραπεία σε πειραματόζωα με θετικά αποτελέσματα (μερική αποκατάσταση της ακοής). 

Προσπάθειες έχουν γίνει όμως πιο πρόσφατα και από τους ερευνητές της αναγεννητικής ιατρικής. Αυτοί με διάφορες χημικές ουσίες, έχουν προσπαθήσει να ερεθίσουν σε πειραματόζωα (ποντίκια) αρχέγονα κύτταρα (βλαστοκύτταρα) που βρίσκονται στο αυτί, ώστε να παραχθούν από αυτά καινούργια κύτταρα με τριχίδια και να αποκατασταθεί η ακοή. Και κατά κάποιο τρόπο το έχουν και αυτοί καταφέρει. Αποκαταστάθηκε μερικώς και σε αυτή τη περίπτωση η ακοή των πειραματόζωων.  

Όπως φαίνεται σύντομα, είτε επηρεάζοντας τα γονίδιά μας είτε κάνοντας τα βλαστοκύτταρά μας να παράγουν καινούργια κύτταρα, πολλά από τα προβλήματα της υγείας μας θα αρχίσουν να λύνονται με πολύ πιο αποτελεσματικό τρόπο σε σχέση με τις τωρινές χημικές θεραπείες.
Τόσο οι γονιδιακές θεραπείες όσο και η αναγεννητική ιατρική είναι οι δύο καινούργιοι κλάδοι της ιατρικής από τους οποίους θα πρέπει να περιμένουμε πολλά στα αμέσως επόμενα χρόνια.
Με αγάπη

* Τα γονίδια είναι τμήματα του DNA που έχουν κωδικοποιημένη μία πλήρη εντολή για την παραγωγή μιας πρωτείνης από το κύτταρο. Και οι πρωτείνες είναι τα δομικά υλικά με τα οποία είναι φτιαγμένα όλα τα συστατικά του οργανισμού μας.

Πηγή:
http://news.sciencemag.org/sciencenow/2013/01/drug-enables-deafened-mice-to-he.html?ref=em

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.