Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

Παιδική χαλάρωση και οραματισμοί (12)

Μάχη
Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Τα σχολεία ανοίγουν και πάλι και τα παιδιά, πιο απογοητευμένα από ποτέ, από την κοινωνία που φτιάξαμε και τους παραδίδουμε, θα ξαναμπούν στις τάξεις με κομμένα τα φτερά τους και διαλυμένα τα όνειρά τους για μια καλύτερη ζωή.

Τα παιδιά της εποχής μας ζουν και μεγαλώνουν, τα περισσότερα, μέσα σε μια βαριά και μελαγχολική ατμόσφαιρα, με γονείς εκνευρισμένους. μελαγχολικούς, και απελπισμένους, και με τηλεοράσεις να διαλαλούν συνεχώς τα οικονομικά προβλήματα της χώρας και τις όλο και περισσότερες περικοπές των εισοδημάτων. Σπάνια ακούγονται ειδήσεις για καινοτόμες ανακαλύψεις, για επιτεύγματα πνευματικά. Ελάχιστες είναι οι εκπομπές που ανυψώνουν το ηθικό. Τα ΜΜΕ παίζουν και αυτά το ρόλο των παγκόσμιων οικονομικών συμφερόντων που μας θέλουν ανθρωπάκια φοβισμένα εύκολα στην χειραγώγηση.
Φυγή
Πού οδηγούνται έτσι τα παιδιά μας; Αν στη όλη κατάσταση του έντονου αυτού κοινωνικού στρες προσθέσετε και την μοντέρνα μουσική που διεγείρει αντί να καλμάρει τον άνθρωπο, οι νέοι μας οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια σε ακραίες καταστάσεις. Βία, κατάθλιψη και εθισμοί είναι οι τρεις ακραίες εκδηλώσεις της κακοδιαχείρισης του στρες, όπως αναλυτικά σας εξήγησα στο αντίστοιχο μικρό εκπαιδευτικό βίντεο  πριν λίγο καιρό.

Γιατί η αντίδραση του ανθρώπου στο στρες, που είναι συνυφασμένη με το ένστικτο της αυτοσυντήρησης, οδηγεί στην παραγωγή ορμονών και ουσιών που αλλάζουν την κατάσταση του οργανισμού. Του αυξάνουν την δύναμη και τον κάνουν πιο μαχητικό για να παλέψει να σωθεί ή να το βάλει στα πόδια για να γλυτώσει, ή τον παγώνουν τελείως για να μην νιώσει πόνο όταν θα κατασπαραχθεί από το θηρίο. Mη ξεχνάτε πως η αντίδραση αυτή του οργανισμού φτιάχτηκε όταν πρωτοεμφανίστηκε ο άνθρωπος στη γη και τα μόνα στρες που αντιμετώπιζε αυτός τότε ήταν οι καιρικές συνθήκες και τα άγρια θηρία.  

Στην εποχή μας που τα στρες δεν αντιμετωπίζονται με μάχη, φυγή ή πάγωμα, αφού οι εχθροί μας δεν είναι πια τα άγρια θηρία αλλά κυρίως τα δικά μας αρνητικά συναισθήματα και οι περιβαλλοντολογικές συνθήκες, καταστάσεις από τις οποίες όσο και αν παλέψουμε ή τρέξουμε δεν μπορούμε να σωθούμε, οι αντίστοιχες καταστάσεις στις οποίες οδηγούν οι ορμόνες του στρες είναι η βία (μάχη), οι εθισμοί (φυγή) και η κατάθλιψη (πάγωμα).

Πάγωμα
Τα παιδιά μας έχουν στην εποχή μας μεγάλη ανάγκη σωστής αντιμετώπισης των στρες της ζωής. Μεγαλύτερη από ποτέ. Γι αυτό βοηθήστε τα, όσο και αν αντιμετωπίζετε και εσείς τα δικά σας προβλήματα.
Φροντίστε :
1.να τρέφονται με πολλά λαχανικά, ωμές σαλάτες, φρούτα και ξηρούς καρπούς,   
2.να γυμνάζονται. Βάλτε τα να ασχοληθούν με κάποιο άθλημα, όποιο τους αρέσει περισσότερο.
3. να συμμετέχουν σε χορωδίες, φιλαρμονικές ή μουσικές μπάντες ή χορευτικά σύνολα
4. να κλείνετε όσο πιο συχνά μπορείτε την τηλεόραση και αν μπορείτε να βάζετε να ακούτε κάποια χαλαρωτική μουσική μέσα στο σπίτι ή το αυτοκίνητο

Στη στήλη "Παιδική χαλάρωση και οραματισμοί" σας έχω δώσει ασκήσεις που βουθούν τα παιδιά να χαλαρώσουν. Δοκιμάστε τις. Στο Ελληνικό Ινστιτούτο Αντιμετώπισης του Στρες επίσης, στην Κέρκυρα, μπορούν να εκπαιδεύονται δωρεάν τα παιδιά, κατά ομάδες παρόμοιας ηλικίας,  στη σωστή διαχείριση του στρες και των αρνητικών συναισθημάτων τους. Όποιοι γονείς ενδιαφέρονται ας επικοινωνήσουν μαζί μου.

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό, και γι αυτό χρειάζεται σοβαρή αντιμετώπιση, αλλιώς η βία, οι εθισμοί και η κατάθλιψη θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της κοινωνίας μας. Δυστυχώς, οι όποιες προσπάθειες έχουν γίνει μέχρι τώρα στον τομέα αυτόν από το κράτος, δεν έχουν φέρει αποτελέσματα, απ' ότι με ενημερώνουν φίλοι και φίλες καθηγητές και καθηγήτριες.

Με αγάπη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.