Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

Άσκηση/Γυμναστική (46)

Η άσκηση στη νεαρή ηλικία μειώνει τις αυτοκτονίες

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Πάρα πολλές φορές σας έχω δηλώσει πως η άσκηση είναι απαραίτητη στην αντιμετώπιση των στρες της ζωής και πως όσο περισσότερο κινείται το σώμα μας τόσο κρατιέται σε καλύτερη φόρμα (όλα τα σχετικά άρθρθα μπορείτε  να δείτε κάνοντας κλικ εδώ). 
Όπως έχουμε ξαναπεί, αυτό είναι απαραίτητο ακόμη και για άτομα ηλικιωμένα ή άτομα με κινητικά προβλήματα. Πάντα υπάρχει κάποιος τρόπος να ασκεί κανείς τους μυς του ή έστω κάποιες ομάδες μυών. Η άσκηση βοηθάει στον μεταβολισμό και την κατανάλωση των ορμονών που  παράγονται στο σώμα μας από τα στρες, οι οποίες εάν παραμείνουν για πολύ θα το οδηγήσουν σίγουρα σε νόσο.
Σας τα ξαναθυμίζω σήμερα όλα αυτά, με την ευκαιρία μιας ενδιαφέρουσας έρευνας, τα αποτελέσματα της οποίας διάβασα πριν λίγες ημέρες στο διαδίκτυο, σε έναν έγκυρο ιατρικό ιστότοπο.
Τα συμπεράσματα αυτής της έρευνας ήταν πως η άσκηση στην νεαρή ηλικία μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο για απόπειρες αυτοκτονίας αργότερα στην ζωή.
Η έρευνα, η οποία έγινε σε μεγάλο αριθμό ατόμων που παρακολουθήθηκαν επί 42 χρόνια έδειξε πως χαμηλή άσκηση κατά την νεαρή ηλικία διπλασιάζει τον κίνδυνο της τάσης προς αυτοκτονία μέσα στα 42 αυτά χρόνια παρακολούθησης. 

Tα αποτελέσματα αυτά ελάχιστα επηρεάστηκαν από την ύπαρξη βαριάς κατάθλιψης σε κάποια από τα άτομα που πήραν μέρος στην έρευνα. Αυτό δείχνει, όπως είπε η Σουηδή ερευνήτρια Margda Waern, MD, PhD πως η επίδραση της άσκησης δεν αφορά μόνον την κατάθλιψη αλλά και άλλους παράγοντες που μένει να ερευνηθούν. Γιατί η αυτοκτονική συμπεριφορά είναι μία πολύπλοκη υπόθεση και πρέπει να εξατομικεύεται.

Το ενδιαφέρον στην έρευνα είναι πως στα άτομα που η χαμηλή άσκηση στην νεαρή ηλικία συνδυαζόταν και με χαμηλό βαθμό στα γνωστικά τεστ, η αύξηση του κινδύνου αυτοκτονίας ήταν όχι απλά διπλάσια αλλά πενταπλάσια !

Σας το έχω πει πολλές φορές φίλοι και φίλες μου πως η άσκηση είναι απαραίτητη στη ζωή μας, και μάλιστα από την παιδική ηλικία. Δυστυχώς στα σχολεία μας, η γυμναστική έχει μειωθεί, (τους λόγους δεν έχει νόημα να τους συζητήσουμε σε ετούτο το άρθρο) γι αυτό σας συμβουλεύω να βάλετε τα παιδιά σας να ασχολούνται με κάποιο σπορ στις ελεύθερες ώρες τους.  
Πάρτε τα μαζί σας σε περιπάτους στην εξοχή με τα πόδια ή ποδήλατα, αφήστε τα να περπατήσουν μερικά τετράγωνα για να πάνε στα εξωσχολικά τους μαθήματα. Μάθετέ τα να χορεύουν. Βάλτε λίγη μουσική και χορέψτε μαζί τους στα κενά ανάμεσα στα διαβάσματά τους, ιδιαίτερα εάν τα βλέπετε καθηλωμένα μπροστά σε ένα κομπιούτερ για πολλή ώρα. Κάντε κάτι που θα ωφελήσει και αυτά και εσάς.
Κινηθείτε…
Ένα μικρό βίντεο ίσως σας βοηθήσει σε αυτό....


                       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.