Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

Ολιστική ή ενοποιημένη ιατρική (36)

GABA: πόσο χρήσιμο είναι σαν συμπλήρωμα διατροφής;


Το GABΑ ( ή Γάμμα-αμινοβουτυρικό οξύ) είναι ένας ανασταλτικός νευροδιαβιβαστής. Είναι, με απλούστερα λόγια,  μια χημική ουσία η οποία όταν εκκρίνεται από ένα νεύρο, σταματάει τη διέγερση εκεί και δεν την αφήνει να μεταφερθεί στο επόμενο νεύρο. Αυτή η ουσία κοντρολάρει το άγχος και συμμετέχει στη λειτουργία της όρασης, της κίνησης των  μυών και άλλων λειτουργιών που συμβαίνουν στον εγκεφαλικό φλοιό. Η χαλαρωτική της δράση οφείλεται στο ότι αναστέλλει τη δράση δύο άλλων νευροδιαβιβαστών, της ντοπαμίνης και της σεροτονίνης.

Υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες μιας περιοχής του εγκεφάλου που λέγεται υποθάλαμος και  γι αυτόν τον λόγο υπάρχουν έρευνες που την έχουν συσχετίσει με την αύξηση του βάρους και την ποσότητα της τροφής που καταναλώνεται, δεν υπάρχουν ωστόσο μέχρι τώρα αποτελέσματα που να βεβαιώνουν μια τέτοια σχέση.

Δύο δράσεις της ουσίας αυτής έχουν βεβαιωθεί ερευνητικά μέχρι τώρα. Η μία είναι η μείωση του άγχους και η χαλάρωση που προκαλεί. Και η άλλη είναι η βελτίωση της δράσης του ανοσοποιητικού συστήματος σε καταστάσεις στρες. (1,2)

Δεν σημαίνει αυτό όμως, πως χρειάζεται να την παίρνουμε την ουσία αυτή σε χαπάκια, όπως κάποιοι νομίζουν. Δεν φαίνεται να βοηθάει αυτή η μορφή της, δεν έχει επιβεβαιωθεί ερευνητικά κάτι τέτοιο. Είναι πολύ καλύτερο να αυξήσουμε την ποσότητα  που παράγει ο ίδιος ο οργανισμός μας καταναλώνοντας τις κατάλληλες τροφές. 

Τέτοιες τροφές είναι :
1.       Το τσάι (πράσινο και μαύρο)
2.       Το τυρί
3.       Το φυσικό γιαούρτι και το κεφίρ
4.       Το ξινολάχανο (λάχανο που έχει υποστεί ζύμωση με τη βοήθεια αλατιού)

Η ποσότητα του GABA που παράγει ο οργανισμός, εκτός από τις τροφές, βρέθηκε πως αυξάνει επίσης με την γιόγκα και την χαλάρωση μέσω αυτοσυγκέντρωσης (mindfulness meditation) (3). Οι ασκήσεις χαλάρωσης που σας έχω δώσει βοηθούν επομένως σε αυτό. Μη ξεχνάτε να ασκείστε καθημερινά.

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.