Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ (25)

Αγαπητές φίλες και φίλοι
Για να μην παρεξηγηθούν από κάποιους ή κάποιες τα σοφά λόγια του Eckhart Tolle «αποδέξου το τώρα  και κάνε το φίλο σου, όχι εχθρό σου, αν θέλεις να πάει καλά η ζωή σου» που σας έδωσα σε προηγούμενη ανάρτησή μου, θα ήθελα να σας πω σήμερα δυο λόγια.

Η συμβουλή αυτή δεν περιέχει ούτε ίχνος μοιρολατρίας, όπως ίσως πολλοί έσπευσαν να σκεφτούν.  Δεν προτείνει να μένει κανείς ουδέτερος μπροστά σε οποιαδήποτε κατάσταση, προτείνει απλά, να μην καταναλώνει τις σκέψεις και την ενέργειά του αντιμαχόμενος κάτι που ήδη έχει συμβεί, από υπαιτιότητα δική του ή άλλων.
Ότι έγινε, έγινε. Δεν πρέπει να χάνει κανείς την ενέργειά του αντιμαχόμενος μία πραγματικότητα. Είτε έχουμε φταίξει εμείς, είτε όχι, πρέπει να δεχτούμε πως η οποιαδήποτε εξήγηση της αιτίας αυτής της πραγματικότητας, είναι πέρα από την δική μας ικανότητα αντίληψης.

Για όσους πιστεύουν σε κάποια ανώτερη δύναμη και σε  ένα οργανωμένο σύμπαν, η οργάνωση αυτή, όπως ξέρουν καλά, είναι αδύνατον να γίνει αντιληπτή από τη δική μας μικρή νοημοσύνη, τουλάχιστον προς το παρόν. Οπότε γιατί να σπαταλούν την ενέργειά τους; Καλύτερα να δεχθούν την κατάσταση έχοντας εμπιστοσύνη στη συμπαντική νοημοσύνη και να προχωρήσουν πιο κάτω.

Για όσους πάλι δεν πιστεύουν κάτι τέτοιο, και θεωρούν πως όλα γύρω μας έγιναν τυχαία και λειτουργούν χαοτικά, πάλι δεν αξίζει να καταναλώνουν την ενέργειά τους αντιμαχόμενοι την πραγματικότητα που δεν τους αρέσει, αφού από πεποίθηση πιστεύουν πως όσα γίνονται δεν κρύβουν κάποια ανώτερη λογική.

Το να αποδέχεσαι την κάθε στιγμή χωρίς να την παλεύεις σαν εχθρό σου και να χάνεις ενέργεια, δεν σημαίνει όμως πως μένεις αδρανής. Αντίθετα έχοντας διατηρήσει την ενέργειά σου,  μπορείς στη συνέχεια να την εναποθέσεις ολόκληρη, την συγκεκριμένη στιγμή, στο να κάνεις με αυτήν ότι καλύτερο μπορείς τόσο για σένα όσο και για τους άλλους*. Αν σου αρέσει αυτό που ζεις, να το προχωρήσεις και να το δυναμώσεις, ενώ  εάν δεν σου αρέσει, να το αλλάξεις.
Έχοντας συγκεντρωμένο τον νου σου στο παρόν και όχι σε υποθέσεις του τύπου «αν είχα κάνει αυτό…» ή «αν δεν είχα κάνει εκείνο…» κ.λπ.,  κρατάς όλη σου την ενέργεια για να πετύχεις στη συνέχεια αυτό που εσύ επιθυμείς.
Δεν κρύβει καθόλου ηττοπάθεια η πιο πάνω πρόταση του Tolle. Αντίθετα οδηγεί σε σωστή δράση μέσα από εξοικονόμηση ενέργειας.
Με αγάπη

*Θυμόσαστε το βιβλίο «οι τέσσερες συμφωνίες» εκδ. Διόπτρα με την φιλοσοφία των Τολτέκων του Μεξικού για το οποίο σας έχω μιλήσει και σε άλλες αναρτήσεις; Μία από αυτές είναι  το «να κάνεις πάντα ότι καλύτερο μπορείς τόσο για σένα όσο και για τους άλλους», ενώ μία άλλη είναι το «να μην κάνεις υποθέσεις». Όσοι δεν το έχετε διαβάσει αξίζει να το κάνετε. Θα σας αλλάξει την ζωή


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.