Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ/ΥΓΕΙΑ (59)

Αυτοσυγκέτρωση και καρκίνος


Ο καρκίνος, εξαπλώνεται στην εποχή μας γιατί τα στρες που μας περιτριγυρίζουν αυξάνουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα, ιδιαίτερα τα αρνητικά συναισθήματα και τα περιβαλλοντολογικά στρες από τα οποία δεν είναι εύκολο ο οργανισμός μας να απαλλαγεί με τη γνωστή αντίδραση του στρες που έχει για άμυνά του δημιουργήσει. Την αντίδραση «μάχης ή φυγής» (fight or flight). 

Πώς να παλέψεις με αυτά τα στρες και πώς να το βάλεις στα πόδια για να γλυτώσεις, καίγοντας έτσι τις ορμόνες που σου καταστρέφουν τον οργανισμό; Μένεις αδύναμος μπροστά και ανάμεσά τους. 
Καταπνίγεις τα αρνητικά σου συναισθήματα (έτσι σου έχουν μάθει από μικρό πως κάνουν τα «καλά παιδιά», γονείς, κοινωνία, σχολείο, !!!) και παραμένεις να αναπνέεις, να αγγίζεις και να γεύεσαι ότι καταστροφικό για τον οργανισμό σου δίνεται, χωρίς να ενημερώνεσαι, μια που κάτι τέτοιο δεν βολεύει τα οικονομικά συμφέροντα των διαφόρων εταιρειών που παράγουν προς κατανάλωση προϊόντα τα οποία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο βλάπτουν τελικά την υγεία σου.

Συζητιέται ξανά και ξανά η κληρονομικότητα από όλα τα ΜΜΕ, και κανείς δεν σε ενημερώνει πως μπορεί να κληρονομούμε τα γονίδια από τους γονείς μας, η λειτουργία τους όμως που θα μας οδηγήσει σε νόσο ή όχι, εξαρτάται από τον τρόπο της ζωής μας. Από τα στρες που θα αντιμετωπίσουμε και το πώς θα τα αντιμετωπίσουμε, εμείς οι ίδιοι.

Εμείς οι άνθρωποι έχουμε φτιάξει με τα χέρια μας τη κόλασή μας επάνω σε ετούτο τον παράδεισο που μας δόθηκε, την γη, και πολύ δύσκολα  θα μπορέσουμε να ξεφύγουμε από αυτόν, αφού κάποιοι κερδίζουν πολλά από την ύπαρξή του και την ταλαιπωρία μας.

Μικρά βήματα πάντως γίνονται σιγά-σιγά και αυτό είναι παρήγορο.
Στο Ελληνικό Ινστιτούτο Αντιμετώπισης του Στρες, μία μη κερδοσκοπική εταιρεία που πρόσφατα ίδρυσα, η ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του στρες (μέθοδος «Έψιλον») διδάσκεται στους καρκινοπαθείς δωρεάν και τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της μεθόδου, είναι πολύ ενθαρρυντικά. Σκέφτηκα να σας ενημερώσω γι αυτό σήμερα, με την ευκαιρία κάποιων σχετικών  ερευνητικών εργασιών, τα θετικά αποτελέσματα των οποίων διάβασα πριν λίγο καιρό στο διαδίκτυο.  

Σε μία μελέτη, μελετήθηκε η επίδραση μιας μεθόδου αντιμετώπισης του στρες που ονομάζεται MBSR* (Mindfulness Based Stress Reduction) στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος  γυναικών διαφόρων ηλικιών με καρκίνο μαστού οι οποίες υποβλήθηκαν σε μαστεκτομή και ακτινοβολία, ή απλή μαστεκτομή. Δεν περιελήφθησαν στην μελέτη γυναίκες που έκαναν χημειοθεραπεία, ούτε γυναίκες που έπασχαν από ψυχικά νοσήματα ή είχαν ήδη εκπαιδευθεί (παλαιότερα) στην μέθοδο αυτή. Οι γυναίκες διδάχθηκαν την μέθοδο μία φορά την εβδομάδα επί 8 εβδομάδες και είχαν επίσης μία ολοήμερη εκπαίδευση σε αυτή μετά την 5η εκπαιδ. εβδομάδα.

Η λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος (των λευκών μας δηλαδή αιμοσφαιρίων) παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση του καρκίνου, γιατί το σύστημα αυτό έχει ειδικά κύτταρα για να καταστρέφουν τα καρκινικά κύτταρα που καθημερινά παράγονται στον οργανισμό όλων μας. Κακή λειτουργία των κυττάρων αυτών οδηγεί στη νόσο, αφού αφήνονται έτσι τα καρκινικά κύτταρα να πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα.
Οι ερευνητές λοιπόν μέτρησαν τη λειτουργία των κυττάρων του ανοσοποιητικού αυτών των γυναικών 10 ημέρες μετά την χειρουργική τους επέμβαση, πριν από την εκπαίδευσή τους  στην μέθοδο MBSR όπως και στο μέσον της εκπαίδευσης, στο τέλος της, καθώς και 4 εβδομάδες μετά. Διαπίστωσαν  αυτοί σημαντική βελτίωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού στις γυναίκες που πήραν μέρος στην εκπαίδευση αυτή πράγμα που δεν παρατηρήθηκε σε άλλη ομάδα γυναικών που δεν εκπαιδεύτηκαν σε αυτή τη μέθοδο (ομάδα ελέγχου) και πολύ καλύτερη γενικά αντιμετώπιση της κατάστασής τους.

Η λειτουργία του ανοσοποιητικού μας είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που βλάπτονται από τα στρες της ζωής, όπως σας έχω εξηγήσει στο μικρό εκπαιδευτικό βίντεο με τον τίτλο «το στρες και η αντιμετώπισή του». Η κακή του λειτουργία ευθύνεται για πολλά από τα γνωστά μας νοσήματα, όπως οι λοιμώξεις, οι αλλεργίες, τα αυτοάνοσα νοσήματα και ο καρκίνος. Μην θεωρείτε λοιπόν υπερβολή την εμμονή μου να σας πείσω πως πρέπει να προσπαθήσετε να αντιμετωπίσετε σωστά τα στρες στη ζωή σας, με τους τρόπους που σας προτείνω σε αυτή την ιστοσελίδα. Το θεωρώ χρέος μου να σας ενημερώνω.
Με αγάπη



*Η μέθοδος αυτή στηρίζεται κυρίως στην αυτοσυγκέντρωση  (σε αναπνοή, κινήσεις), και στη γιόγκα,


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.