Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Υγιεινή διατροφή/ Καρκίνος (15)

Καρκίνος του προστάτη και διατροφή 

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Κοντά σας και πάλι με κάποια ενδιαφέροντα νέα που αφορούν τον καρκίνο του προστάτη.
Ένα ιατρικό άρθρο που διάβασα πρόσφατα, και αναφέρεται στην σχέση του καρκίνου του προστάτη με τη διατροφή, με έκανε να ψάξω λίγο περισσότερο το θέμα, και σκέφτηκα πως πιθανόν κάποιοι ανάμεσά σας ενδιαφέρονται επίσης.  
Το άρθρο στο οποίο αναφέρομαι, αφορά μία ανακοίνωση που έγινε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας  εφέτος, από ερευνητές  οι οποίοι χορήγησαν σε 203 άνδρες με καρκίνο του προστάτη ένα καινούργιο χάπι, που περιέχει συστατικά από ρόδι, μπρόκολο, πράσινο τσάι, και κουρκουμά. Το όνομα του καινούργιου αυτού συμπληρώματος διατροφής είναι  Pomi-T (nature Medical Products). (1)
Οι ερευνητές ανακοίνωσαν λοιπόν, πως στους 6 μήνες χορήγησης του συμπληρώματος αυτού, τα επίπεδα του γνωστού αντιγόνου PSA, με το οποίο παρακολουθείται η πορεία του καρκίνου του προστάτη, μειώθηκαν σε σημαντικά μεγαλύτερο ποσοστό στους άνδρες που το πήραν, σε σχέση με όσους δεν το πήραν και πολλοί λιγότεροι ανάμεσα σε αυτούς χρειάστηκε να προχωρήσουν στη συνέχεια σε κάποια άλλη θεραπεία από τις γνωστές σήμερα θεραπείες για τον καρκίνο του προστάτη, μέσα σε αυτό το διάστημα.

Οι ερευνητές θεωρούν πως αυτή η διαπίστωση ανοίγει καινούργιους δρόμους έρευνας για τη σημασία της διατροφής στον καρκίνο. Και πραγματικά, παρ’ ότι υπάρχει μέσα σε αυτή την ανακοίνωση η διαφήμιση μιας εταιρείας κατασκευής φαρμάκων και πάλι, εάν  το σκεύασμα αυτό βοηθάει πράγματι σημαντικά, όπως ανακοινώθηκε, δεν πειράζει εάν κάποιοι κερδίσουν από αυτή την ανακοίνωση. Εάν πρόκειται πολύς κόσμος να ανακουφισθεί με κάτι πολύ πιο υγιεινό από τις γνωστές χημειοθεραπείες, ορμονικές θεραπείες και ακτινοβολίες που είναι βλαβερές για τον οργανισμό, ας κερδίσουν και κάποιοι, το βρίσκω θεμιτό. 

Ωστόσο, θεωρώ πως το θέμα του καρκίνου, όπως και άλλες φορές σας έχω πει μετά από πολύ διάβασμα και ψάξιμο, δεν είναι παρά άλλη μία αντίδραση του οργανισμού στα στρες της ζωής, μέσα από την αλλαγή της λειτουργίας διαφόρων γονιδίων, όπως τόσα και τόσα άλλα νοσήματα. Η σωστή του αντιμετώπιση λοιπόν, δεν μπορεί να είναι μόνον θέμα διατροφής, αλλά γενικότερης αντιμετώπισης των στρες της ζωής. 
Με την ευκαιρία όμως αυτού του άρθρου, έψαξα λίγο περισσότερο το θέμα που αφορά τη διατροφή στη περίπτωση ειδικά του καρκίνου του προστάτη, και σας συνοψίζω τα όσα βρήκα να έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής:
  •        Τα επεξεργασμένα κρέατα και ψάρια, αυξάνουν το κίνδυνο του καρκίνου του προστάτη (2)
  •    Μεγάλη πρόσληψη πρωτεΐνης ή ασβεστίου από γαλακτοκομικά προϊόντα συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο επίσης (3)
  •        Η παχυσαρκία γενικά αυξάνει τον κίνδυνο του καρκίνου του προστάτη, ενώ το χάσιμο βάρους λιγοστεύει τις πιθανότητες νόσησης από αυτόν (4)
  •    Δεν βρέθηκε κανένας συσχετισμός με την κατανάλωση γενικότερα φρούτων και λαχανικών και την νόσο. (5)
  •    Δίαιτα πλούσια σε φυτικά λιπαρά και μειωμένη πρόσληψη υδατανθράκων και ζωϊκού λίπους, οφελεί εξ ίσου τις καρδιοπάθειες και τον καρκίνο του προστάτη (6)
Αυτά προς το παρόν και θα τα ξαναπούμε
Με αγάπη



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.