Δευτέρα 6 Μαΐου 2013

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ/ ΥΓΕΙΑ (55)


Betatrophin η νέα ορμόνη θεραπείας του διαβήτη ;

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Πολύ ευχάριστα τα τελευταία επιστημονικά νέα που αφορούν την θεραπεία του διαβήτη. 
Μία ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Douglas Melton, Δευθυντή του Harvard Stem Cell Institute στο Καίμπριτζ της Μασσαχουσέτης, έκαναν διαβητικά τα ποντίκια με τα οποία πειραματίστηκαν, μπλοκάροντας με ένα πεπτίδιο τους υποδοχείς της ινσουλίνης στα κύτταρά τους, και εμποδίζοντάς έτσι τη δράση της. Αυτό οδήγησε τον οργανισμό των ποντικιών, να παράγει περισσότερα β-κύτταρα από το πάγκρεάς τους, προκειμένου να παραχθεί από αυτά περισσότερη ινσουλίνη, για να αντιμετωπισθούν οι ανάγκες του. 
(Τα β-κύτταρα του παγκρέατος είναι αυτά που παράγουν την ινσουλίνη του οργανισμού).
Στη συνέχεια, οι ερευνητές έψαξαν να δουν ποια είναι τα γονίδια που είχαν αυξημένη ενεργοποίηση στα πειραματόζωα και οδηγούσαν τον οργανισμό τους σε αυτό το αποτέλεσμα και βρήκαν πως ήταν τα γονίδια που ήταν υπεύθυνα για την παραγωγή της ορμόνης βητατροφίνης. (betatrophin).
Οι ερευνητές βρήκαν πως όταν η ορμόνη αυτή χορηγηθεί στα ποντίκια, αυξάνει 30 φορές γρηγορότερα τα β- κύτταρα του παγκρέατος σε σχέση με τον φυσιολογικό τους ρυθμό και όχι μόνον αυτό, αλλά τα νέα αυτά β-κύτταρα του παγκρέατος, εκκρίνουν ινσουλίνη μόνον όταν ο οργανισμός την χρειάζεται.
Η ορμόνη αυτή βρέθηκε να υπάρχει και στο ανθρώπινο συκώτι.

Οι ερευνητές είναι πολύ αισιόδοξοι. Πιστεύουν πως σε δύο-τρία χρόνια τα πειράματα θα είναι έτοιμα να γίνουν στους ανθρώπους. Η ορμόνη θα ωφελήσει όπως λένε, όχι μόνον τους διαβητικούς που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 (των ενηλίκων) αλλά και αυτούς που πάσχουν από νεανικό διαβήτη εάν τους χορηγηθεί νωρίς, στην αρχή της νόσου, όταν δεν έχουν ακόμη καταστραφεί όλα τα β-κύτταρα του παγκρέατος.

Το εκπληκτικό είναι πως η ορμόνη αυτή θα χορηγείται μία φορά την εβδομάδα, ή μία φορά τον μήνα, ή ακόμη και μία φορά τον χρόνο, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ατόμου, αποφεύγοντας τα συνεχή τρυπήματα, 2-3 φορές την ημέρα, όπως γίνεται τώρα με τη χορήγηση ενέσεων ινσουλίνης.

Τα νέα είναι πραγματικά πολύ αισιόδοξα, εταιρείες έχουν ήδη συνάψει συμβόλαια για την εκμετάλλευση της νέας ουσίας, ωστόσο μένει να δούμε εάν η χορήγηση αυτή στους ανθρώπους δεν θα οδηγήσει και σε ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως επίδραση και σε άλλα κύτταρα, φόβο ανάπτυξης καρκίνου κ.λπ.
Εύχομαι να πάνε όλα καλά και να ανακουφισθεί πολύς κόσμος.
Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.