Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Ολιστική ή ενοποιημένη ιατρική (33)


Mindfulness : Συγκεντρωμένοι στο παρόν 

Γεια σας και πάλι
Επειδή βλέπω όλο και περισσότερους να χρησιμοποιούν τα βίντεο χαλάρωσης που έχω ανεβάσει στο διαδίκτυο, και ξέροντας πόσο απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού είναι αυτή η χαλάρωση, αποφάσισα να σας πω δυο λόγια ξανά, επάνω σε αυτό το θέμα.

Χαλάρωση λοιπόν δεν είναι το να κάθεται κανείς άνετα, να ακούει ίσως ωραία μουσική και να αφήνει τη σκέψη του να τρέχει…. Ο στόχος της σωστής χαλάρωσης, είναι ακριβώς το αντίθετο. Το άδειασμα δηλαδή του νου από σκέψεις. Γιατί σε αυτή τη φάση έχει ο εγκέφαλος τη μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας.

Αυτό όμως δεν μπορεί να επιτευχθεί επειδή απλά το θέλει κανείς. Χρειάζεται άσκηση στην αυτοσυγκέντρωση. Στην επαναφορά του νου στο εδώ και τώρα, στη παρούσα στιγμή.
Ο νους παράγει συνεχώς σκέψεις. Αυτή είναι η δουλειά του. Οι σκέψεις αυτές αφορούν πότε το μέλλον και πότε το παρελθόν, προκαλώντας μας συνήθως αγωνίες, φόβους και ανασφάλεια. Η στροφή του νου όμως στο παρόν, μας απαλλάσσει από αυτά τα καταστροφικά για την υγεία αρνητικά συναισθήματα και μας χαρίζει ηρεμία, ενώ συγχρόνως μας επιτρέπει να αντιμετωπίσουμε το παρόν όσο γίνεται καλύτερα, όντας επικεντρωμένοι σε αυτό.

Παρόν σημαίνει, υπάρχω, αναπνέω, κινούμαι, περπατάω, κοιτάζω κάτι ή ακούω κάτι, απόλυτα συγκεντρωμένος, χωρίς να τρέχει ο νους μου σε άσχετες με αυτό σκέψεις. Και επειδή  δεν είναι εύκολο να το πετύχει αυτό κανείς, χρειάζεται αποφασιστικότητα, υπομονή και επιμονή.

Σκέψεις παράγονται συνεχώς από τον  νου μας. Τις παρατηρούμε λοιπόν ουδέτερα σαν παρατηρητές, και στη συνέχεια τις αφήνουμε να φύγουν ήρεμα και  γυρίζουμε και πάλι τη προσοχή μας στο αντικείμενο της αυτοσυγκέντρωσής μας. Την ανάσα μας, κάποιον ήχο, την κυκλοφορία μας, την κίνηση του κορμιού μας (αν κάνουμε κάποια άσκηση, ή απλά περπατάμε) ή ότι άλλο εμείς έχουμε επιλέξει.
Ο νους μας θα τρέχει συνεχώς σε καινούργιες σκέψεις, και εμείς θα πρέπει με υπομονή και επιμονή αφού τις παρατηρήσουμε ήρεμα, να τον γυρίζουμε και πάλι στο παρόν, στη συγκέντρωσή μας σε αυτό που έχουμε αποφασίσει πως θα είναι το αντικείμενο της αυτοσυγκέντρωσής μας.
Στο τέλος ο νους κουράζεται και … παραδίδει τα όπλα… Παύει να σκέφτεται, όταν δει πως οι σκέψεις που συνεχώς παράγει δεν οδηγούν πουθενά. 
Αυτό είναι το ζητούμενο. Αυτό είναι το άδειασμα του νου.

Στην αρχή το διάστημα αυτό είναι πολύ μικρό και οι σκέψεις αρχίζουν ξανά. Όσο όμως ασκείται κανείς, τόσο το διάστημα αυτό μεγαλώνει και οδηγεί τον εγκέφαλό μας σε δομικές και λειτουργικές αλλαγές, που βελτιώνουν όχι μόνο την υγεία μας αλλά και τη ζωή μας, αλλάζοντας τον τρόπο που βλέπουμε και χειριζόμαστε τις καταστάσεις, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα πληθώρας επιστημονικών ερευνών.
Αυτή είναι η μέθοδος του διαλογισμού "mindfulness" που χρησιμοποιείται τώρα και στην ιατρική. 

Εκτός από την καθημερινή εικοσάλεπτη άσκηση σε αυτήν, που είναι καλό να κάνει κανείς, μπορεί να χρησιμοποιεί αυτή την τεχνική σε διάφορες δουλειές με τις οποίες καταπιάνεται μέσα στην ημέρα του, αυξάνοντας και επιταχύνοντας τα αποτελέσματά της. 
Χρισιμοποιείστε τη μέθοδο όταν κάνετε το μπάνιο σας, όταν πλένετε τα δόντια σας, όταν περπατάτε, όταν πλένετε τα πιάτα ή κάνετε κάποια άλλη δουλειά. Όσο πιο συχνά τη χρησιμοποιείτε, τόσο πιο χαλαροί θα αισθάνεστε και τόσο καλύτερη υγεία θα έχετε.

Χρησιμοποιείστε την όσοι θέλετε να χάσετε βάρος και θα δείτε εκπληκτικά αποτελέσματα. Προπαθήστε να τρώτε με αυτοσυγκέντρωση. Μη κουβεντιάζετε, μη βλέπετε τηλεόραση, μη σκέφτεστε άλλα πράγματα. Αφοσιωθείτε στο φαγητό σας και απολαύστε το από κάθε άποψη. Μυρίστε το, απολαύστε τα χρώματά του και στη συνέχεια απολαύστε κάθε μπουκιά σας, μασώντας την καλά με απόλυτη αυτοσυγκέντρωση σε αυτό που κάνετε. Δίνετε έτσι στον εγκέφαλό σας το χρόνο να πάρει το μήνυμα πως χορτάσατε όταν πρέπει, σταματώντας τη λαιμαργία σας. 
Η καθημερινή άσκηση στην αυτοσυγκέντρωση θα σας κάνει να παρατηρείτε τον εαυτό σας κάθε φορά που πάτε να βάλετε κάτι ασυνείδητα (από ανία τις περισσότερες φορές) στο στόμα σας και θα το αποφεύγετε. 
Γιατί οι αιτίες της παχυσαρκίας, όταν δεν υπάρχει ιατρικό πρόβλημα, είναι το στρες και η υπερφαγία, σε συνδυασμό με την έλλειψη επαρκούς άσκησης.

Εάν τρώτε συνειδητά αλλά και ζείτε συνειδητά, με αυτοσυγκέντρωση δηλαδή, θα αποφύγετε όχι μόνο την παχυσαρκία, αλλά και πολλές άλλες άχρηστες και επιζήμιες συνήθειες που έχουμε οι περισσότεροι στη ζωή μας, όπως είναι και το κάπνισμα.

Οι ασκήσεις χαλάρωσης που σας έχω δώσει, βοηθούν σε αυτό, αρκεί να μπορέσετε σιγά-σιγά να απαλλαγείτε από την εξάρτηση της φωνής μου και να συνεχίσετε να ασκείστε μόνοι σας, χωρίς άλλη εξωτερική βοήθεια. Με  υπομονή και επιμονή θα τα καταφέρετε. Πιστέψτε στις δυνάμεις σας και στον εαυτό σας.

Η άσκηση αυτή στην αυτοσυγκέντρωση, είναι η βάση της μεθόδου "mindfulness based stress reduction" (MBSR) που χρησιμοποιείται τώρα σε ιατρικές σχολές πανεπιστημίων του εξωτερικού για την αντιμετώπιση του στρες και τη βελτίωση πολλών νοσημάτων(υπέρταση, διαβήτης, καρδιοπάθειες, αυτοάνοσα κ.λπ). Η μέθοδος διδάσκεται από εμένα και στο Ελληνικό Ινστιτούτο Αντιμετώπισης του Στρες, μία μη κερδοσκοπική εταιρεία που πρόσφατα ιδρύσαμε εδώ στη Κέρκυρα και είμαι  πρόεδρός της.  


Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.