Τρίτη 14 Μαΐου 2013

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ (22)


Πόσο μια θετική λέξη ή πρόταση μπορεί να «φτιάξει» την ημέρα μας

Όσο και αν φαίνεται απλοϊκό πως μία λέξη ή φράση μπορεί να αλλάξει τη διάθεσή μας, η επιστήμη έχει αποδείξει πως κάθε σκέψη, και το συναίσθημα που αυτή προκαλεί, παράγει χημικά μόρια, τα νευροπεπτίδια, που επηρεάζουν  τα κύτταρά μας, επηρεάζοντας έτσι τόσο τη φυσική όσο και την ψυχική μας υγεία. Όταν μάλιστα το συναίσθημα είναι αρνητικό, αυτό λειτουργεί σαν στρες και οδηγεί και στην έκκριση ορμονών  (αδρεναλίνη, και κορτιζόνη) που, εάν η παραγωγή τους διαρκέσει πολύ, βλάπτουν όλα τα συστήματα του οργανισμού μας.
Συγχρόνως, όπως πολλές φορές σας έχω πει τα συναισθήματα επηρεάζουν και τη λειτουργία της καρδιάς μας, επηρεάζοντας έτσι το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο που αυτή παράγει και που είναι αυτό που επηρεάζει όλες τις ενέργειες που παράγονται στο σώμα μας. Τα θετικά συναισθήματα κάνουν αυτό το πεδίο αρμονικό, εναρμονίζοντας όλες μας τις ενέργειες, ενώ τα αρνητικά το αποδιοργανώνουν, αποδιοργανώνοντας και τις ενέργειές μας και οδηγώντας μας σε νόσο.

Οι λέξεις και οι φράσεις που διατυπώνουμε ή απλά σκεπτόμαστε, με το νόημα που αυτές κρύβουν, μπορούν λοιπόν να βοηθήσουν (δημιουργώντας θετικά συναισθήματα) ή να βλάψουν (με αρνητικά συναισθήματα) την υγεία μας, σωματική και ψυχική.

Σε αυτή τη διαπίστωση κρύβεται η βοήθεια που οι διάφορες φράσεις ή λέξεις μπορούν να βοηθήσουν αυτούς που τις επαναλαμβάνουν συχνά, σαν επιβεβαιώσεις μέσα στην ημέρα τους, όπως συστήνουν πολλοί ψυχολόγοι.
Και βέβαια, επειδή ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός, οι ίδιες λέξεις ή φράσεις, δεν είναι ικανές να βοηθήσουν όλους, στον ίδιο βαθμό. Γι αυτό, θα πρέπει ο καθένας, να διαλέγει τη φράση ή τη λέξη που δημιουργεί σε αυτόν θετικό συναίσθημα ασφάλειας και ηρεμίας.

Είναι καλό, αφού βρει μια λέξη ή  φράση που του δημιουργεί αυτό το θετικό συναίσθημα, να την λέει κανείς, το πρωί όταν ξυπνάει, γιατί αυτό θα τον κάνει να τη θυμάται κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς και το βράδυ πριν πάει για ύπνο, για να έχει έναν πιο ήσυχο και γαλήνιο ύπνο. Την ίδια λέξη ή φράση μπορεί να φέρνει στο νου του επίσης κατά τη διάρκεια της ημέρας, κάθε φορά που νιώθει άβολα ή βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση, ώστε να ξαναφέρνει στον οργανισμό του την απαραίτητη ηρεμία.

Πολλές λέξεις και φράσεις υπάρχουν γι αυτό τον σκοπό, αξίζει να έχει βρει ο καθένας μία που να του ταιριάζει, και να τη χρησιμοποιεί. Είναι και αυτός ένας τρόπος που διευκολύνει την αντιμετώπιση των στρες της ζωής.

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.