Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Χαλάρωση (51)

Απλή άσκηση αυτοσυγκέντρωσης για μικρούς και μεγάλους

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Έναν απλό και εύκολο τρόπο αυτοσυγκέντρωσης (και χαλάρωσης συγχρόνως), σκέφτηκα να σας δώσω σήμερα. Είναι μία άσκηση που μπορεί να βοηθήσει πολύ τα τεχνοκρατικά και πρακτικά μυαλά, που δεν αγαπούν τις χαλαρώσεις, τους διαλογισμούς και τις προσευχές,  αλλά και τα παιδιά και τους εφήβους. 
Η διάρκειά της μπορεί να είναι όση εσείς επιθυμείτε, ωστόσο προκειμένου να έχετε καλά αποτελέσματα τόσο στην  υγεία σας όσο και στη λειτουργία του εγκεφάλου σας και στις αποφάσεις που παίρνετε για τη ζωή σας γενικότερα, θα πρέπει να προσπαθήσετε να αυξάνετε λίγο-λίγο τον χρόνο που της αφιερώνετε, ώστε να φτάσετε τα 20 τουλάχιστον λεπτά την ημέρα.

Η άσκηση έχει ως εξής:
Σε μία ήρεμη γωνιά του σπιτιού σας ή στην ύπαιθρο, κάθεστε σε μία άνετη θέση, με τα πόδια ελαφρώς ανοικτά να ακουμπούν στο δάπεδο, τον κορμό να είναι σε ορθή γωνία με το υπόλοιπο σώμα σας και τα χέρια ακουμπισμένα χαλαρά στους μηρούς σας. Με τα μάτια κλειστά, ανασαίνετε ήρεμα από την μύτη και παρατηρώντας τον αέρα που κινείται μέσω της μύτης σας (μπαίνει και βγαίνει)  μετράτε αργά από το 1 -3 όση ώρα εισπνέετε, κάνετε μία μικρή παύση, και μετράτε και πάλι από το 1-6 όσο εκπνέετε, κάνοντας και πάλι μία μικρή παύση στο τέλος της εκπνοής σας.
Το μέτρημα που θα το κάνετε νοερά, θα έχει δηλαδή ως εξής:
Εισπνοή: 1…2...3...στοπ...
Εκπνοή : 1…2...3...4...5...6...στοπ...
Και πάλι από την αρχή, καταμετρώντας πόσες ολοκληρωμένες αναπνοές κάνετε συνολικά. 

Ξεκινήστε με 10 ολοκληρωμένες αναπνοές, όσοι είσαστε νευρικοί και ανυπόμονοι και δεν μπορείτε να μείνετε ήρεμοι για πολύ ώρα και αυξήστε τες σταδιακά.  Εάν καταφέρετε να ασκείστε δύο φορές την ημέρα, ακόμη καλύτερα.
Προσπαθείστε το μέτρημά σας να είναι αργό και όσο ασκείστε να το κάνετε ακόμη πιο αργό.
Αν επιμείνετε καθημερινά με υπομονή να ασκείστε, θα δείτε σύντομα τα αποτελέσματα και θα ήθελα να με ενημερώσετε.  Θα αρχίσετε να νιώθετε πιο ήρεμοι, ότι και αν σας συμβαίνει, θα μειωθεί το άγχος και η νευρικότητά σας, θα αρχίσει να βελτιώνεται η πίεση και το ζάχαρό σας (αν υποφέρετε από αυτά) και γενικά θα νιώθετε καλύτερα.
Οι έφηβοι και οι φοιτητές, εκτός από την καθημερινή τους άσκηση, θα βοηθηθούν πολύ στις περιόδους εξετάσεων εάν ασκούνται πριν από το διάβασμά τους. Θα έχουν πολύ καλύτερη απόδοση. 
Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.