Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΌΣΜΟ/ Υγεία (51)


Τα γλυκά βλάπτουν τη καρδιά μας!...

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Σήμερα θα σας ενημερώσω για ένα ενδιαφέρον ιατρικό άρθρο που αφορά την επίδραση της υπεργλυκαιμίας στη καρδιά, ακόμη και αν δεν είναι κανείς επίσημα διαβητικός ασθενής.

Τα αποτελέσματα λοιπόν μελέτης που εκπόνησαν ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας John Hopkins Bloomberg της Αμερικής, έδειξαν πως αυξημένες τιμές γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης, (HbA1c, που είναι δείκτης χρόνιας υπεργλυκαιμίας και διαβήτη) συνδέονται με ελαφρά αυξημένες τιμές ενός δείκτη που λέγεται τροπονίνη και συγκεκριμένα με το κλάσμα  T (cTnT) της τροπονίνης,  που είναι δείκτης ειδικός για την ένδειξη βλάβης του καρδιακού  μυός.
Η τροπονίνη είναι μία πρωτεΐνη που βρίσκεται μέσα στα μυϊκά κύτταρα και βοηθάει την σύσπασή τους. Το πιο πάνω κλάσμα της όμως, βρίσκεται μόνον στα καρδιακά μυϊκά κύτταρα, γι αυτό και χρησιμοποιείται στη διάγνωση των καρδιακών εμφραγμάτων.

Οι πιο πάνω ερευνητές λοιπόν, χρησιμοποίησαν μία πολύ ευαίσθητη μέθοδο, με την οποία μπόρεσαν να μετρήσουν τιμές του κλάσματος αυτού της τροπονίνης, πολύ μικρότερες από αυτές που εμφανίζονται στα καρδιακά εμφράγματα. Παρατήρησαν έτσι, μετρώντας την σε 9.662 άτομα, πως σχετιζόταν η εμφάνισή της με ελαφρά αυξημένες  τιμές γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης, μικρότερες και από αυτές που χαρακτηρίζουν ένα άτομο διαβητικό. Οι ερευνητές αυτοί δηλαδή, παρατήρησαν πως ακόμη και μικρή υπεργλυκαιμία, μικρότερη από αυτή που χαρακτηρίζει ένα άτομο σαν διαβητικό, βλάπτει τον καρδιακό μυ.

Θεωρούν, όπως δήλωσαν οι ίδιοι, μετά τα αποτελέσματα αυτά της έρευνάς τους, πως δεν είναι μόνον θέμα αρτηριοσκλήρυνσης η βλάβη της καρδιάς που παρατηρείται στους διαβητικούς ασθενείς, αλλά πως η υπεργλυκαιμία, ακόμη και η ελαφριά,  βλάπτει άμεσα τα καρδιακά μυϊκά κύτταρα.

Σκεφθείτε το λοιπόν αυτό καλά, αγαπητές φίλες και φίλοι που έχετε ιδιαίτερη αδυναμία στα γλυκά. Μη ξεχνάτε πως το μέτρο, είναι η καλύτερη λύση για να απολαμβάνει κανείς όλες τις υλικές απολαύσεις της ζωής. Μόνον στις πνευματικές απολαύσεις δεν ισχύει αυτός ο κανόνας. Μόνον αυτές μπορεί κανείς να τις απολαμβάνει όσο και όποτε θέλει και όχι μόνον να μην τον βλάπτουν, αλλά να τον ωφελούν κιόλας!...
Με αγάπη

Πηγές :
http://www.hygeia.gr/page.aspx?p_id=181

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.