Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Υγιεινή διατροφή (28)

Αλουμινόχαρτο. Πόσο καλό είναι για την υγεία μας;

Για τα φύλλα αλουμινίου, που τόσο συχνά χρησιμοποιούμε στην κουζίνα μας, αποφάσισα να σας μιλήσω σήμερα, μετά από μια μικρή έρευνα που έκανα για το θέμα της πιθανής επίδρασής τους στην υγεία.
Όπως φαίνεται από τις σχετικές έρευνες, δεν φαίνεται να επηρεάζεται, τουλάχιστον σοβαρά, η υγεία μας. Ωστόσο, έχουν βρεθεί ίχνη αλουμινίου να μεταφέρονται στο φαγητό, όταν αυτό μαγειρεύεται μέσα σε αυτό, και αν και η ποσότητα όπως λένε οι ερευνητές είναι πολύ μικρή και δεν είναι ικανή να βλάψει την υγεία μας, δεν ξέρω πόσο λογικό είναι να τρώει κανείς ένα τέτοιο φαγητό... Αν μάλιστα σκεφτούμε πως παίρνουμε αλουμίνιο και από άλλες πηγές στο περιβάλλον μας χωρίς να το γνωρίζουμε (ακόμη και τα αποσμητικά το περιέχουν, καθώς και χάπια αντιόξινα που παίρνουν πολλοί για το στομάχι τους), τότε το πράγμα μοιάζει να γίνεται πιο σοβαρό, απ όσο νομίζουμε.

Υπάρχουν έρευνες που έχουν συσχετίσει το αλουμίνιο στο σώμα μας με καρκίνους, την νόσο Αλτσχάιμερς, ακόμη και με την υπογεννητικότητα, και παρ ότι πολλά από τα αποτελέσματά τους είναι αντικρουόμενα,  το να το προσθέτουμε στο φαγητό που τρώμε, μοιάζει να είναι σοβαρό λάθος.
Ιδιαίτερα πρέπει να τονισθεί, πως δεν πρέπει αυτό να έρχεται σε επαφή με φαγητά με υψηλή οξύτητα, γιατί αυτό κάνει τα πράγματα ακόμη πιο επικίνδυνα. Ο λόγος είναι γιατί η οξύτητά τους διαβρώνει το αλουμινόχαρτο,  ενώ από την άλλη τα όξινα φαγητά κάνουν ευκολότερη την απορρόφηση του αλουμινίου που περιέχεται στην τροφή.

Όσον αφορά τις δύο πλευρές του αλουμινόχαρτου, οι δύο αναφορές που βρήκα ήταν τελείως αντίθετες. Στην μία αναφέρεται πως πρέπει να ακουμπάει η γυαλιστερή του μεριά στο φαγητό που τυλίγουμε επειδή αυτή διαβρώνεται λιγότερο από τα υγρά του φαγητού, ενώ σε άλλη αναφέρεται ακριβώς το αντίθετο, γιατί πολλές φορές αυτή η πλευρά είναι επικαλυμμένη με μικρή στρώση πλαστικού...

Σαν συμπέρασμα θα ήθελα να σας συστήσω να τυλίγετε το φαγητό σας πρώτα σε λαδόκολλα και μετά σε αλουμινόχαρτο εάν θέλετε να μαγειρέψετε κάτι που θέλετε να ψηθεί τυλιγμένο στον αχνό του. Το ίδιο θα πρέπει να κάνετε και για τα σάντουιτς που θέλετε να διατηρηθούν φρέσκα. Στα σκεύη μιας χρήσης από αλουμίνιο πάλι καλό είναι να στρώνετε μέσα λαδόκολλα. Έτσι θα έχετε το κεφάλι σας ήσυχο.
Και προσέξτε! διάφορα φαγητά που συνηθίζουμε να τρώμε σε ταβέρνες ψήνονται τυλιγμένα σε αλουμίνιο, όπως η ψητή φέτα, μελιτζάνα κ.λπ.
Με αγάπη


Πηγές :  http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=newtip&dbid=8
            http://www.sweetadditions.net/health/health-risks-of-using-aluminium-foil
            http://en.wikipedia.org/wiki/Aluminium
            http://www.fooddaily.gr/arthro.php?id=17            
             http://www.news12.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=524:2010-08-07-11-42-59&catid=48:oikologia-fysi&Itemid=367

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.