Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Ολιστική ή ενοποιημένη ιατρική/Καρκίνος (4)

Ενοποιημένη ιατρική προτείνεται τώρα για την αντιμετώπιση του καρκίνου
Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Επιτέλους άρχισαν να δημοσιεύονται άρθρα σε έγκυρες ιατρικές ιστοσελίδες στα οποία ερευνητές δηλώνουν πως ο καρκίνος πρέπει να αντιμετωπίζεται ολιστικά και όχι μόνον με τις μεθόδους της κλασσικής ιατρικής.
Προσωπικά, όπως πολλές φορές σε αυτήν εδώ την ιστοσελίδα σας έχω δηλώσει, πιστεύω πως αυτό ισχύει για κάθε νόσο, ωστόσο σε επίσημες ιατρικές ιστοσελίδες μόλις τώρα εμφανίζονται τα πρώτα σχετικά άρθρα και αυτά αφορούν, προς το παρόν τουλάχιστον, την αντιμετώπιση μόνον του καρκίνου.
Μη ξεχνάτε πως όταν μιλάμε για ολιστική ιατρική (καλύτερος όρος είναι "ενοποιημένη ιατρική" – integrative medicine) εννοούμε την χρησιμοποίηση των μεθόδων της κλασσικής ιατρικής παράλληλα με τις υπόλοιπες συμπληρωματικές θεραπείες (που παλαιότερα τις ονόμαζαν εναλλακτικές) και όχι μόνον αυτές τις τελευταίες όπως πολλοί νομίζουν.
Κι αυτό γιατί σε πολλές περιπτώσεις, τα φάρμακα είναι απαραίτητα, όσο και αν έχουν και τις βλαπτικές τους επιδράσεις (παρενέργειες). Το θέμα είναι να γίνεται λογική χρήση τους και μόνον όταν είναι αυτά απολύτως αναγκαία.

Ειδικότερα για τον καρκίνο, στο 8ο Διεθνές Συνέδριο της Εταιρείας Ενοποιημένης Ογκολογίας πριν λίγο καιρό (14 /11)ανακοινώθηκε από τον Διευθυντή του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας της Αμερικής πως η ενοποιημένη αντιμετώπιση του καρκίνου είναι μέρος του εκπληκτικού μέλλοντος που φαίνεται στον ορίζοντα για τη θεραπεία αυτής της νόσου. Δήλωσε μάλιστα πως στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας υπάρχει αυτό τον καιρό ολόκληρο τμήμα που μελετάει αυτή την ενοποιημένη προσέγγιση, το λεγόμενο «Εθνικό Κέντρο συμπληρωματικής και εναλλακτικής Ιατρικής».
Στο συνέδριο δηλώθηκε, πως για την νίκη απέναντι σε αυτή τη δύσκολα αντιμετωπιζόμενη πάθηση, όπως επιλέγεται στις μέρες μας για τον κάθε ασθενή η πιο κατάλληλη και στοχευμένη θεραπεία ανάμεσα σε όσες διαθέτει σήμερα στη φαρέτρα της η κλασσική ιατρική, έτσι θα πρέπει να επιλέγεται παράλληλα και η συμπληρωματική μέθοδος ή μέθοδοι που ταιριάζουν περισσότερο και βοηθούν τον κάθε ασθενή. Ανάμεσα σε αυτές τις μεθόδους, είναι η διατροφή, τα βότανα, ο βελονισμός, η Κινεζική ιατρική και όλες οι μέθοδοι που συνδέουν το πνεύμα με το σώμα (διαλογισμός, προσευχή, διαχείριση συναισθημάτων κ.λ.π.)

Όλες επομένως οι μέθοδοι αντιμετώπισης του στρες, που σας έχω δώσει στο πρώτο εκείνο βιβλίο μου με τον τίτλο «Πώς να νικήσετε το στρες» εκδ. ΑΡΧΕΤΥΠΟ, είναι μέθοδοι που εύκολα μπορεί ο καθένας να περιλάβει στην θεραπεία του  προκειμένου να την ενισχύσει και δεν μιλάω μόνον για τους καρκινοπαθείς φίλους και φίλες. Αυτές οι μέθοδοι ενισχύουν τον οργανισμό και βοηθούν κάθε νόσημα, ενώ για όσους βρίσκονται στην ευχάριστη θέση να είναι γεροί, οι μέθοδοι  για τις οποίες καθημερινά σας μιλάω και σε αυτήν εδώ την ιστοσελίδα, βοηθούν να παραμείνετε για πολύ ακόμη γεροί και ακμαίοι.

Στο πιο πάνω συνέδριο που σας ανέφερα, ο καθηγητής Francis S. Collins, Διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας της Αμερικής, πρόσθεσε επίσης πως στις έρευνες που μέχρι τώρα έχουν κάνει, παρατήρησαν πως ενώ είναι πολλοί οι καρκινοπαθείς ασθενείς που χρησιμοποιούν παράλληλα με τη κλασσική τους θεραπεία και συμπληρωματικές θεραπευτικές μεθόδους, δεν ενημερώνουν γι αυτό τους θεράποντες γιατρούς τους.
Προφανώς διστάζουν να το κάνουν για να μην βρουν αρνητική αντίδραση από τους γιατρούς τους, είπε ο καθηγητής, πράγμα που δεν θα πρέπει να γίνεται. Και απευθυνόμενος στους νέους γιατρούς στην ομιλία του σε αυτό το συνέδριο, τους προέτρεψε να προτείνουν έξυπνες ιδέες για έρευνες σε αυτόν τον τομέα της ενοποιημένης ιατρικής.
Αλλάζουν οι καιροί... Καιρό τώρα σας το λέω...
Με αγάπη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.