Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

Άσκηση/ Γυμναστική (38)


Άσκηση και κατάθλιψη              
Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Είναι γνωστό πως η άσκηση βοηθάει την καλή μας διάθεση, αυξάνοντας τις ενδορφίνες μας, ωστόσο το κατά πόσο αυτή μπορεί να βοηθήσει την κατάθλιψη,  ερευνάται ακόμη.
Σχετική έρευνα (1) που έγινε σε 126 καταθλιπτικούς ασθενείς που ήταν σε θεραπεία με τα γνωστά αντικαταθλιπτικά φάρμακα S.S.R.I, δημοσιεύθηκε προ έτους, και έγινε στο πανεπιστήμιο του Τέξας με επικεφαλής τον καθηγητή της ψυχιατρικής Dr Madhukar H. Trivedi. Στη έρευνα αυτή, επί 4 μήνες, οι ασθενείς που έπαιρναν τα πιο πάνω φάρμακα και δεν είχαν ανταπόκριση (παρέμεναν δηλαδή καταθλιπτικοί), πρόσθεσαν στην καθημερινή τους ρουτίνα άσκηση, άλλοι ελαφρύτερη (10 λεπτά περπάτημα την ημέρα) και άλλοι πιο δυνατή, όπως ½ ώρα γρήγορο περπάτημα την ημέρα, ή ποδήλατο.
Σε ένα ποσοστό 29,5%, οι ασθενείς αυτοί είδαν βελτίωση της κατάστασής τους, ιδιαίτερα αυτοί που έκαναν την δυνατή άσκηση, και αυτό το θεωρεί πολύ σημαντικό ο επικεφαλής της έρευνας, δεδομένου ότι τις περισσότερες φορές οι ασθενείς αυτοί χρειάζονται και δεύτερο φάρμακο που και πάλι μπορεί να μην τους οδηγήσει σε βελτίωση, ενώ τους προσθέτει αρκετές παρενέργειες.
Ωστόσο ακριβώς επειδή υπάρχει το υπόβαθρο της κατάθλιψης, οι ασθενείς αυτοί χρειάζονται στενή παρακολούθηση προκειμένου να συνεχίσουν σταθερά την άσκησή τους και να δουν τα οφέλη της.

Οι έρευνες που έχουν γίνει μέχρι τώρα, έχουν διάφορα αδύνατα σημεία, και χρειάζεται ακόμη μεγάλη προσπάθεια ερευνητική προκειμένου να καταγραφούν οι συγκεκριμένες οδηγίες σύμφωνα με τις οποίες θα συστήνεται η ανάλογη άσκηση τόσο σαν πρόληψη, όσο και σαν ενίσχυση της θεραπείας της κατάθλιψης. (2)
Μία ανασκόπηση πολλών σχετικών ερευνών, που έγινε πρόσφατα, (3) έδειξε πως ναι μεν η άσκηση βοηθάει την βελτίωση της διάθεσής μας, όσον αφορά το μεγάλο πρόβλημα της βαριάς κατάθλιψης όμως, είναι απλά ένα ακόμη εργαλείο βοήθειας και όχι θεραπευτικό μέσο.

Χρειάζεται όπως φαίνεται, αρκετή ακόμη έρευνα προς αυτή την κατεύθυνση, αν και εγώ προσωπικά πιστεύω, πως ένας μόνον τρόπος αντιμετώπισης του στρες, όπως είναι η άσκηση, δεν είναι αρκετός για να βοηθήσει αυτούς τους ασθενείς. Ίσως αν γινόταν προσπάθεια ολοκληρωμένης τους αντιμετώπισης, και με τους πέντε κανόνες αντιμετώπισης του στρες που προτείνω σε αυτή την ιστοσελίδα, συν την ψυχολογική τους υποστήριξη, να υπήρχαν σημαντικότερα αποτελέσματα. Μένει να ερευνηθεί αυτό κάποτε επιτέλους…
Με αγάπη

Πηγές :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.