Κυριακή 22 Ιουλίου 2012

Άσκηση / Γυμναστική (36)


Πόσο ασκηθήκατε σήμερα;
Το ξέρω είναι καλοκαίρι και κάνει ζέστη. Δεν είναι ίσως η καλύτερη περίοδος να σας μιλήσω για γυμναστική, όμως είμαι υποχρεωμένη να το κάνω, γιατί ξέρω  πόσο εύκολο είναι να το ρίξουμε στην τεμπελιά. Και η τεμπελιά, δυστυχώς, είναι εχθρός της υγείας μας.
Σίγουρα το καλοκαίρι η καλύτερη άσκηση είναι το κολύμπι, στη θάλασσα. Αυτό είναι ταυτόχρονα άσκηση και γείωση, βοηθάει δηλαδή με δύο τρόπους την αντιμετώπιση του στρες, όπως σας έχω εξηγήσει στο εκπαιδευτικό βίντεο «στρες και αντιμετώπιση, 2ο μέρος», που μπορείτε να δείτε στην σελίδα των εκπαιδευτικών βίντεο του ιστοτόπου ή κάνοντας κλικ εδώ.  
Όμως τι γίνεται με όσους δεν μπορούν  για κάποιο λόγο να πάνε στη θάλασσα ή και ακόμη χειρότερα δεν μπορούν να βγουν καθόλου έξω από το σπίτι τους;
Εκείνοι που μπορούν να βγουν να περπατήσουν, θα πρέπει να το κάνουν αυτό ( με γρήγορο βήμα ), τουλάχιστον μισή ώρα καθημερινά, το βραδάκι με τη δροσιά, εάν δεν έχουν ένα κήπο, έστω και μικρό, όπου μπορούν να απασχοληθούν κάνοντας διάφορες δουλειές.
Αλλά και εκείνοι που δεν μπορούν να βγουν καθόλου από το σπίτι τους, μπορούν να κάνουν κάτι που θα ωφελήσει την υγεία του σώματός τους. Εάν μπορούν να σηκώνονται και να περπατούν, θα πρέπει να σηκώνονται όσο πιο συχνά μπορούν από την καρέκλα τους για να κάνουν κάποιες μικροδουλειές, ή κάποιες απλές ασκήσεις γυμναστικής, ή ακόμη μικρά πηδηματάκια επιτόπου καθώς παρακολουθούν τηλεόραση, όπως έχουμε ξαναπεί σε παλαιότερη σχετική κουβέντα μας.
Και αυτοί όμως  που για κάποιο λόγο είναι καθηλωμένοι σε μία πολυθρόνα ή ένα κρεβάτι έχουν την ευκαιρία να γυμνάσουν με έναν εύκολο τρόπο το κορμί τους αλλά και το μυαλό τους (εάν βέβαια είναι σε φυσική θέση να το κάνουν). Πώς;
Απλούστατα : Κάνοντας απλές ασκήσεις με βαράκια
Μάλιστα αγαπητοί φίλοι και φίλες. Είναι πολλές οι έρευνες που έχουν δείξει πως η άσκηση η σωματική όχι μόνον βοηθάει στην αντιμετώπιση του στρες, αλλά και στην πνευματική μας υγεία. Είναι επομένως μία απαραίτητη καθημερινή συνήθεια. Γι αυτό και εγώ σας την θυμίζω τακτικά.
Μη παραιτήστε από αυτήν, ιδιαίτερα όσοι και όσες έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας. Είναι απαραίτητο συμπλήρωμα της όποιας θεραπείας κάνετε.
Αφορμή να σας γράψω αυτήν εδώ την ανάρτηση ήταν ένα άρθρο που διάβασα πρόσφατα στην έγκυρη ιατρική ιστοσελίδα Medscape. Στο άρθρο αναφέρονται πολλές εργασίες ερευνητικές που κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η καθημερινή άσκηση με μέτριο περπάτημα ή με βαράκια, όχι μόνον βοηθάει την υγεία, αλλά βελτιώνει και την πνευματική κατάσταση ηλικιωμένων ατόμων που έχουν αρχίσει να δείχνουν τα πρώτα συμπτώματα άνοιας.
Βοηθήστε λοιπόν τον εαυτό σας χαρίζοντάς του μισή ώρα τουλάχιστον  άσκησης την ημέρα, όποια εσείς προτιμάτε, και βοηθήστε και τους ηλικιωμένους συγγενείς σας να διατηρήσουν σε καλή κατάσταση τον νου τους χαρίζοντάς τους μερικά βαράκια και μαθαίνοντάς τους να τα χρησιμοποιούν καθημερινά.
Με αγάπη, όπως πάντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.