Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Υγιεινή διατροφή (24)

Γλυκοπατάτα, ένα εκπληκτικό λαχανικό
Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Για την γλυκοπατάτα σκέφτηκα να μιλήσουμε σήμερα, γιατί απ ότι ξέρω, το λαχανικό αυτό δεν έχει την θέση που του αξίζει στην διατροφή των περισσοτέρων ανάμεσά μας.
Πρόκειται για ένα σπουδαίο λαχανικό και ακούστε γιατί.
Οι γλυκοπατάτες περιέχουν το διπλάσιο ποσό φυτικών ινών από τις κανονικές πατάτες, πράγμα που τις κάνει να «καίγονται» πιο αργά και επομένως η θερμιδική τους ενέργεια χρησιμοποιείται πιο αργά και αποτελεσματικά από ότι  των υδατανθράκων που είναι φτωχότεροι σε ίνες, όπως οι κανονικές πατάτες.
Εκτός όμως από φυτικές ίνες οι γλυκοπατάτες περιέχουν και μία σειρά από ωφέλιμα άλλα στοιχεία, τα εξής:
Βιταμίνη Β6
Η βιταμίνη αυτή είναι σημαντική γιατί καταστρέφει ένα συστατικό που λέγεται «ομοκυστείνη» το οποίο συμμετέχει στην αρτηριοσκλήρυνση. Η βιταμίνη Β6 βοηθάει τα αγγεία μας να κρατιούνται ελαστικά και υγιή και έτσι το αίμα κινείται ανεμπόδιστο μέσα σε αυτά. Είναι επομένως μία βιταμίνη που βοηθάει την καρδιά και το κυκλοφορικό μας γενικότερα.
Κάλλιο
Ο ηλεκτρολύτης αυτός οδηγεί στο χαμήλωμα της αρτηριακής πίεσης, γιατί βοηθάει την απαλλαγή του οργανισμού από το πολύ αλάτι, ενώ επίσης βοηθάει την καρδιά να διατηρεί το σωστό της ρυθμό και τον εγκέφαλο και όλο το νευρικό μας σύστημα να λειτουργεί φυσιολογικά.
Βήτα-καροτένη (πηγή βιταμίνης Α)
Αυτή είναι ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό. Συστατικό δηλαδή που βοηθάει τον οργανισμό να απαλλαγεί από τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες οξυγόνου που του δημιουργεί το στρες. (Μπορείτε να δείτε το σχετικό εκπαιδευτικό βίντεο για το στρες και τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου κάνοντας κλικ εδώ). Μία μέτρια γλυκοπατάτα δίνει στο σώμα μας όλη την απαραίτητη καθημερινή ποσότητα της βιταμίνης Α, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο το ανοσοποιητικό μας που βλάπτεται πολύ από τα στρες της ζωής. Γι αυτό και θεωρείται πως βοηθάει στην πρόληψη του καρκίνου.  
Η βιταμίνη Α βοηθάει επίσης στην προστασία του δέρματος από την καταστροφική επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας του ήλιου, καθώς επίσης ωφελεί τα μάτια μας προφυλάσσοντάς τα από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.
Μαγγάνιο,
Το μέταλλο αυτό παίζει σημαντικό ρόλο στον μεταβολισμό των υδατανθράκων και βοηθάει την διατήρηση των επιπέδων του σακχάρου σε φυσιολογικά επίπεδα. Αυτό μπορεί να απαλλάξει τον οργανισμό από την ανάγκη για φαγητό για ώρες, πράγμα ακριβώς αντίθετο με αυτό που γίνεται με την κατανάλωση των περισσοτέρων άλλων υδατανθράκων.
Το μαγγάνιο είναι συγχρόνως ένα βοηθητικό συστατικό για τη λειτουργία ενζύμων που συμμετέχουν στην παραγωγή ενέργειας και την χρησιμοποίηση των αντιοξειδωτικών από τον οργανισμό.
Βιταμίνες C και E
Οι βιταμίνες αυτές αποτελούν σημαντικά αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην πρόληψη νοσημάτων και την  διατήρηση μακροβιότητας. Ενώ συγχρόνως και οι δύο αυτές βιταμίνες βοηθούν τόσο το δέρμα όσο και τα μαλλιά μας.
Ο συνδυασμός αυτός των τριών βιταμινών (Α, Ε, C) κάνει την γλυκοπατάτα να θεωρείται φαγητό ομορφιάς, γιατί αυτός ο συνδυασμός οδηγεί σε όμορφο δέρμα και λαμπερά μαλλιά.
Σύντομα θα σας δώσω μία συνταγή με γλυκοπατάτα που έφτιαξα πρόσφατα και που άρεσε πολύ σε όσους την δοκίμασαν.
Με αγάπη

Πηγές:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.