Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ /υγεία (45)


Οι πολλές αξονικές τομογραφίες μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο...
Γεια σας φίλες και φιλοι μου
Οι πολλές αξονικές τομογραφίες συνδέονται με την εμφάνιση καρκίνου του εγκεφάλου και λευχαιμίας στα παιδιά κάτω των 15 χρόνων, διαπίστωσαν ερευνητές  στην Αμερική πρόσφατα και τα αποτελέσματα της μελέτης τους ανακοινώθηκαν στο διαδίκτυο στη σελίδα του Ιατρικού περιοδικού Lancet  (7 Ιουνίου 2012), όπως αναφέρεται στην έγκυρη ιατρική ιστοσελίδα Medscape.com (1).
Οι ερευνητές προτείνουν τον έλεγχο με υπερήχους ή μαγνητική τομογραφία όπου αυτό είναι δυνατόν, ώστε να αποφεύγεται η μεγάλη έκθεση των παιδιών στην ιονίζουσα ακτινοβολία της αξονικής τομογραφίας, αν και βέβαια σε κάποιες  περιπτώσεις αυτή είναι αναντικατάστατη.
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν οι πιο πάνω ερευνητές, ο κίνδυνος για την εμφάνιση καρκίνου του εγκεφάλου στα παιδιά τριπλασιάζεται με 2-3 αξονικές τομογραφίες, ενώ ο κίνδυνος εμφάνισης λευχαιμίας τριπλασιάζεται με 5-10 αξονικές.
Το πρόβλημα βέβαια δεν περιορίζεται μόνον στα παιδιά, αλλά τα αποτελέσματα μελετών στους ενήληκες είναι αρκετά αντικρουόμενα, προς το παρόν, πολύ φοβάμαι εξ αιτίας οικονομικών συμφερόντων.
Ωστόσο έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν τον Δεκέμβριο του 2009 στο ιατρικό περιοδικό Archives of Internal Medicine (2)έδειξε πως από τον αριθμό των αξονικών που έγιναν στην Αμερική το 2007, ανέμεναν  οι επιστήμονες την εμφάινσιη 29.000 νέων καρκίνων!!!... Ο αριθμός δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητος, όπως καταλαβαίνετε.  
Γι αυτό καλό θα είναι να γνωρίζετε αυτόν τον κίνδυνο, φίλες και φίλοι μου, ιδιαίτερα όσοι για λόγους ιατρικής παρακολούθησης  για κάποιο σοβαρό νόσημα αναγκάζεστε να κάνετε ανά τακτά διαστήματα αξονικές τομογραφίες. Συζητήστε το θέμα με τον γιατρό σας, και ίσως καταλήξετε σε κάποια άλλη λύση ελέγχου, εάν αυτό είνα δυνατόν.
Με αγάπη

Πηγές :
2.  http://archinte.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=415368 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.