Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ / υγεία (44)

Έρευνα συσχετίζει αρνητικά συναισθήματα με καρκίνο... 
Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Επειδή η ιστοσελίδα αυτή φτιάχθηκε για να σας βοηθήσει να ατνιμετωπίσετε τα στρες της ζωής, που κρύβονται όπως πολλές φορές σας έχω πει πίσω από όλες σχεδόν τις ασθένειες, και επειδή υπάρχουν ακόμη πολλοί (μεταξύ των οποίων και επιστήμονες του χώρου της υγείας) που συνεχίζουν να πιστεύουν πως δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ του στρες και του καρκίνου, αποφάσισα να σας μιλήσω για μία μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας, αρκετά χρόνια πριν, δημοσιεύθηκαν στο ιατρικό περιοδικό Cancer Science.
Η έρευνα αυτή που έγινε σε 362 άτομα, έδειξε πως τα αρνητικά συναισθήματα όπως αυτά της έντασης και του άγχους, της κατάθλιψης και της απόρριψης, του θυμού και της επιθετικότητας, της κόπωσης και της σύγχυσης συνδέονται άμεσα με τα επίπεδα ενός βιολογικού δείκτη που δείχνει την οξειδωτική από το στρες βλάβη του DNA που σχετίζεται με τον καρκίνο.
Ο δείκτης αυτός που μετρήθηκε είναι το 8-ΟΗ-dG  (8- υδροξυδεοξυγουανοσίνη) και η συσχέτιση αυτή αφορούσε τις γυναίκες, στις οποίες βρέθηκε επίσης ψηλός, όταν αυτές δεν είχαν καλές στρατηγικές αντιμετώπισης του στρες γενικότερα, ιδιαίτερα όταν δεν ήταν αισιόδοξες.
Στους άντρες, η αύξηση της τιμής του δείκτη αυτού συσχετίσθηκε με τις ώρες εργασίας, την τάση να ρίχνουν το φταίξιμο στον εαυτό τους και την πρόσφατη απώλεια προσφιλούς προσώπου.
Οι ερευνητές λένε πως τα πιο πάνω αποτελέσματα όχι μόνον δείχνουν την συσχέτιση του καρκίνου  με το στρες (ψυχικό, στη περίπτωση αυτή) αλλά δείχνουν και την πιθανότητα να υπάρχουν διαφορές στους μηχανισμούς που το στρες δημιουργεί καρκίνο ανάμεσα στα δύο φύλα.
Είναι ήδη γνωστό εδώ και λίγα χρόνια πως η αντίδραση στο στρες των γυναικών είναι διαφορετική από αυτή των ανδρών εξ αιτίας της ορμόνης οξυτοκίνης, της οποίας την δράση οι γυναικείες ορμόνες του φύλου (οιστρογόνα) ενισχύουν, ενώ οι ανδρικές την καταστέλλουν. Σας έχω μιλήσει για αυτό το θέμα τόσο στο βιβλίο μου όσο και στο αντίστοιχο εκπαιδευτικό βίντεο με τον τίτλο «το στρες και η αντιμετώπισή του». Ωστόσο μένουν ακόμη πολλά να ανακαλυφθούν, ώστε να γίνουν οι μηχανισμοί, στις λεπτομέρειές τους, κατανοητοί.  
Το θέμα έχει μεγάλο ενδιαφέρον όπως καταλαβαίνετε, και οι έρευνες συνεχίζονται.
Ελπίζω όμως εσείς, οι αναγνώστες και αναγνώστριες αυτής της ιστοσελίδας να έχετε αρχίσει να πείθεστε και να ξεκινήσετε να βάλετε τους πέντε κανόνες αντιμετώπισης του στρες στην καθημερινή ζωή σας, για να προστατέψετε την υγεία σας. Εγώ θα είμαι εδώ για να σας βοηθάω σε αυτό.
Με αγάπη 
Πηγή:Cancer Science Volume 92, Issue 3, pages 367–376, March 2001
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.