Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Άσκηση (30)

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Πόσο σας έχω πείσει μέχρι τώρα πως η άσκηση είναι απαραίτητη για την υγεία και την ευεξία σας; Πόσοι και πόσες ανάμεσά σας έχουν βάλει την άσκηση στην καθημερινότητά τους σαν κάτι απαραίτητο, όσο η σωστή διατροφή και η διαχείριση των συναισθημάτων μας;
Από αυτή εδώ την στήλη θα συνεχίσω την προσπάθεια να σας πείσω γι αυτό, γιατί χωρίς άσκηση,  οι παραγόμενες από τα στρες της ζωής ορμόνες  θα συνεχίζουν και αυτές, δυστυχώς, να καταστρέφουν τα κύτταρά σας και θα σας οδηγήσουν σε νόσο κάποια στιγμή, όσο και αν δεν το πιστεύετε. Αυτή είναι η αλήθεια. Η άσκηση είναι απαραίτητη για την καταπολέμηση των στρες της ζωής. Δεν θα κουραστώ να σας το επισημαίνω.
Και κάτι πολύ σημαντικό: βάλτε και τα παιδιά σας να ασκούνται συστηματικά ή να αθλούνται για να μεγαλώσουν υγιή, χωρίς φοβίες και πανικούς.
Σήμερα όμως θα σας πω και κάτι άλλο πολύ ενδιαφέρον που αφορά την άσκηση.
Πρόσφατη ερευνητική εργασία σε ποντίκια έδειξε, πως η άσκηση αυξάνει τα μιτοχόνδρια των νευρικών κυττάρων.
Για τα μιτοχόνδρια έχουμε μιλήσει σε παλαιότερη κουβέντα μας. Το αντίστοιχο άρθρο μπορείτε να δείτε κάνοντας κλικ εδώ.Σας ξαναθυμίζω χονδρικά, πως αυτά είναι τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας των κυττάρων μας. Ξέραμε λοιπόν από παλιά, πως όσο πιο πολλή ενέργεια χρειάζεται ένα κύτταρο, τόσο περισσότερα μιτοχόνδρια έχει. Τα μυϊκά π.χ. κύτταρα ξέραμε πως είχαν πολλά μιτοχόνδρια επειδή χρειάζονται πολλή ενέργεια οι μυς μας για να λειτουργήσουν.
Ως προς τον εγκέφαλο, παλαιότερες έρευνες είχαν δείξει πως η άσκηση οδηγεί στη δημιουργία καινούργιων νευρικών κυττάρων και συνάψεων. Οι πιο πάνω ερευνητές όμως από την Νότια Καρολίνα της Αμερικής, ερεύνησαν τις αλλαγές που η άσκηση μπορεί να κάνει στα υπάρχοντα εγκεφαλικά κύτταρα.  Ανακάλυψαν λοιπόν πως τα νευρικά κύτταρα των ποντικών που ασκούντο κατά τη διάρκεια του πειράματος (2 μήνες) είχαν περισσότερα μιτοχόνδρια από αυτά άλλων ποντικών που έμεναν ξεκούραστα για το ίδιο διάστημα.
Και επειδή τα πολλά μιτοχόνδρια των νευρικών κυττάρων θεωρούνται ασπίδα κατά των  νευροεκφυλλιστικών νοσημάτων όπως η νόσος Αλτσχάιμερς και η νόσος Πάρκινσονς, καταλαβαίνετε αγαπητοί και αγαπητές μου πόσο χρήσιμη αποδεικνύεται πως είναι η άσκηση για την ζωή και την υγεία μας.
Μισή ώρα γρήγορο περπάτημα την ημέρα θεωρούν οι πιο πάνω ερευνητές πως ισοδυναμεί με την αντίστοιχη άσκηση που εφάρμοσαν στα ποντίκια της έρευνας. Έτσι , ακόμη και αν δεν κάνετε συστηματικά κάποιου είδους γυμναστική, τουλάχιστον περπατήστε γρήγορα για μισή ώρα, ή κάντε επιτόπου τροχαδάκι στο σπίτι σας. Ακόμη και αυτό είναι καλύτερο από το τίποτα.
Ασκηθείτε, με όποιο τρόπο μπορείτε καθημερινά. Μην το ξεχνάτε.
Με αγάπη   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.