Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Υγιεινή διατροφή (21)

Πώς θα μάθουμε τα παιδιά μας να τρώνε λαχανικά
Γεια σας
Πρόσφατη έρευνα στην Αμερική έδειξε πως  ένας από τους λόγους που τα παιδιά συνήθως δεν αγαπούν τις σαλάτες και τα ωμά λαχανικά είναι γιατί αυτά έχουν μία ευαισθησία στη πικρή γεύση. Αυτή η ευαισθησία όπως λένε οι ερευνητές είναι αρκετά συχνή, περίπου το 70% των παιδιών την έχουν.
Επειδή οι σαλάτες και γενικά τα λαχανικά όμως έχουν πολλά θρεπτικά συστατικά και είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες που βοηθούν την αντιμετώπιση των στρες της ζωής, είναι απαραίτητα στη διατροφή των παιδιών μας. Οι ερευνητές λοιπόν διαπίστωσαν (December 1, 2011 - 22:34 )πως ένας τρόπος να κάνουν τα παιδιά να φάνε τις σαλάτες και τα λαχανικά τους ήταν η προσθήκη σε αυτά κάποιας σάλτσας (dressing).
Προσοχή όμως φίλες και φίλοι μου. Οι έτοιμες σάλτσες περιέχουν πολλά ανθυγιεινά και παχυντικά συστατικά. Γι αυτό μη ξεχνάτε τον τρόπο που παλαιότερα σας είχα προτείνει για να φτιάχνετε μέσα σε ένα λεπτό πολύ νόστιμες αλλά και πολύ υγιεινές σάλτσες για τις σαλάτες σας που θα ξετρελάνουν και τα παιδιά σας.  
Σας θυμίζω πως βάζετε στο μούλτι ένα συνδυασμό από υλικά και με ένα πάτημα του κουμπιού η σάλτσα σας είναι έτοιμη. Το κρεμμύδι είναι αυτό που θα «δέσει» τη σάλτσα σας χωρίς να γίνεται αντιληπτή η γεύση του, γι αυτό μη φοβάστε την ποσότητα που θα βάλετε. Υπολογίστε μισό μέτριο κρεμμύδι για κάθε μερίδα. Σας δίνω μερικές από αυτές τις σάλτσες που εγώ συνηθίζω να φτιάχνω, αλλά είμαι βέβαιη πως με τη φαντασία σας θα βρείτε και εσείς ακόμη περισσότερες.
Οι αναλογίες εξαρτώνται από τα γούστα σας.
1. Κρεμμύδι, λάδι, κέτσαπ, ξύδι (αυτή η σάλτσα θυμίζει πολύ τη γεύση από τη σάλτσα που χρησιμοποιείται στη «σαλάτα του σεφ», που αρέσει συνήθως στα παιδιά). Μπορείτε να της προσθέσετε και λίγο γιαούρτι αν θέλετε.
2. Κρεμμύδι, γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά (πρόβιο-κατσικίσιο κατά προτίμηση, για λιγότερες ορμόνες), λάδι, λίγο μέλι και λίγο δυόσμο ή άνηθο.
3.  Κρεμμύδι, ταχίνι, μέλι, λάδι, μήλο, λεμόνι. (και λίγα ρεβίθια αν σας έχουν περισσέψει βρασμένα).
4. Κρεμμύδι, γιαούρτι, τυρί ροκφόρ, λάδι (μπορείτε να αραιώσετε το μίγμα με λίγο νερό αν σας γίνει πολύ πηχτό). 
Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.