Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Υγιεινή διατροφή (22)

Κονσέρβες ψαριών. Ωφέλιμες ή όχι;
Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Έχουμε πει σε προηγούμενες κουβέντες μας πόσο ωφέλιμα για την υγεία μας ψάρια είναι ο σολομός και οι σαρδέλες, χάρις στα ω3 λιπαρά οξέα που περιέχουν. Είναι όμως εξ ίσου ωφέλιμες οι κονσέρβες που περιέχουν τέτοια ψάρια; Αυτό είναι ένα ερώτημα στο οποίο βρήκα πρόσφατα την απάντηση στην έγκυρη στήλη διατροφής  http://whfoods.org/.
Και η απάντηση αυτή είναι πως ανάμεσα στις διάφορες κονσέρβες, οι πιο επικίνδυνες είναι εκείνες που το περιεχόμενό τους είναι είτε όξινο (όπως οι ντομάτες και ο ντοματοχυμός) είτε ελαιούχο, όπως οι σαρδέλες και ο σολομός. Ειδικότερα οι κονσέρβες των ψαριών μπαίνουν σε πιο ψηλή κατηγορία επικινδυνότητας επειδή μαγειρεύονται διπλά. Μία φορά πριν την κονσερβοποίηση και μία μετά για λόγους αποστείρωσης, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα και η θερμότητα κάνει τα πράγματα χειρότερα.
Όσον αφορά τα ψάρια αυτά όμως, που είναι γνωστά για τα πολλά οφέλη που προσφέρουν στον οργανισμό το θέμα που μπαίνει είναι αν τα οφέλη αυτά είναι περισσότερα από τις βλάβες που πιθανόν η κονσερβοποιήσή τους μπορεί να προκαλέσει. Η απάντηση λοιπόν είναι πως θα πρέπει να εξετάζουμε εάν η κονσέρβα που πρόκειται να καταναλώσουμε είναι επικαλυμμένη εσωτερικά με πλαστικό ΒΡΑ (Bisphenol-A) γιατί οι έρευνες έχουν δείξει πως σε αυτή την περίπτωση μπορεί η ουσία αυτή να έχει μεταφερθεί στα ψάρια, πράγμα βλαβερό για τον οργανισμό αφού όπως έχει αποδειχθεί επηρεάζει αυτή το ορμονικό μας σύστημα.*
Όσον αφορά τώρα τις κονσερβοποιημένες ντομάτες αν και έρευνες δεν υπάρχουν γι αυτές, καλό θα είναι νομίζω να ελέγχουμε για τον ίδιο λόγο και τις δικές τους συσκευασίες που χρησιμοποιούμε, η να προτιμούμε τις γυάλινες συσκευασίες. 
Με αγάπη

* Υπάρχουν μελέτες που έχουν βρει πως ακόμη και η παρουσία αυτής της ουσίας στη φύση τριγύρω μας, χωρίς να έρθουμε καν σε επαφή μαζί της, μας παχαίνει!!!...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.